Vineri, 19 Aprilie 2024

SIGHETU MARMAȚIEI: Preasfințitul Vasile la aniversarea a 40 de ani de la deschiderea Muzeului Satului Maramureșean

Preasfințitul Vasile a fost prezent duminică, 23 mai 2021, la aniversarea a 40 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Satului Maramureșean din Sighetu Marmației, care a primit numele ,,Mihai Dăncuș”. De asemenea, împreună cu pr. Protopop Iusco Vasile și pr. Mihai Grigor, Ierarhul a oficiat sfințirea troiței închinată memoriei Prof. Mihai Dăncuș și a rostit un discurs în care și-a exprimat apropierea față de acest spațiu dedicat păstrării tradițiilor din zona în care însăși Preasfinția Sa a copilărit: „Mă regăsesc în acest spațiu deoarece ne întoarce la origini, ne determină să conștientizăm valorile care ne-au adus în prezent, și ne dă putere, forță să mergem mai departe. Este un spațiu în care ne întâlnim cu noi înșine, cu trecutul și valorile pe care le-am asimilat și retrăim cu bucurie fiecare moment de întâlnire", a afirmat PS Vasile.

Mihai Dăncuș (10 februarie 1942 – 31 iulie 2020), originar din Botiza, fiu de preot greco-catolic, a fost un istoric, profesor, etnograf, etnolog, autor și cercetător român, director al Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, vreme de aproape 35 de ani. Din anul 1998 a fost profesor asociat al Universității Babeș-Bolyai, predând cursul de Etnografie la Colegiul din Sighet, iar din 2004 a fost profesor și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare. A publicat 14 cărți și sute de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. A decedat pe 31 iulie 2020, iar ca omagiu adus lui, Muzeul Satului din Sighetu Marmației va purta de acum încolo numele ,,Mihai Dăncuș”.

Programul sărbătorii aniversare a Muzeului Satului a cuprins discursuri, vernisajul expoziției „In memoriam Mihai Dăncuș”, sfințirea troiței, un spectacol al copiilor care fac parte din Asociația „Rădăcinilor Străbune”, iar a doua zi, pe 24 mai, au avut loc ateliere de orientare turistică și de lectură („Povești și legende din Maramureș”), precum și vernisajul expoziției foto „Pădurile seculare de la Stâmbu Băiuț – Patrimoniu UNESCO”.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.