Joi, 28 Martie 2024

Sighetu Marmației - S-a încheiat faza națională a Olimpiadei de religie catolică

Joi, 21 aprilie, s-a încheiat faza națională a Olimpiadei de religie Catolică, la Sighetu Marmației. În acest an, Episcopia greco-catolică de Maramureș a ales să fie gazda acestui eveniment, care se desfășoară anual în câte o Episcopie catolică de rit latin sau bizantin. Astfel, reprezentanți ai Episcopiei, în frunte cu pr. Codrea Ioan, inspector școlar, s-au ocupat în aceste trei zile și au muncit ca totul să decurgă bine pentru cei 105 elevi, alături de profesorii lor, veniți din toate colțurile țării pentru a participa la concurs.

După afișarea rezultatelor de miercuri seara - 20 aprilie, joi - 21 aprilie, începând cu ora 14:30, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni dintre participanți la Sala Centrului Cultural din oraș.

 „Suntem la sfârșitul unor zile, sper eu, intense și frumoase. Momentul cel mai așteptat este întotdeauna cel final pentru că el marchează împlinirea, atunci când ajungem la sfârșitul oricărei acțiuni ori a unei etape din viața noastră, avem sentimentul acela al împlinirii că am parcurs un drum, o etapă, un moment important din viața noastră care se constituie într-o treaptă spre mai înalt. Faptul că dumneavoastră ați participat la această etapă finală a olimpiadei naționale de religie marchează pentru fiecare această treaptă care vă înscrie numele pentru anul 2016 ca și cei mai buni elevi”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău, președinte onorific al comisiei de organizare și evaluare.

Premiile, constând într-o diplomă, bani și cărți, oferite de către Episcopia Greco Catolică și Inspectoratul Școlar, au fost înmânate premianților de pr. prof. Hoban Florin, inspector de religie – ISJ MM și de către PS Vasile Bizău. Astfel, câte patru elevi din fiecare clasă au avut parte de câte un premiu (rezultatele aici), dar toți participanții la concurs au primit câte o diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru munca depusă în aceste luni (rezultatele aici).

Episcopia greco- catolică de Maramureș și Sighetu Marmației s-au bucurat de acest eveniment, întrucât este pentru prima dată când el se desfășoară pe aceste pământuri istorice.

„Dacă au fost mici incongruențe, mici neplăceri, acelea le luăm asupra noastră și să fiți răbdători cu noi pentru că este primul an în care organizăm olimpiada de religie și de aceea se cuvine să fim întotdeauna îngăduitori, să păstrăm întotdeauna amintirile cele frumoase și să apreciem ceea ce a fost bine, să fim recunoscători și mulțumitori. Mulțumim pentru toată disponibilitatea și dăruirea de care ați dat dovadă”, a spus PS Vasile Bizău.

Pr. Codrea Ioan a mulțumit la rândul său participanților și Episcopiei pentru susținerea în organizare, comisiei, tuturor profesorilor care s-au implicat.

În încheiere PS Vasile a mulțumit participanților, urându-le succes în parcursul școlar, iar la sfârșit i-a încredințat pe toți Maicii Domnului, ocrotitoarea Eparhiei greco-catolice de Maramureș, rostind o Născătoare de Dumnezeu.

La finalul festivității de premiere, interpreta de muzică populară Măriuca Verdeș a cântat câteva pricesne din Maramureș. A fost surpriza pregătită de către organizatori celor care au vizitat Maramureșul timp de trei zile, pentru că programul la concurs a cuprins atât vizite culturale, de studiu prin orașul istoric, cât și rugăciuni (în rit latin și bizantin) sau participarea la programe artistice (piese de teatru). Astfel, elevii și profesorii veniți din alte județe au avut acum oportunitatea de a cunoaște capitala Maramureșului Istoric din punct de vedere istoric, cultural și spiritual.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.