Marți, 19 Martie 2024

ȘIȘEȘTI: Ziua Națională a României a fost sărbătorită în biserica ctitorită de Vasile Lucaciu

Joi, 1 decembrie 2016, după ce a participat la Ceremonia de la Statuia Ostașului Român din Baia Mare (ora 10:00), Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent la Șișești, în biserica ctitorită de către preotul greco-catolic Vasile Lucaciu, susținător activ al Marii Uniri și luptător de seamă pentru drepturile românilor din Transilvania. În acest an se împlinesc 94 de ani de când „Leul din Șișești” a fost înmormântat în biserica de aici, pe data de 1 decembrie 1922, la 4 ani după unirea Transilvaniei cu România.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de la ora 12:00. Împreună cu Eparhul de Maramureș, au celebrat: părintele cancelar eparhial, Augustin Butica, pr. paroh Gabriel Horț, pr. Rațiu Vasile, pr. Indrea Mircea și pr. Mihai Șimonca.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a vorbit despre jertfă și ideal: „Acolo unde există jertfă, ea pornește din inimă, pornește din iubire. Cel care iubește, poate să se dăruiască. În acest moment al sărbătorii naționale îi amintim, îi pomenim și ne rugăm pentru înaintașii noștri; îi amintim pe toți cei care au murit pe câmpurile de luptă, pe toți cei care au murit în afara câmpurilor de luptă, dar au murit pentru acest ideal: unirea Transilvaniei cu patria mamă și pentru ca astăzi să ne putem bucura de o țară, de un pământ binecuvântat și de un popor ales, creștin”, a spus Ierarhul.

Vorbind despre biserica ridicată de părintele Vasile Lucaciu pe vremea în când era paroh al comunității greco-catolice din Șișești (1885-1914) și pe care ctitorul a voit-o ca semn de unire a tuturor românilor, Preasfințitul Vasile a afirmat: „Suntem într-una dintre bisericile cele mai cunoscute și în același timp cele mai importante din Ardeal. Este biserica dedicată unirii tuturor românilor, pe care părintele Vasile Lucaciu a dorit-o, a luptat pentru acest ideal și apoi l-a văzut împlinit, trecând la cele veșnice după anul 1918, fiind înmormântat chiar în ziua de 1 Decembrie. De aceea, astăzi suntem aici și pentru a ne ruga rugăciunea Parastasului la mormântul unde-și așteaptă învierea de apoi și în același timp aducem acest gând de recunoștință față de el și față de toți ceilalți părinți ai noștri care cu credință, cu crucea-n frunte, cu dăruirea de sine și cu modestie au realizat idealurile mari”.  

Astfel, Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunea Parastasului și depunerea de coroane la mormântul ctitorului bisericii, pr. Vasile Lucaciu. Au urmat apoi discursuri ale oficialităților locale și centrale. În încheiere a avut loc un program artistic susținut de către grupuri de tineri din comuna Șișești. 

Evenimentul a fost organizat de către Parohia Greco-Catolică Șișești în colaborare cu Primăria Șișești.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

1 Response Found

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.