Marți, 23 Aprilie 2024

PS Vasile la Șișești: „Iubirea de mamă nimeni nu o înțelege, decât mama însăși”

„Iubirea de mamă nimeni nu o înțelege, decât mama însăși; nici fiii, nici tații”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la Șișești, în biserica ctitorită de preotul greco-catolic Vasile Lucaciu în anul 1890. Aici la Șișești s-au adunat, de sărbătoarea închinată Fecioarei Maria (15 august), peste 1500 de credincioși greco-catolici veniți din multe parohii pentru a se ruga împreună în acest loc încărcat de istorie și har: „Este sărbătoarea și bucuria anticipării a ceea ce va veni, pentru că știm că întotdeauna ceea ce urmează este mai bun decât ceea ce avem acum și experiența ne demonstrează că atunci când ne așteptăm ca în viitor să fie mai bine, ajungem și momentul să gustăm din acel bine… Prezentul îl avem la îndemână și viitorul începe întotdeauna azi. Și pentru ca viitorul să fie luminos, e bine ca astăzi sufletul nostru să fie luminos”, a spus Ierarhul.  

„O cinstim pe Maica Domnului aici la Șișești, împreună cu mulți credincioși veniți din multe localități, dar și împreună cu toți credincioșii care astăzi sunt în pelerinaj pe la mănăstiri sau pe la multele biserici dedicate Preacuratei Fecioare Maria; în mod deosebit, în părțile noastre, în zona Maramureșului, dar și în întreg Ardealul, unde Biserica noastră Greco Catolică a fost prezentă și a sporit cultul adus Preacuratei Născătoare de Dumnezeu”. Și dovadă a acestui cult deosebit adus Mamei noastre Cerești sunt șapte parohii și două mănăstiri maramureșene ce-și sărbătoresc hramul în sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.

„Ceva în sufletul nostru se înnoadă atunci când avem amintirea mamei, atunci când vorbim cu mama noastră care ne-a dat viață sau atunci când o purtăm în suflet dacă ea este mutată la cer… Iubirea de mamă este o iubire profundă, este o iubire care-i însoțește pe fii și pe fiice. Așa este iubirea Maicii Domnului față de fiii ei, față de noi, creștinii. Este o iubire de mamă. Și atunci când putem să spunem „mamă”, avem un confort sufletesc… Relația noastră cu Maica Domnului este una de la suflet la suflet. Toți cei care o iubesc pe Ea, nu fac altceva decât să-și regăsească deplina umanitate în sensibilitate, nu fac altceva decât să se descopere pe ei înșiși în profunzimea sufletului chemat la sfințenie”, a spus Preasfințitul Vasile.   

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc procesiunea în jurul bisericii, moment căruia i-a urmat rugăciunea de consfințire a întregii Eparhii Preacuratei Fecioare Maria.  

 

Hramul parohiei „Sfânta Maria” din Baia Mare

În aceeași zi de 15 august, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Vasile s-a aflat în mijlocul comunității parohiale de la Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Aici s-au adunat câteva sute de credincioși din oraș și nu numai pentru a o cinsti așa cum se cuvine pe Preasfânta Fecioară Maria. Astfel că la Sfânta Liturghie Arhierească au participat un sobor de preoți din protopopiat, iar cântecele mariane s-au putut auzi în ceas de seară pe bulevardul central din oraș, atunci când s-a înconjurat biserica în procesiunea ce a avut în frunte icoana Fecioarei Maria.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Vasile a explicat semnificația imnului „Magnificat”, precizând faptul că acesta este un „imn de bucurie, care izvorăște, se naște dintr-un suflet bucuros”. Vorbind despre educația creștină, Ierarhul a le-a mulțumit mamelor și bunicelor care-și cresc și educă copiii cu multă dragoste, în spirit creștin.

Seara s-a încheiat cu aceeași rugăciune de consfințire a Eparhiei Mamei Noastre Cerești, Preacurata Fecioară Maria.

Biroul Eparhial de presă

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.