Vineri, 29 Martie 2024

Preasfințitul Vasile Bizău a devenit cetățean de onoare al comunei Giulești

Duminica, 14 august, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent parohia greco-catolică din comuna Giulesti, unde a celebrat Sfanta Liturghie. Vizita Preasfinției Sale a fost ocazionată de sărbătoarea hramului acestei biserici, Adormirea Maicii Domnului. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: părintele Iusco Vasile – protopop de Sighet, părintele Dunca Ștefan – preotul paroh și numeroși preoți din parohiile învecinate.

Biserica din Giulești este situată pe o colină din centrul satului, iar lângă aceasta se pot vedea temeliile vechii biserici, cea mai veche biserică cnezială din Maramureș după cum atestă cercetările arheologice desfășurate la Giulești, pe Valea Marei între anii 1967-1968.  Actuala biserică este din piatră și a fost construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Comuna Giulești a dat neamului românesc și bisericii o seamă de oameni politici și de cultură. Este locul natal al episcopului greco-catolic Atanasie Rednic, al cincilea episcop după Sfânta Unire de la 1700. Ilie Lazăr, cel care a convocat delegația maramureșeană pentru Unirea din 1918 este fiu al comunei Giulești. Crescut în tradițiile românești și în ideile românismului, Ilie Lazăr descindea dintr-o familie de preoți, bunicul său, Vasile Lazăr a fost preot, protopop al Sighetului, care la rându-i descindea din șapte generații de preoți.  Deoarece făcea parte dintre fruntașii Partidului Național Țărănesc, fiind un apropiat a lui Iuliu Maniu, a fost răsplătit de comuniști cu ani grei de temniță fiind torturat în închisorile din Sighet, Râmnicu Sărat și coloniile de muncă de la Culmea și Periprava. A rămas în tradiție afirmația lui Ilie Lazăr pe cânde era în închisoarea din Sighet: „de-ar şti maramureşenii mei unde mă aflu, ar dărâma zidurile închisorii din Sighet pentru a mă elibera”. Un al fiu al satului cu care se mândrește comuna Giulești este și Ioan Bârlea, primul arhiavar român din Ardeal.

Parohia Giulești este una dintre primele parohii care a revenit la Biserica greco-catolică imediat după căderea comunismului, păstorită fiind atunci de către părintele Filip Onisim. Tot în această parohie au avut loc numeroase depuneri de voturi călugărești, hirotoniri de preoți iar în urmă cu 20 de ani, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Vasile Bizău a primit Taina Diaconatului prin punerea mâinilor episcopului Ioan Șișeștean.  

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a subliniat importanța parohiei Giulești un loc încărcat de istorie și ce a însemnat el pentru fiii Bisericii greco-catolice. Referindu-se la Evanghelia Duminicii, a Înmulțirii pâinilor, Ierarhul a  accentuat importanța mulțumirii care se cuvine să i se aducă întotdeauna lui Dumnezeu, nu doar în momentele de glorie care le trăiește fiecare om în parte. Isus înmulțind pâinile, nu face decât să repete ceea ce s-a întâmplat în timpul lui Moise când poporul era pelerin înspre țara Canaanului și Dumnezeu le trimite hrană venindu-le în ajutor.  Suntem chemați să dăm mărturie despre credința care o avem în suflet și despre speranța pe care o avem în noi. Cardinalul Iuliu Hossu aflat în detenție, scriindu-și memoriile își sintetizează întreaga existență prin cuvintele Credința noastră este viața noastră. O viață care nu se alimentează din comuniunea cu Dumnezeu rămâne o viață săracă, rămâne o viață care nu își atinge scopul și nu este trăită ca și dar.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, noul primar al comunei, Dr. Batin Laurențiu i-a înmânat Preasfințitului Vasile diploma de Cetățean de onoare al comunei Giulești pentru cultivarea și păstrarea legăturii spiritual – culturale cu credincioșii comunei Giulești, județul Maramureș.

La rându-i, Preasfințitul Vasile i-a mulțumit primarului și Consiliului local atât pentru distincția acordată cât mai ales pentru buna colaborare cu parohia greco-catolică.

Părintele paroh Ștefan Dunca a adus mulțumiri Preasfințitului Vasile, primarului Dr. Batin Laurențiu, Doamnei deputat Cornelia Negruț prezentă la Sfânta Liturghie și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare, atât din parohia Giulești și din parohiile învecinate. A urmat un moment de comuniune și  degustare din bunurile pregătite de către credincioșii din parohia Giulești.

Biroul Eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.