Vineri, 19 Aprilie 2024

Discursul Preasfințitului Vasile Bizău la deschiderea Olimpiadei naționale de religie catolică

Onorați părinți preoți,

Onorați membri ai prezidiului,

Stimați profesori, dragi însoțitori și mult așteptați dragi elevi olimpici la faza națională

 

Vă spunem tuturor bun venit la Sighetu Marmației și bun venit în Eparhia noastră Greco-Catolică a Maramureșului, care vă întâmpină cu mult drag. Noi vă vom însoți pe parcursul acestor zile cu prezența noastră, cu susținerea noastră și cu rugăciunea noastră pentru ca aceste zile de concurs să fie spre zidirea voastră sufletească. Să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu și spre progresul în cunoaștere, acea cunoaștere care nu înșală niciodată, care nu este doar o acumulare de cunoștințe, ci este o cunoaștere mai profundă a Celui care este prezent în viața noastră, a lui Dumnezeu.

Bine ați venit la Sighetu Marmației, un punct de referință, un oraș important din Județul Maramureș și din Eparhia noastră, un oraș încărcat de istorie, un oraș către care ne îndreptăm pașii cu reverență pentru că poartă în el stigmatele... acele stigmate care sunt și semnul gloriei a celor care sunt făuritori de istorie, a celor care au trecut prin suferință, care își așteaptă învierea de apoi în pământul Sighetului, a celor care au suferit în închisoare, a celor care au mărturisit că, conștiința nu poate să fie înfrântă și au mărturisit cu viața lor dorința de a rămâne liberi, dorința de a fi pe mai departe nobili în suflet și toate acestea în mod implicit mărturisindu-L pe Dumnezeu, care este stăpânul vieții și autorul vieții.

Eparhia noastră, a Maramureșului poartă în ea multi-confesionalismul și multi-culturalismul. Suntem o Eparhie nouă, nu cea mai nouă, dar în cadrul Bisericii Greco-Catolice, suntem o Eparhie relativ nouă, înființată în anul 1930, cu 18 ani de viață în libertate, apoi cu istoria bine cunoscută a ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă și din nou în perioada de libertate de după anii ’90. Avem comunități greco catolice de limbă română, comunități de limbă maghiară și de asemenea comunități de limbă ucraineană. Amintim apoi de majoritatea credincioșilor români de pe teritoriul Maramureșului, de confesiune ortodoxă, amintim prezența cultului de rit latin, a Biserici romano-catolice și alte confesiuni prezente în Maramureș, această bogăție în împărtășire reciprocă a ceea ce este istoria fiecăruia, valorile fiecăruia și în linii mari buna împărtășire și dorință de pace a tuturor celor care trăiesc aici.

Eu aș dori să vă felicit pe Dumneavoastră, pe tinerii participanți la această fază națională a Olimpiadei de religie. Să vă felicit că ați ajuns în acest ultim act de concurs și pentru că ați ales disciplina religiei. Aceleași felicitări se cuvin celor care v-au pregătit, profesorilor care au investit dorința în principal aceea de a reabilita ora de religie și faptul că sunteți prezenți la Olimpiada națională de religie este un semn al dorinței de a pune în valoare cunoștințele religioase. Știm că, cunoștințele religioase nu sunt simple cunoștințe (așa ne place să credem), la fel cum sunt cunoștințele celorlalte discipline, domenii și științe, pentru că ele nu privesc doar un segment anume sau o componentă a vieții omului, ci privesc omul în întregul lui, omul ca și chip și asemănare a lui Dumnezeu, creat de Dumnezeu. Sunt cunoștințe care ne permit apoi un urcuș spiritual, ne permit o cunoaștere mai profundă care se manifestă în faptă, care se manifestă în viață, care făuresc caractere și care, în cele din urmă, dau măsura omului desăvârșit. Cunoștințele religioase pe care Dumneavoastră le-ați dobândit până acum și faptul că sunteți deschiși în continuare, pentru faptul că participați la o olimpiadă de religie, la a acumula și mai multe cunoștințe pe parcursul procesului educativ, constructiv-educativ, vă permit tocmai această cunoaștere mai profundă a lui Isus Hristos, a învățăturii Sale transmisă prin Biserică, și a sufletului uman. Toate aceste cunoștințe, dacă se transformă în faptă, în mărturie, în viața voastră de fiecare zi, ele își ating cu adevărat menirea, scopul și în special își ating performanța.

Am pomenit de nevoia de reabilitare a orei de religie și spun cu o oarecare reținere faptul că ora de religie, eu cred că ar trebui să fie printre cele mai importante ore care sunt în școală. Depinde de cei care o propun și de cei care o primesc, cum tratează ora de religie. A scrie o oră atractivă, este nevoie de pasiune, este nevoie de multă credință, este nevoie de dragoste și dacă modelele lipsesc mai mult în vremurile noastre, ar trebui să fim mai motivați să studiem religia prin exemplul care îl găsim în Sfânta Scriptură despre Mântuitorul Hristos, și în special despre Sfinți, cei care au avut întotdeauna putere și repere care se reflectă sau se nasc din Sfânta Scriptură. Este o provocare a credinței pentru toți și în special pentru Dumneavoastră, cei tineri, această provocare a credinței în timpurile noastre necesită o mărturie autentică. De aceea, vă urez tuturor succes în această competiție, încă o dată: bine ați venit și sperăm să vă simțiți foarte bine aici la Sighet, prin locurile pe care le veți vizita, prin însoțirea sfinților care ne privesc din cer și prin bunăvoința celor care au pregătit pentru Dumneavoastră aceste zile.

Lăudat să fie Isus Hristos!

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.