Marți, 19 Martie 2024

Sighetu Marmației - Cântări și rugăciuni pentru martirii Bisericii Catolice din România

Este al XIV-lea an de când la Cimitirul Săracilor din Sighet se reunesc anual, în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai, episcopi catolici (latini și bizantini) din întreaga țară, împreună cu credincioși veniți de pretutindeni, pentru a se ruga la mormintele neștiute ale celor care le-au apărat credința cu prețul vieții. Aici, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației se știe că au fost îngropați în gropi comune trei episcopi greco-catolici (Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu şi Tit Liviu Chinezu) și episcopul romano-catolic Anton Durcovici (beatificat în luna mai a anului 2014). Alături de ei, își dorm somnul cel de veci alți preoți, credincioși, oameni politici și elite culturale, opozanți ai regimului comunist, care nu și-au lepădat credința și nu și-au negat valorile în care credeau, în pofida amenințărilor celor mai crunte care veneau din partea agenților de securitate. Astfel, temuta închisoare din Sighet a dat bisericii catolice un număr semnificativ de martiri, printre care cei patru episcopi. În semn de prețuire pentru credința și curajul lor, se strâng anual la Sighet mii de pelerini care pornesc în procesiune (începând cu ora 9:00) de la Memorialul Durerii, locul în care martirii și-au dat ultima suflare (între anii 1951-1955) și ajung la ora 10:30 la Cimitirul în care au fost îngropați pe ascuns, fără cruce sau fără vreo rugăciune de înhumare, pentru a nu se putea ști exact locul în care trupurile lor au fost depuse. Urmează apoi Sfânta Liturghie arhierească celebrată la altarul amenajat din cimitir.

Vremea schimbătoare nu i-a descurajat nici în acest an pe pelerinii veniți în număr mare din întreaga țară pentru a aduce o laudă de mulțumire lui Dumnezeu și a-l ruga să-i odihnească cu sfinții pe cei care au plătit un preț atât de scump pentru libertatea noastră de azi.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de PS Vasile Bizău împreună cu Preasfințitul Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop, PS Mihai Frățilă (greco-catolici), PS Aurel Percă (romano-catolic) și un sobor de zeci de preoți veniți din toate eparhiile tării.   

Cuvântul de învățătură a fost rostit de preasfințitul Mihai Frățilă, care a vorbit despre minunile pe care le poate face credința în viața noastră: „Imediat ce-l lăsăm pe Isus să intre în corabia necredinței noastre, ajungem la țărm cu El… Fără întoarcerea la Cristos și schimbarea vieții, vom ajunge să îndreptăm barca Bisericii în furtuni fără sorți de ieșire”, a afirmat ierarhul (Textul integral al omiliei, aici).

La sfârșitul liturghiei, Preasfințitul Vasile (eparh de Maramureș) a mulțumit tuturor celor care vin anual la Sighet, „pe acest pământ sfințit, unde trăiesc răbdarea, credința și speranța că rugăciunile lor vor aduce rod… Nu suntem foarte departe de momentul în care îi vom cinsti ca fericiți pe episcopii noștri martiri”. De cauza lor de beatificare se ocupă cu mult devotament părintele Man Vasile, vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, prezent și el la pelerinaj. Ierarhul a mai mulțumit episcopilor greco-catolici și romano-catolici veniți din alte eparhii, autorităților orașului, credincioșilor și gazdelor care au pregătit o gustare pentru cei prezenți.   

Evenimentul este organizat anual de către Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.