Joi, 28 Martie 2024

25 de ani de la absolvire

Joi, 3 octombrie a.c., a avut loc, la sediul Episcopiei Greco-Catolice, întâlnirea de 25 de ani a absolvenților promoției 1994, prima generație de studenți a Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare.

Peste 30 din cei 60 de absolvenți din generația 1990-1994 s-au adunat la capela din incinta Episcopiei pentru a celebra, împreună cu Preasfințitul Vasile, coleg de generație, Sfânta Liturghie care a marcat acest moment aniversar.

„Astăzi este o sărbătoare, sărbătoarea marcării celor 25 de ani de când generația noastră, a dumneavoastră, a încheiat studiile la Institutul Teologic din Eparhia noastră, Episcop Dr. Alexandru Rusu. Este un sfert de veac, care ne invită, pe de o parte să privim în trecut, pe de altă parte, pornim din prezent ceea ce este lauda adusă lui Dumnezeu și ne predispunem pentru  ceea ce Dumnezeu pregătește pentru noi pentru viitor. Avem, așadar, în momentele de sărbătoare, multe lucruri pe care să ni le spunem. Sunt sigur că fiecare dintre noi privește toate aceste trei dimensiuni, ale prezentului, trecutului și viitorului și din perspectivă proprie. Avem, pe de o parte, sentimentul de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul preoției, al fidelității și al slujirii Bisericii… Aceeași sărbătoare o simt și cei care au încheiat studiile și slujesc Biserica în alte moduri”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii.

Vorbind despre anul plin de har, cel al beatificării episcopilor martiri, an în care se înscrie și acest moment aniversar, Ierarhul a explicat slujirea așa cum au trăit-o martirii Bisericii noastre: „Dacă privim la martirii Bisericii noastre, avem această reverență de a vedea o slujire umilă, răbdătoare, coerentă… Ei au dat mărturie de fidelitate în timpuri potrivnice, au dat mărturie de statornicie atunci când le-a fost pusă la încercare statornicia, nu atunci când a mers totul bine, când erau apreciați, primiți peste tot cu demnitatea pe care o aveau, nu atunci când li se recunoșteau meritele pe care le aveau ca și persoane bine pregătite, intelectuali desăvârșiți, oameni dedicați cu totul slujirii lui Hristos”. „Avem, așadar, această moștenire spirituală, care se adaugă slujirii noastre, care se adaugă eforturilor noastre și modului nostru de a sluji Biserica”, a afirmat Preasfințitul.

În ceea ce privește așteptările pentru viitor, Episcopul a afirmat: „Din perspectiva mea, una dintre așteptări pentru ceea ce urmează este aceea de a cultiva sentimentele de frățietate, de apropiere în ceea ce privește slujirea comună. Dincolo de părerile diferite, important este a nu uita rădăcina și scopul pentru care slujim și pentru cine slujim… Stăpânul este Domnul Isus, care este mereu viu, mereu în mijlocul nostru și care mereu reînnoiește în inima noastră zelul slujirii. Slujindu-l pe El, să căutăm o apropiere și o susținere reciprocă în ceea ce înseamnă familia Bisericii”.

Părintele Simion Mesaroș, fost Rector al Institutului Teologic, a prezentat situația Eparhiei de Maramureș până în momentul deschiderii institutului, în anul 1990 și și-a încheiat prezentarea, citându-l pe fericitul Vladimir Ghica, cu următoarele cuvinte: „Până suntem mici, învățăm să vorbim. După ce am crescut și am devenit mari, trebuie să învățăm să tăcem”. A invitat astfel, preoții prezenți să-și aducă aminte și să vorbească ei înșiși despre tot ceea ce a urmat după deschiderea institutului.  

„Îmi aduc aminte cu plăcere de activitatea respectivă [predarea limbii latine studenților], îmi aduc aminte și de unele momente mai serioase… și iată acum ne revedem după 25 de ani într-un an deosebit, așa cum s-a amintit aici, acela în care cei șapte episcopi martiri, printre care și primul Episcop de Maramureș, Alexandru Rusu, au devenit fericiți”, a afirmat domnul profesor Nicolae Felecan, fost Decan al Facultăţii de Litere și prorector al Universităţii de Nord Baia Mare.

La final, a fost celebrat oficiul Parastasului pentru cei care azi nu mai sunt printre noi și care au făcut parte din viața institutului.  

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.