Marți, 19 Martie 2024

CER, 3-5 mai 2017. Nunțiul Apostolic la București: ”Sfântul Părinte dorește să vină în țara noastră, într-o vizită pusă sub semnul unității”

Comunicatul de presă dat la finalul sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România transmite și confirmă știrea mult așteptată de către întreaga Biserică Catolică din România și nu numai: „Sfântul Părinte dorește să vină în țara noastră, într-o vizită pusă sub semnul unității”. Acest lucru a fost transmis de către Nunțiul Apostolic la București, Mons. Muary Buendìa, tuturor episcopilor catolici reuniți la Cluj Napoca în perioada 3-5 mai a.c.

La finalul sesiunii plenare, în cadrul conferinței de presă din data de 5 mai, ora 11.00, IPS Ioan Robu (vicepreședinte CER) a afirmat: „Sfântul Părinte a fost invitat din partea Bisericii Catolice, mai exact din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, de asemenea din partea Preşedinţiei şi suntem informaţi că şi Patriarhia, Patriarhul României, i-a comunicat Sfântului Părinte că este aşteptat în România. Aşa încât nu ştim când va veni, dar suntem aproape siguri că Sfântul Părinte va veni anul viitor”. De asemenea, despre momentul mult-așteptat al beatificării Episcopilor martiri ai Bisericii Greco-Catolice, în cadrul aceleiași conferințe de presă, IPS Robu a declarat: „Noi credem că Suveranul Pontif va fi de acord să facă această beatificare odată cu vizita în România. Dacă sunt eventuale întârzieri în procesul de pregătire a beatificării, acestea pot fi grăbite”.  

În aceste zile, atenția Ierarhilor s-a mai îndreptat spre subiecte precum familia și educația tineretului. ‹‹În dorinţa de a apăra şi promova adevărul despre căsătorie şi familie, episcopii au reafirmat, într-o scrisoare deschisă, necesitatea revizuirii art. 48, alin. 1 din Constituția României. Ierarhii reiterează, astfel, „că înlocuirea termenului soţi din actuala Constituţie cu sintagma un bărbat şi o femeie reflectă cu mai mare claritate modul de înţelegere a ceea ce este căsătoria creştină şi familia în România”››. În ce privește tineretul, s-a vorbit despre grupurile organizate de tineri ce activează în interiorul Bisericii (cercetași, asociații de acțiune catolică), precum și despre participarea „delegaţiei României la Simpozionul organizat la Barcelona, în luna martie a.c., în vederea pregătirii Sinodului despre tineri, convocat de Papa Francisc, care se va desfăşura în 2018, având ca temă: Tinerii, credința și discernământul vocațional”, citim în comunicatul final, semnat de Pr. Francisc Ungureanu, secretar general CER.

În ce privește Educația, s-a vorbit despre importanța dialogului deschis cu reprezentanții Statului pe teme ce privesc „predarea religiei în școală, statutul liceelor teologice, învățământul confesional, examenul de Bacalaureat, unele aspecte legate de structura anului școlar și de respectarea zilelor de sărbătoare religioasă, consiliul de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar etc”.

„Un alt subiect abordat de episcopi, aflat mereu pe agenda de lucru a CER şi rămas încă nerezolvat, a fost cel referitor la retrocedarea bunurilor care au aparţinut Bisericii”, citim în acelaș comunicat CER. De asemenea, în această sesiune, a avut loc și o analiză a rapoartelor de activitate a Confederaţiei Caritas România, a Asociației Medicilor Catolici din România şi a Operelor Misionare Pontificale din România.

Următoarea sesiune plenară a Conferinței Episcopilor Catolici se va desfăşura la Iași, în perioada 18-20 septembrie 2017.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara şi toamna.

Biroul eparhial de presă

 

 

1 Response Found

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.