Vineri, 29 Martie 2024

S-a desfășurat Întâlnirea națională a responsabililor eparhiali și diecezani cu pastorația familiilor

În zilele de 15-16 martie 2022 s-a desfășurat, la Centrul Spiritual iezuit Manresa din Cluj-Napoca, Întâlnirea națională a responsabililor eparhiali și diecezani cu pastorația familiilor. Din Eparhia de Maramureș a fost prezent pr. Piț Daniel (responsabil Eparhial pentru pastorația familiilor) și fam. pr. Trifoi Vasile și Talida.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul de bun venit al Preasfițitului Iosif-Csaba Pál, Episcop Romano-Catolic de Timișoara și responsabil cu Președintele Comisiei pentru Familie a C.E.R.

Ierarhul a explicat, înainte de a intra în temele întâlnirii, cum trebuie și ar fi corect să ne raportăm noi creștinii la războiul care se petrece acum în Ucraina și a pus accentul pe caritate și rugăciune, confesând că de recent a avut întâlniri cu refugiați care l-au asigurat că rugăciunea este stâlpul care îi ține în acest moment în picioare pe cei care cred, în moment ce unii care nu au repere spirituale sunt de-a dreptul dărâmați. „Rugăciunea noastră e cea care ține în picioare poporul ucrainian”, a afirmat Preasfințitul.

În continuare, temele dezbătute s-au concentrat pe subiecte de actualitate: „Sinodalitatea în Sfânta Scriptură și în tradiția Bisericii” (conferința pr. Fabian Măriuț), Formarea Familiilor Animatoare (pr. Szenegetoi) și Misiuni Populare (pr. Felician Tiba).

Surpriza întânirii a fost prezența părintelui Renzo Bonetti din Italia, expert în sacramentul căsătoriei și pastorația familiei, care, aflându-se la Zalău pentru Exerciții Spirituale pentru familii, s-a deplasat la Cluj pentru a saluta întâlnirea și a încuraja participanții să continue munca pe acest drum frumos și plin de mister. În conferința sa, don Renzo a vorbit despre Sacramentul Căsătoriei ca oglindă a Iubirii dintre Hristos și Biserica Sa și a explicat cum soții trebuie întotdeauna să fie uimiți de marele mister pe care relația lor îl cuprinde și îl oglindește, îl mărturisește lumii. A explicat modul în care preoții trebuie să colaboreze cu cuplurile de soți pentru a duce Evanghelia în lume: „Dacă pe preot îl văd și aud cei care merg la biserică, cuplul de soți care oglindește iubirea lui Dumnezeu este prezent peste tot, deci au mai mult teren unde ei pot răspândi manifestarea Iubirii. Soții creștini sunt ca niște flăcări care pornesc de la biserică și se răspândesc peste tot în lume”, a afirmat don Renzo.  

Tema dezbătută pe larg a doua zi a fost: Întâlnirea mondială a Familiilor din perioada 22-26 iunie, care se va desfășura la Roma, dar și în toate Diecezele și Eparhiile din lume (temă prezentată de pr. Sechelea Călin). Acest mod de a organiza Întâlnirea Mondială a familiilor  este o noutate și este propunerea Papei Francisc: practic o Întâlnire Mondială multicentrică, organizată în toată lumea. La Roma va pleca o delegație formată dintr-o familie din fiecare Dieceză și Eparhie din România, la fel și din celelalte țări, (din Maramureș, familia pr. Trifoi Vasile și Talida), plus Preasfințitul Pál și un preot din Oradea, iar responsabilii eparhiali vor organiza acasă o întâlnire a familiilor, în strânsă colaborare cu Departamentul pentru Familie si Viață din Vatican, care pune la dispoziție toate materialele necesare pentru a realiza acest lucru, inclusiv transmitere live a tuturor conferințelor și momentelor de celebrare de la Roma. Pe situl dedicat https://www.romefamily2022.com/it/ toți cei interesași găsesc toate materialele de lucru, precum și idei de organizare a Întâlnirii în Eparhii.

În ce privește Eparhia de Maramureș, familia părintelui Daniel Piț, împreună cu Biroul Pastoral vor organiza Întâlnirea familiilor pe plan local la acea dată. Vom reveni cu detalii de îndată ce programul va fi stabilit.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

  

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.