Joi, 28 Martie 2024

SATU MARE – Diplomă de Merit Bisericesc pentru părintele Bilțiu

Duminică, 12 iunie 2016, parohia „Sfântul Anton de Padova” și-a sărbătorit hramul Bisericii. Astfel, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfințitul Vasile, împreună cu un sobor de unsprezece preoți, în frunte cu pr. paroh Daniel Bonea și pr. protopop Dumitru Roman.

Aflându-ne în cea de-a șaptea duminică după Paști, duminică în care Biserica îi amintește pe Sfinții Părinți de la Niceea (325), Arhiereul Eparhiei a vorbit, în cuvântul său de învățătură, despre unitate: „Părinții Conciliului de la Niceea au fost cei care au definit cea mai mare parte a Crezului pe care noi îl rostim astăzi și pe care-l vom rosti în continuare în această Sfântă Liturghie. Apoi a fost reimprimat și completat (acest Crez) la cel de-al doilea Conciliu de la Constantinopol din anul 381. Toate acestea își au ca și punct comun dorința lui Isus pentru unitatea neamului omenesc, pentru unitatea Bisericii, pentru unitatea familiilor și pentru unitatea persoanei cu Dumnezeu. De fapt, orice unitate în comunitate, în familie, în Biserică și în lume pornește din inima omului, dacă omul este unit cu Dumnezeu, dacă îl caută pe Dumnezeu și se consideră a-i fi un fiu. Din acest raport dintre fiu și tată, întotdeauna se nasc cele mai profunde realități și atâta timp cât creștinul dorește să rămână un fiu al lui Dumnezeu, el conștientizează că are și alți frați, că sunt mulți frați și că toți frații sunt fii ai aceluiași Tată…”, a spus Preasfințitul Vasile. Și a continuat vorbind despre ceea ce sfinții reprezintă pentru fiecare dintre noi: „Un semn al unității în Biserică și model de unitate pentru fiecare dintre noi sunt sfinții. Ca omul să trăiască o primă dimensiune a unității, trebuie să aibă un acord între ceea ce gândește, ceea ce vorbește și ceea ce face. Aici, în aceste dimensiuni, adeseori intervine cel rău, care ne face să gândim un lucru, să spunem un altul și să săvârșim un cu totul alt lucru. Nu avem o coerență, nu avem o unitate, nu avem un sistem de valori care să ne țină pe o cale. La sfinți vedem această unitate desăvârșită; au ajuns să facă mari minuni. Și Sfântul Anton (pe care îl sărbătorim azi) a făcut minuni în timpul vieții, apoi a continuat cu minunile după moartea sa și a fost recunoscut foarte repede ca fiind sfânt. Deja avea faima sfințeniei în timpul vieții sale, deși a trăit doar treizeci și șase de ani. O viață scurtă. Apoi, nu a trecut nici un an de la moartea sa și a fost declarat sfânt și model de urmat. Vedem cum Sfântul Anton săvârșește atât de multe minuni și astăzi, încât foarte multe minuni îi sunt dedicate, foarte mulți creștini aleargă la el, au devoțiune și îi cer să mijlocească pentru ei și pentru ceea ce știu că au nevoie. Sfântul Anton mijlocește și astăzi la Dumnezeu pentru noi”, a afirmat ierarhul.   

În încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Vasile, împreună cu părintele paroh, i-a înmânat o Diplomă de Merit Bisericesc și un buchet de flori părintelui Bilțiu Ioan, slujitor perseverent în Via Domnului, care actualmente poate fi găsit, duminica și în sărbători, în scaunul de mărturisire al acestei biserici.

Părintele Bilțiu a fost hirotonit preot în anul 1974 de către Ep. Dr. Ioan Dragomir. A fost administrator parohial în parohiile Ieud, Preluca Nouă, Bogdan-Vodă, Asuaju de Sus, Ieud II –Plopșor. Între anii 1994-2000, a ocupat funcția de bibliotecar al Institutului Teologic „Dr Alexandru Rusu” din Baia Mare. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.