Marți, 19 Martie 2024

Sfinții apostoli Petru și Pavel sărbătoriți la Satu Mare și Botiz

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost celebrată cu mult fast în aceste zile, la Satu Mare și Botiz.

Astfel, joi, 29 iunie, de la ora 18:00, Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor greco-catolici ai parohiei din Satu Mare închinată celor doi mari apostoli, unde a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu părintele paroh Florin Fodoruț, pr. protopop Dumitru Roman și un sobor de preoți invitați la hram.  

„În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica îi cinsteşte liturgic pe cei doi corifei ai apostolilor creştinătăţii, pe sfinţii Petru şi Pavel. Doi neobosiţi predicatori ai Evangheliei lui Hristos, doi martiri ai credinţei creştine, doi stâlpi ai Bisericii lui Hristos. Deşi fiecare dintre ei provin din locuri diferite (Petru din Galileea, Pavel din Tarsul Ciliciei), cu formări diferite (Petru, un simplu pescar iudeu, Pavel, un ilustru fariseu), l-au cunoscut pe Isus pe căi diferite, dar l-au propovăduit cu aceeaşi înflăcărare până la jertfa supremă din Cetatea Eternă, Roma, în pământul căreia trupurile lor se odihnesc”, afirmă pr. Fodoruț în articolul scris pentru ziarul Informația Zilei din 29 iunie 2017 (pagină îngrijită de Mihaela Ghiţă).  

Preasfințitul Vasile, în cuvântul său adresat sutelor de credincioși prezenți la hramul parohiei, a afirmat: „Noi, credincioșii catolici avem bucuria de a face parte din marea familie, din această comunitate a Bisericii răspândită în toată lumea și de a fi continuatorii, pietrele… Fiecare dintre noi este o piatră care face parte din această maiestuoasă catedrală spirituală, care este Biserica Vie: Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea. Fiecare dintre noi suntem o piatră vie atâta timp cât îl mărturisim pe Hristos, o piatră vie care-și are un loc în această zidire… piatra din capul unghiului Fiind însuși Hristos”.  

Sărbătoarea parohiei din Botiz

Continuând cinstirea Sfinților Petru și Pavel, duminică, 2 iulie a.c., Preasfințitul Vasile a celebrat Sfânta Liturghie în biserica greco-catolică din Botiz. Pe lângă hramul bisericii de aici, comunitatea din Botiz a sărbătorit și Prima Spovadă și Împărtășanie solemnă a zece copii din parohie.

Dubla sărbătoare a adunat împreună numeroși credincioși și preoți care s-au rugat timp de două ore pentru a-i însoți pe cei zece copilași în acest moment de întâlnire cu Isus în inima lor. „Acest moment de întâlnire este unul festiv, după cum vedem. Pentru el s-au pregătit părinții, s-au pregătit nașii și comunitatea toată îi însoțește. Toate acestea pentru că întâlnirea cu Mântuitorul Hristos este o întâlnire a iubirii jertfelnice. Învățăm mereu de la Isus care este conținutul de credință. Care este, de fapt, parcursul pe care fiecare creștin trebuie să îl facă? Este acest parcurs împreună cu Hristos de-a lungul întregii vieți”, după cum a afirmat Preasfințitul în omilia sa.

La finalul Liturghiei a avut loc înmânarea diplomelor copiilor care au făcut prima Împărtășanie solemnă. Părintele paroh Huzău Nicolae a mulțumit tuturor celor care au participat la frumoasa sărbătoare a parohiei din Botiz.

Biroul eparhial de presă

 

 

1 Response Found

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.