Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

26 octombrie – Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir – Hramul parohiei Târșolț

Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: «Nu este slujitorul mai mare decât stăpânul său»! Dacă m-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni” (In 15,17-27), sunt cuvintele Mântuitorului din Evanghelia lui Ioan, cu care Preasfinția Sa Vasile Bizău și-a început omilia rostită în parohia „Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir” din Târșolț, joi, 26 octombrie, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului bisericii.

„În această frumoasă sărbătoare a Sfântului Dumitru, Biserica ne propune să medităm asupra faptelor de sfințenie și asupra statutului vieții creștinești”, a afirmat Ierarhul, explicând cum Mântuitorul Hristos le spune apostolilor, urmașilor Săi, că și ei vor avea parte de același destin, de aceleași adversități și prigoane. „Isus îi pregătește pentru ceea ce va urma” și întreaga istorie a Bisericii este presărată cu prigoane și martiriu. „Chiar și astăzi, în mileniul trei, noi auzim despre oameni care mor pentru credință, pentru libertate, pentru libertate de conștiință… Modelul nostru rămâne și astăzi Mântuitorul Hristos, care ne propune calea libertății, demnității umane și a împlinirii omului, în viața aceasta și în viața veșnică”. Mântuitorul ne arată azi calea sfințeniei și omul care urmează această cale va fi un „om, sincer, drept, iubitor, răbdător, care aude în inima lui mereu vocea profundă a iubirii”, a punctat PS Vasile, explicând că această invitație la sfințenie este universală, ne privește pe toți.

„Suntem în Țara Oașului, loc în care suferința martirilor aproape că poate să fie atinsă cu mâna dacă ne gândim la persoanele și preoții care au activat în această zonă în perioada persecuției comuniste… Suntem foarte aproape de data de 28 octombrie, când comemorăm Arestarea Episcopilor noștri greco-catolici români și 75 de ani de când Biserica a fost suprimată… Prin această jertfă rodesc astăzi credința și libertatea noastră ”, a amintit Ierarhul, expunând modul curajos în care credincioșii din Oaș s-au implicat în a se opune rezistență regimului comunist, care voi distrugerea Bisericii greco-catolice și aducând în lumină protestul anticomunist și liturghia celebrată public de mulți preoți și mii de credincioși greco-catolici la Cluj, pe 12 august 1956, zi în care foarte mulți oșeni au ales să fie alături de Episcopul lor, Alexandru Rusu și s-au prezentat la Cluj, declarându-și public credința și răspunzând minciunii comuniste care spunea că Biserica greco-catolică a încetat să existe. Au urmat apoi foarte multe arestări în rândurile participanților și s-a înăsprit persecuția împotriva Bisericii. Preasfințitul a invitat credincioșii și preoții prezenți la Târșolț să-și aducă aminte și să se unească cu întreaga Biserică, în rugăciune de comemorare a tuturor martirilor și mărturisitorilor Bisericii noastre, în ziua de 28 octombrie.

Părintele paroh Ioan Zbona a mulțumit la final Preasfințitului Vasile pentru ziditorul cuvânt de învățătură și pentru prezența în parohia Târșolț, reînnoind invitația de a lua parte la viața parohiei Târșolț cu fiecare ocazie și asigurându-l de purtarea în rugăciunea zilnică a credincioșilor de aici. A mulțumit, de asemenea, părintelui protopop Iacob Feier, părintelui protoegumen OSBM Alexandru Jurja, colegilor preoți și credincioșilor veniți din alte parohii spre a se uni în rugăciune împreună cu parohia Târșolț.   

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.