Joi, 18 Aprilie 2024

30 de ani de la fondarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. PS Vasile Bizău: „O instituție care ține flacăra aprinsă”

„Se împlinesc 30 de ani de la înființarea Muzeului Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței și în tot acest arc de timp stă mărturie, în mod concret, o instituție care ține flacăra aprinsă, o flacără care arde și nu se stinge. De obicei, flăcările nu sunt foarte mari, așa cum vedem la lumânare și avem în tradiția creștină, dar ele ard în continuu pentru că astfel țin memoria trează, iar în aceste zile, este foarte important pentru noi toți să putem să transmitem valorile care stau în spatele oamenilor deosebiți care ne-au lăsat moștenire valorile umane și creștine”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău la finalul momentului de rugăciune care a avut loc în Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, joi, 25 mai 2023, de sărbătoarea Înălțării Domnului, spre a cinsti memoria tuturor victimelor regimului comunist, în ziua în care, la nivel național, se sărbătorește Ziua Eroilor.

Momentul de rugăciune a fost inclus în cadrul Zilei Memoriei – Ziua porților deschise, organizată de către Fundația Academia Civică - președintă doamna Ana Blandiana, scriitoare și susținătoare a libertății civice la nivel național. Dimineața Zilei Eroilor a cuprins dezbateri, momente artistice, proiecție de filme și expoziții, la Memorialul din Sighet. Au fost prezenți foști deținuți politici, deportați cu familiile și prietenii lor, precum și cei care păstrează încă memoria suferinței eroilor.

„Ne-am strâns aici la rugăciune Biserica greco-catolică, Biserica ortodoxă și poate și aparținători ai altor confesiuni religioase și putem să spunem că rugăciunea și credința în Hristos trebuie să ne unească, așa cum s-a simțit o unire între toți cei ce au suferit în regimul comunist și în special între cei din închisori”, a afirmat PS Vasile Bizău, explicând cum, din literatura de specialitate memorialistică putem afla cum raporturile între oamenii aflați în suferință deveneau frățești și cum „suferința îi adună împreună pe oameni și-și aduc aminte că sunt toți oameni chemați să întrupeze slava lui Dumnezeu, că sunt chip și asemănare a lui Dumnezeu, fapt care se manifestă în mod continuu în deplina noastră umanitate, în modul în care știm să ne facem frați și surori și să dăm mărturie despre această chemare. Dacă Moise a fost trimis la frații lui ca să-i elibereze, și noi suntem trimiși la frații noștri. Suntem aici la marginea țării noastre. Cei care trăiesc dincolo de râul Tisa privesc la țara noastră ca și la o țară promisă, una care trăiește încă în pace. Dincolo de Tisa este război, la noi e pace; dar darul păcii, atât de important, trebuie mereu cultivat și aceste inițiative pe care fundația Academia Civică le face cunoscute prin proiectele pe care le are: Muzeul Memorial, Institutul de Studii asupra comunismului și prin toate proiectele pe care le desfășoară atât de înălțător, având această inițiativă încă din primii ani după căderea comunismului. Am spus că suntem vecini și Sanctuarul care se înalță în Cimitirul Săracilor vine să eternizeze ceea ce este, pentru noi creștinii, mereu vie: conștiința faptului că ne înălțăm spre Dumnezeu. Cei trecuți la cele veșnice rămân vii în conștiința și în sufletele noastre și ceea ce se construiește permanentizează această memorie a valorilor, valori de care avem atât de mare nevoie și astăzi”. Sunt cuvintele rostite de Eparhul de Maramureș, numind pământul Sighetului „pământ sfânt, care ne duce la esențial, ceea ce este viața omului cu crezul, cu demnitatea sa și cu aspirațiile spre cer și spre înălțare” și urând „Întru mulți ani!” Muzeului Memorial și Fundației Academia Civică, spre a ține cât mai mult flacăra aprinsă, împreună cu toți care descoperă și redescoperă valorile creștine și umane, libertatea, pacea și demnitatea.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.