Vineri, 29 Martie 2024

S-a desfășurat la Baia Mare simpozionul „Arestarea Episcopilor” – ediția a XIII-a

Zilele de 27-28 octombrie 2017 au fost zile de comemorare a tristei acțiuni de arestare a întregului Episcopat greco-catolic pentru refuzul de a semna forțat trecerea la Biserica Ortodoxă, fapt petrecut pe data de 28 octombrie 1948. Simpozionul, ajuns la a XIII-a ediție, este organizat anual de către Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU), Filiala Baia Mare III (Sfântul Anton de Padova).   

Evenimentul s-a deschis vineri seara, 27 octombrie, cu Sfânta Liturghie, celebrată la biserica „Sfântul Anton” din Baia Mare, de către pr. protopop Emil Gîrboan, împreună cu un sobor de 9 preoți. Liturghia a fost urmată de oficiul Parastasului, în memoria episcopilor decedați în diferitele închisori din țară, pe vremea Regimului Comunist.

Sâmbătă, 28 octombrie, a fost ziua dedicată comunicărilor științifice, desfășurate la Facultatea de Științe și Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare. Cu teme foarte interesante alese pentru această ediție, au intervenit: prof. univ. dr. George Cipăianu (Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) - De la Alba Iulia la Sighet. Cardinalul Iuliu Hossu și represiunea comunistă; Conf. univ. dr. Ion Cârja (Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) - Proiecte ecleziastice-proiecte naţionale. Unele consideraţii privind relaţiile românilor cu Sfântul Scaun în sec. XIX-XX; Lector dr. pr. Ioan Tâmbuş (Facultatea de Ştiinţe şi Litere - Centrul Universitar Nord din Baia Mare) - Canonicul Ludovic Vida  - un “vinovat” pentru credință; Pr. Simion Mesaroş (preot pensionar) - Biserica şi imperiul; Studiu de caz: Biserica Ortodoxă Rusă de la începuturi (988) la naşterea Patriarhiei Moscovei (1589); Drd. George Nistor (Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) - În vizită la românii de peste Atlantic. Episcopul Alexandru Nicolescu în SUA (1923); Dr. Maria Riţiu (Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Institutul de Istorie Orală) - Istoria Catolicismului Românesc Contempran. Catacombele - în lumina cercetărilor de istorie orală; Drd.  Zamfira Tîmbuș (Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) - Protopopul Nicolae Nechita și rezistența anticomunistă din Țara Lăpușului; Lector dr. Ciprian Ghişa (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca) - De ce momente din trecut ar trebui să ne aducem aminte în 2017?

Cu ajutorul acestor comunicări, publicul a putut să conștientizeze mai bine momentele dificile prin care a trecut Biserica greco-catolică de-a lungul perioadei comuniste, precum și să focalizeze două figuri importante de rezistenză anticomunistă, scoase la lumină în acestă ediție a simpozionului: Canonicul Ludovic Vida și Protopopul Nicolae Nechita. Părintele Ludovic Vida, vicar general la acea vreme, „a fost cel care, după limitarea libertății activității Episcopului Alexandru Rusu de către regimul hortist, își asumă rolul de a coordona activitatea pastorală a Eparhiei, având rezultate pozitive pe toate planurile: a sporit numărul organizațiilor AGRU și Reuniunea Mariană pe teritoriul Eparhiei, implicarea lor în activitățile caritative în cel de-al doilea război mondial, a crescut numărul de misiuni populare în parohii.. Toate acestea s-au datorat activității lui”, a afirmat pr. dr. Tîmbuș Ioan în conferința sa. Protopopul Nicolae Nechita, originar din Preluca Veche, a fost „nu doar un om al Bisericii, ci și un mare dascăl și un om de cultură, un poliglot… A reușit, în anul 1945, să înființeze o școală, Gimnaziul Unic mixt, într-o zonă retrasă, conservatoare, cu puține resurse, respectiv zona Târgu Lăpuș”, a afirmat d-na profesor drd. Zamfira Tîmbuș. Amândoi, victime ale regimului comunist, au făcut ani grei de detenție în numele credinței.

Lectorul dr. Ciprian Ghişa a adus în atenția publicului unele date semnificative pentru istoria Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice, date care ar trebui marcate și rememorate, deoarece „doar creșterea nivelului de conștientizare va duce la creșterea nivelului de inițiativă” în interiorul Bisericii noastre, potrivit spuselor domnului dr. Ghișa. 

Simpozionul a reprezentat și de acestă dată un moment dedicat focalizării evenimentelor istorice, dar și a personalităților care și-au lăsat amprenta și au influențat în diferite moduri cultura, spiritualitatea, moralitatea locuitorilor zonelor în care au trăit și au lucrat. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.