Duminică, 22 Iunie 2025
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Duminică, 15 iunie 2025, Preasfinția Sa Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Călinești, protopopiatul Sighet. 

Comunitatea și-a sărbătorit hramul „Sfântul Anton de Padova” și, astfel, prezenți la sărbătoare au fost părintele protopop Vasile Iusco, părintele protopop Vasile Codrea, părintele protopop Eduard Fischer și un sobor de preoți din Eparhie, invitați de către părintele paroh Ioan Codrea. A diaconat părintele diacon Ioan Mititean.

„Suntem cu toții chemați la sfințenie, așa cum am fost chemați la viață”, iar „atunci când creștinul își ia ca model de viață pe Domnul nostru Isus Hristos și pe sfinții săi, viața sa interioară, viața inimii se schimbă”, a afirmat PS Vasile în omilia rostită, explicând credincioșilor faptul că sfințenia se manifestă în fiecare dintre noi atunci când ne îndeplinim bine, cu bucurie și generozitate, misiunea la care am fost chemați; este „viața de fiecare zi, atunci când omul îl iubește pe Dumnezeu, își iubește semenii, își îndeplinește datoria și face lucrurile cu inima curată și bună, în folosul celorlalți”, așa cum ne arată și Sfântul Anton.

„Evanghelia de astăzi (Mt 10, 32-33, 37-38) vine să sublinieze acest primat, prioritate pe care omul să o dea iubirii lui Dumnezeu, să-l iubească pe Dumnezeu mai întâi. Și de aceea Isus spune: Cine iubește pe tatăl sau pe mama mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine iubește pe fiul sau pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Isus nu spune să punem în comparație, ci spune să dăm prioritate. Și atunci când îl iubim pe Dumnezeu, putem să ne iubim mult mai bine și soția, soțul, fratele, fiii și fiicele, familia și prietenii noștri”, a punctat Ierarhul, aducând în lumină porunca lui Dumnezeu: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și îi toate celelalte se vor adăuga vouă. Atunci când inima omului este legată de veșnicia lui Dumnezeu, harul Spiritului Sfânt lucrează în el”.

„Sfântul Apostol Pavel, ca să surprindă statutul creștinului, le spune celor din Efes: Altădată erați întuneric. Acum sunteți lumină. Umblați ca fii ai luminii. Pentru că roada luminii este în orice bunătate, dreptate și adevăr… Drumul acesta, de a fi lumină, a fost urmat de sfinți”, a afirmat PS Vasile, aducând exemplul Sfântului Anton, al sfinților și martirilor care să ne fie nouă tuturor model de viață: „ Sfântul Anton, în chemarea lui la viața călugărească a fost lumină. Alți sfinți, care nu au fost nici preoți, nici călugări, au fost lumină. Martirii Bisericii au fost lumină și sunt lumină. Fiecare dintre noi, cu ceea ce facem bun și oferim lui Dumnezeu și ne străduim cu noi înșine ca harului Dumnezeu să locuiască în noi, iubindu-l de Dumnezeu, iubind semenii, făcând ceea ce este plăcut și oamenilor, în felul acesta și noi facem pași și locuim în lumină”.

Un puternic îndemn, așadar a venit din partea Episcopului de Maramureș în comunitatea din Călinești de a trăi viața în sfințenie după exemplul sfinților, punând zilnic în practică Cuvântul lui Dumnezeu și trăind inspirați de roadele Spiritului Sfânt.  

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte l-a felicitat public pe elevul Andrei Marius Utan din parohia Călinești, care a obținut Premiul I (Clasa a VI-a) la Olimpiada națională de religie catolică.

Părintele paroh Ioan Codrea a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru vizita pastorală în comunitatea din Călinești și pentru cuvântul de învățătură ziditor, dar și confraților preoți și credincioșilor care s-au unit la sărbătoarea parohiei.

Talida Trifoi

Biroul eparhial de presă

 

Sâmbătă, 14 iunie 2025, s-a desfășurat, la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Conferința teologică jubiliară „1700 de ani de la Sinodul ecumenic Niceea I”. 

Cine spune lumea că sunt Eu?, îi întreabă Isus pe apostoli... aceeași întrebare și-au pus-o părinții reuniți în Conciliul din Niceea din anul 325, care, după multe dezbateri, au fost chemați să spună cine este Isus”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de introducere și prezentare a conferinței, după ce a salutat conferențiarii: teologul prof. dr. Cristian Bădiliță, pr. dr. Claudiu Tuțu și pr. prof. dr. Cristian Barta.

„În mod providențial, avem 1700 de ani de la Conciliul din Niceea și în Biserica Catolică a fost deschis un drum de recuperare a unui proces sinodal. Noi, Bisericile greco-catolice avem și experiența sinodalității și suntem rod al sinodalității, de la Conciliul din Florența, până la sinoadele de la Alba Iulia, din care s-a născut realitatea Bisericii noastre”, a afirmat Ierarhul de Maramureș”, lansând întrebarea deschisă la care invitații să încerce să dea un răspuns pe parcursul conferințelor pregătite: „Astăzi, cum am alege noi și cum am putea să ținem împreună unitatea și diversitatea, comuniunea în credință și identitatea. Ce formulă am alege?”.

„Sinodos însemnă a merge împreună, a face drumul împreună, deoarece mântuirea este un proiect comun” a transmis teologul Cristian Bădiliță în conferința sa, intitulată „Povestea Sinodului de la Niceea și teologia politică a imperiului creștin”, în care a explicat motivațiile obsesiei Împăratului Constantin cel Mare pentru reunificarea politică și religioasă a imperiului, după experimentul tetrarhiei al lui Dioclețian. Teologul a subliniat aspectele mai puțin cunoscute legate de desfășurarea Sinodului, dar și de personalitatea și parcursul spiritual ale Împăratului Constantin, care s-a convertit la creștinism în mai multe etape. Acesta a avut idealul de a „recrea unitatea politică a Imperiului, dar, în același timp, bazată pe o religie unitară și monoteistă: Un singur Dumnezeu în cer, un singur Împărat pe pământ. Aceasta este obsesia după care își ghidează proiectul teologico-politic, încă din 310” și astfel, observând că Biserica creștină este divizată, convoacă Părinții Bisericii în sinod, la Niceea, în 325.

Despre „Izvoarele biblice și filosofice ale Sinodului Niceea I” a vorbit, în conferința sa pr. dr. Claudiu Tuțu, introducând astfel în temele dezbătute la Sinod, prezentând și contextul cultural în care se naște credința creștină, „context extrem de bogat, extrem de colorat, cel alexandrin... În Alexandria sunt diferite lumi care se întâlnesc, care se ciocnesc și se întrepătrund și care se completează”. Astfel, părintele Tuțu a explicat cum „creștinismul a fost dintotdeauna o religie neobișnuită, deoarece nu era legat, ca religie, de un loc sacru sau de o etnie. Primele comunități au înflorit asemenea unor comunități spontane sau școli de spiritualitate și de trăire, adesea în continuitate cu iudaismul și uneori in discontinuitate... Abia începând cu secolul al treilea, episcopii au început să se adune regulat în sinoade sau concilii, pentru a sancționa ereziile și a disciplina opozanții, cât și pentru a defini și contura dreapta credință”. Părintele a analizat și câteva rădăcini ale problemei ariene.

Părintele dr. Cristian Barta a prezentat conferința „Moștenirea și actualitatea Sinodului ecumenic de la Niceea: Credință, Sinodalitate și Unitate”, în care a explicat elocvent faptul că dacă noi, astăzi, ne mărturisim credința într-un mod destul de precis, prin Crezul rostit zilnic, nu a fost întotdeauna așa și acesta este rezultatul unui drum lung și anevoios de dezbateri între teologi, care a întâmpinat multe probleme datorită ambiguității de sensuri a termenilor folosiți. Simbolul celor 318 părinți reuniți în Sinod, Crezul de la Niceea, „exprimă fidelitatea față de Sfânta Scriptură și continuitatea cu aceasta”. „Acesta este o premieră pentru Biserică din mai multe motive: este prima formulare a unui simbol de credință într-un sinod, structura sa este trinitară și asimetrică, cu toate că principiul arhitectonic, principiul pentru care s-a construit acest simbol, este tot istoria mântuirii. Este primul simbol care îndrăznește să spună ceva mai mult despre Sfânta Treime privită în ea însăși, despre relația veșnică dintre Fiul și Tatăl. Apare în el dimensiunea comunitară, noi credem...” și, astfel, „Simbolul de credință de la Niceea ne amintește nouă, creștinilor de astăzi care trăim într-o lume secularizată, în care credința e împinsă în zona privatului că virtutea credinței este dăruită de Dumnezeu unei comunități de discipoli”, dimensiune pe care avem nevoie să ne-o asumăm și noi astăzi, „pentru a redobândi entuziasmul de a ne implica în misiunea Bisericii”.

O altă moștenire a Sinodului ecumenic de la Niceea este sinodalitatea, dar și unitatea, „fiind una dintre puținele mărturisiri de credință acceptate de majoritatea formațiunilor creștine, un bun punct de plecare în discuțiile teologice”, a conchis pr. decan Cristian Barta.

Mulțumiri din partea părintelui vicar general Florin Fodoruț, organizatorul din partea Episcopiei și moderatorul simpozionului, s-au îndreptat la final înspre conferențiarii veniți din Argeș, Cluj și Blaj pentru a reactualiza împreună cu preoții Eparhiei de Maramureș și laicii prezenți în sala amfiteatrului Centrul Universitar Nord din Baia Mare evenimentul eclezial care în acest an împlinește 1700 de ani de la desfășurare.

Talida Trifoi

Biroul eparhial de presă

Vineri, 13 iunie 2025, parohia „Sfântul Anton” din Baia Mare și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău, împreună cu părintele vicar judecătoresc Ioan Balea, părintele protopop Gheorghe Mihnea, părinții slujitori ai parohiei: Florin Marusciac și Mircea Manu și un sobor de preoți  invitați la sărbătoare.  

S-au unit în rugăciune credincioși de pe întreg cuprinsul Eparhiei, devotați Sfântului Anton de Padova. Cu ocazia cinstirii sfântului și a încheierii trezenei în cinstea lui, marți, 10 iunie, s-a desfășurat în parohie și o seară de veghe, care a cuprins rugăciuni și cateheză, dar și adorație euharistică.  

„Sfântul Anton a fost un sfânt care a trăit cuvântul evangheliei. Atunci când facem loc cuvântului evangheliei să lucreze în noi, își face și el lor în interiorul nostru. Acesta este cuvântul Mântuitorului, al Tatălui veșnic și el are o rezonanță mai profundă în inimă și de aceea el configurează inima din interior, omul devine un om nou”, a afirmat PS Vasile în omilia rostită, amintind episodul din Rimini în care Sfântul Anton, în timpul deplasării sale acolo, nefiind ascultat de ereticii din acest oraș, s-a dus la malul mării și a început să predice peștilor, iar peștii au înotat lângă mal și au ridicat capul din apă, părând să-l asculte. Vestea miracolului s-a întins repede în oraș...  

„Ce ne spune faptul că peștii scot capul din apă și-l ascultă pe Sfântul Anton, că ei rezonează la cuvântul lui Dumnezeu și oamenii nu?”, s-a întrebat retoric Ierarhul. Și a continuat cu răspunsul: „Ne spune faptul că ascultarea de cuvântul lui Dumnezeu este o chemare profundă în noi, pentru toți oamenii. Prin cuvântul lui Dumnezeu, chemarea noastră la sfințenie se actualizează. Cu toții avem această chemare la sfințenie și nu înțelegem limbajul ei dacă suntem puțin familiari cu cuvântul lui Dumnezeu. Întreaga natură și universul ascultă de cuvântul lui Dumnezeu și rămân în armonie, în formele stabilite de Dumnezeu și vedem atâta frumusețe în jur și în creație, pentru că întreaga creație rezonează la cuvântul lui Dumnezeu, la fel ca și omul chemat la sfințenie”.

Blândețea și ascultarea de cuvântul lui Dumnezeu sunt virtuți care-l fac pe om să se deschidă, iar roadele Spiritului Sfânt îl fac pe om să înflorească, să aducă rod, să se transforme, să fie sfânt, a transmis Episcopul, explicând faptul că „sfințenia este una atât de personală pentru fiecare dintre noi pentru că Dumnezeu ne dă în inima noastră această chemare spre sfințenie și perfecțiune”.

PS Vasile a îndemnat credincioși la interiorizare, la a-și descoperi fiecare chemarea, „acel lucru care te face fericit”, la fel cum sfinții sunt fericiți, trăind cuvântul lui Dumnezeu în inima lor, în simplitate și autenticitate.    

Ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii, s-a rostit litania Sfântului Anton și s-au sfințit crinii aduși de credincioși în semn de recunoștință la statuia lui, dar și cei pe care fiecare credincios îi duce acasă, luând astfel în casele lor florile care apar în fiecare reprezentare a Sfântului Anton, simbol al purității și inocenței celui care pe durata întregii vieți a pus în practică cuvântul evangheliei.

    Biroul eparhial de presă

 

Hramul parohiei „Coborârea Sfântului Spirit” din Sarasău

„Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt, Sărbătoare însemnată pentru Biserica întreagă și mai ales pentru comunitatea dumneavoastră, care își sărbătorește hramul, ne cheamă să-l invocăm cu toată inima pe Spiritul Sfânt, Dătătorul de viață, Mântuitorul și Împlinitorul vieții noastre. Evocându-l pe Spiritul Sfânt, avem această garanție a faptului că Dumnezeu ne cercetează, că inimile noastre sunt cercetate în profunzimea lor și că darul lui Dumnezeu se face mereu prezent. Este un har al zilei, un har al momentului, un har al prezentului. Și acest har este apropierea și întâlnirea cu Dumnezeu, care este Tată, iubire fără de margini și împlinitor al vieții celor care se încred în El”. Sunt cuvintele cu care Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a adresat comunității greco-catolice din Sarasău în Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt, duminică, 8 iunie 2025, nu înainte de a rosti rugăciunea Împărate Ceresc.

Ierarhul de Maramureș a celebrat Sfânta Liturghie în comunitatea din Sarasău, care și-a sărbătorit hramul. Au concelebrat: părintele Mihai Grigor și părintele George Nicoară și a diaconat părintele diacon Ioan Mititean.

Adresându-se credincioșilor de aici, PS Vasile a adus în lumină două imagini puternice ale intervenției Domnului care se regăsesc în descrierea evenimentului coborârii Spiritului Sfânt, așa cum este făcută ea de către Sfântul Evanghelist Luca (Fapte. 2,1-11): suflarea ca de vânt și focul.

„Prin suflarea lui Dumnezeu, omul a devenit ființă vie... suflarea aceasta de viață vine de sus, de la Dumnezeu și îl însoțește pe om, îl însuflețește pe om, îl inspiră pe om, îl cheamă pe om... Noi, cu toții, suntem beneficiarii acestui dar, care este darul vieții. Și pe lângă acest dar al vieții pe care Dumnezeu ni l-a dat, mai suntem beneficiari ai darului chemării, pe care Spiritul Sfânt îl dă fiecăruia dintre noi și ne cheamă să trăim în Hristos, în pace și în unitate”. „În ziua Învierii Domnului, Isus vine în mijlocul apostolilor și îi salută cu aceste cuvinte: pace vouă. Apoi suflă peste ei. Și le spune: primiți Spirit Sfânt cărora veți ierta păcatele, vor fi iertate și cărora veți ține, ținute vor fi. Isus suflă peste Apostoli.

Această suflare a lui este suflare de viață. Este suflarea Spiritului Sfânt, suflarea lui Dumnezeu. Și de aceea, coborârea Spiritului Sfânt peste apostoli, peste Biserică și peste fiecare dintre noi, este un moment de har, un moment al prezentului, un moment al credinței în care ne deschidem inima pentru a-l urma mai îndeaproape pe Mântuitorul Hristos. 

În sărbătoarea de astăzi reînnoim credința noastră în asistența Spiritului Sfânt și a prezenței lui Dumnezeu în lume, în inimile noastre și în Biserică și în felul acesta, harul acestei zile ne apropie mai mult de Dumnezeu, deschizându-ne inima”.

„Cel de-al doilea element pe care îl folosește în descriere Sfântul Evanghelist Luca este focul, vorbește despre limbi de foc. Focul luminează, purifică și încălzește. Această lucrare a coborârii Spiritului Sfânt prin limbi de foc ne duce cu gândul la faptul că luminează inimile. Îi face pe apostoli să înțeleagă mai profund misterul morții și Învierii lui Isus.

Luminează mintea și înțeleg că este lucrarea lui Dumnezeu mai mult decât pot ei să cuprindă... De asemenea, focul încălzește... Și mai ales încălzește inima omului... Atunci când inima este încălzită de harul Spiritului Sfânt, omul învață să iubească și să ierte”.

Prin aceste frumoase cuvinte a descris și explicat Ierarhul de Maramureș evenimentul Coborârii Spiritului Sfânt asupra apostolilor în omilia rostită în parohia din Sarasău, invocând harul Spiritului Sfânt „să ne dea și nouă tuturor darul păcii, al comuniunii și al unității”.  

 

Hramul parohiei „Sfânta Treime” din Negrești-Oaș

„Trăim sărbătoarea împlinirii timpului pascal odată cu Coborârea Spiritului Sfânt și apoi, cu sărbătoarea de astăzi, cea de-a doua zi a Sărbătorii Cincizecimii, Biserica ne invită să intrăm în misterul Preasfintei Treimi. Și ca să putem să intrăm în acest mister, trebuie să dorim să ne abandonăm așa cum se abandonează omul atunci când este încercat de sentimente de iubire”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în comunitatea greco-catolică din Negrești-Oaș, unde a celebrat Sfânta Liturghie în cea de-a doua zi de Rusalii (9 iunie), de sărbătoarea Preasfintei Treimi, cu ocazia hramului parohiei de aici. Alături de Preasfințitul Părinte, au concelebrat: părintele protopop și paroh Iacob Feier, părintele Dumitru Cordoș și un sobor de preoți invitați la sărbătoarea parohiei.  

„Atunci când omul are inima iubitoare, când omul are inima în pace, atunci când omul simte că se întâmplă ceva deosebit, că viața în el însuși este mai bogată și este un mister și îl cheamă din interior această viață înspre o fericire și mai mare, el se lăsă transformat de acest simțământ interior al inimii, iar iubirea este sentimentul cel mai profund pe care omul îl trăiește.

În sărbătoarea Preasfintei Treimi trebuie să intrăm cu mulțumire, cu recunoștință, cu sentiment de admirație și adorație față de Bunul Dumnezeu care ne-a dus la viață, care ne-a înzestrat cu toate darurile pe fiecare dintre noi, să ne aducem aminte că ne-a creat unici. Fiecare dintre noi în ochii lui Dumnezeu suntem așa de prețioși pentru că suntem unici. Nu mai este niciunul ca și noi, în iubirea lui Dumnezeu.

Ne-a înzestrat cu toate harurile Sale. A însoțit istoria mântuirii oamenilor cu providența sa divină, cu profeții și apoi cu trimiterea Fiului Său în lume. Ne-a învățat, prin Fiul Său, cum să fim oameni adevărați, ca viața aceasta să fie pe deplin trăită ca și oameni adevărați. Și în Mântuitorul Hristos avem această măsură a vieții trăite după voința lui Dumnezeu”, a afirmat Ierarhul, care a explicat comunității din Oaș cum noi, cu toții, am primit la botez darurile Spiritului Sfânt, după cum Sfântul Apostol Pavel transmite comunității din Efes, în prima lectură pe care am ascultat-o astăzi (Ef. 5,8-19):  Acum sunteți lumină. Umblați ca și fii ai luminii pentru că roada luminii este în orice bunătate, dreptate și adevăr. Erați întuneric înainte de a deveni creștini, când nu-L cunoșteați pe Hristos.

Există însă și atitudini care ne împiedică să ne deschidem inima pentru a primi darurile Spiritului Sfânt, atitudini care au fost descrise de către Sfântul Părinte Papa Francisc și care au fost foarte bine explicate de către PS Vasile în omilia sa, pentru a fi înțelese și evitate.

Trei atitudini ne țin departe de darurile Spiritului Sfânt și anume: narcisismul, pesimismul și nostalgia sau ancorarea și rămânerea în trecut. Toate cele trei îl fac pe om să se caute pe sine, voia sa și nu voia Domnului, să aleagă să privească doar partea negativă a lucrurilor, fără a vedea partea lor luminoasă și să nu trăiască prezentul ca moment de convertire, de comuniune continuă cu Dumnezeu. „Dar El este comuniune de iubire, sărbătoare pe care astăzi o avem, sărbătorind Preasfânta Treime”, a transmis PS Vasile.

La finalul celebrării, părintele paroh și protopop Iacob Feier a mulțumit Preasfințitului Părinte pentru aceste puncte foarte puternice de meditație cuprinse în cuvântul de învățătură, dar și colegilor preoți, doamnei primar și tuturor credincioșilor care s-au unit sărbătorii parohiei.

Talida Trifoi

Biroul eparhial de presă

Foto Sarasău 

 

Foto Negrești-Oaș

Astăzi, 5 iunie 2025, se împlinesc 95 de ani de la înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, prin Bula papală „Sollemni Conventione”, din 5 iunie 1930. Bula a fost emisă în urma Concordatului dintre Sfântul Scaun și Regatul României, din 10 mai 1927, care a marcat arhitectura ecleziastică a Bisericii Catolice de rit latin și bizantin din România.  

Documentul reprezintă actul de instituire a Eparhiei de Maramureș și stabilește ca reședința ei să fie la Baia Mare și ca aceasta să facă parte, alături de eparhiile de Cluj-Gherla, Oradea-Mare și Lugoj, din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj.  

Totodată, s-a stabilit ca noua structură să cuprindă 239 parohii, din care 201 românești (care aparțineau la acea dată Episcopiilor de Cluj-Gherla și Oradea-Mare, dar și de Arhieparhie) și 38 rutene, care aparțineau de Eparhiile de Hajdúdorog (Ungaria), Muncaci (Cehoslovacia) și Stanislau (Polonia). 

Primul ierarh al Eparhiei de Maramureș, dr. Alexandru Rusu, este numit episcop prin Bula papală din data de 16 octombrie 1930 și consacrat în data de 30 ianuarie 1931, în catedrala mitropolitană din Blaj. Este instalat în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare pe data de 2 februarie 1931.      

În prezent, Eparhia Greco-Catolică de Maramureș se întinde pe patru județe: Maramureș, Satu Mare, o parte din Sălaj, o parte din Suceava și este împărțită în 11 protopopiate, având 167 de parohii. Începând cu anul 2011, Eparhia este păstorită de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău.   

Biroul eparhial de presă

 

 

 

„Suntem aici, în această sărbătoare, pentru a-i cinsti pe Fericiții Episcopi martiri greco-catolici români și comunitatea de aici ne-a întâmpinat cu multă generozitate și cu multă bucurie”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia „Fericiții Episcopi martiri greco-catolici români” din Vișeu de Sus, care și-a sărbătorit hramul duminică, 1 iunie 2025.  

Comunitatea aceasta se bucură de o prezență continuă a Fericiților Episcopi martiri și prin faptul că părintele paroh Ștefan s-a învrednicit să aibă sfintele relicve ale celor trei Episcopi ale căror osemintele au fost găsite în mormintele unde au fost puși: „sunt rămășițele pământești ale celor care au fost atinși de har, ale celor care au trăit până la sfârșitul vieții în har, căutându-l pe Dumnezeu, dar în același timp și suferind și răbdând această suferință, oferind-o pentru Biserică, pentru țara noastră, pentru credincioși”. Astfel a îndemnat Ierarhul de Maramureș la cinstirea celor care sunt modelul nostru de iubire și de jertfă, a celor care au trăit viața harică, „viața nouă a omului care simte că este iubit de Dumnezeu și că este chemat să facă ceva pentru semenii săi. Viața nouă a harului este viața care îl cheamă pe om să fie bun, milostiv, să trăiască în armonie și în pace și să fie el însuși făcător de pace și comuniune”.

Amintind modul în care lecturile citite la Apostol (Fap. Ap. 20, 16-18.28-36) și Evanghelie (In 17, 1-13) surprind foarte bine viață Harului, în duminica în care aniversăm 1700 de ani de la cel dintâi Conciliu ecumenic de la Niceea, Episcopul a reluat rugăciunea lui Isus pentru ucenicii Lui, din capitolul 17 al Evangheliei după Ioan: „Eu, Părinte, vin  la Tine, dar ei rămân în lume. Eu pentru aceștia mă rog, ca ei să fie una. Precum și noi una suntem. Tu în Mine, eu în Tine și Eu în ei”. „Înțelegem din această rugăciune a lui Isus cât de profundă este dorința Lui, care este dorința dumnezeiască, ca ucenicii Lui să trăiască în armonie să fie una în El”. 

„Această rugăciune a lui Isus fundamentează tot mersul Bisericii”, a punctat PS Vasile, explicând cum toți apostolii au avut, în misiunea lor de predicare, grijă de frații lor. „Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă să vegheze asupra lor și apoi asupra turmei”. În primul rând, omul trebuie să vegheze asupra inimii lui, deoarece „dacă inima omului este în pace și este semnul prezenței Harului lui Dumnezeu, atunci în jur se creează comuniune, colaborare, pace și armonie”.

Părinții spirituali a acestei Biserici, Fericiții Episcopi martiri greco-catolici români, au fost arestați și purtați prin închisori, unde au și murit, pentru că nu au vrut să-și părăsească crezul, comunitatea și Biserica. „Și nu au făcut-o pentru că nu au putut să o facă, pentru că nu au putut să rupă cămașa lui Hristos. Știm că în Biserică trăim în comuniune și Biserica noastră greco-catolică este în comuniune cu Biserica Universală Catolică, este parte a Bisericii Catolice. Această comuniune în Biserică este de fapt o trăire a rugăciunii lui Isus. El se roagă mereu pentru noi, ca noi să rămânem în comuniune, să rămânem mereu uniți între noi și cu toți creștinii din lumea aceasta.

Biserica este expresia comuniunii și a voinței lui Dumnezeu: ca toți să fie una. Pentru această unitate ei au suferit până la moarte. Și această moarte a lor care este jertfelnică, este aducătoare de har, un har care nu se pierde, ci mereu se reînnoiește. Astăzi se reînnoiește acest har prin prezența și ruga noastră, prin faptul că ne fundamentăm din nou credința pe Dumnezeul cel Viu și vedem cum cuvintele Evangheliei și ale Mântuitorului Hristos ajung până la noi astăzi, nu doar că le auzim, dar vedem întregul fir al dezvoltării istoriei Bisericii și omenirii, care ne implică și pe noi”. 

„A fi în comuniune cu Biserica Catolică, Biserica Universală, este un mare har” și suntem invitați  să conștientizăm faptul că „suntem și noi chemați să fim făcători de pace”, a conchis Preasfinția Sa Vasile, făcând astfel apel la unitate și pace, strări atât de dorite astăzi în întreaga lume. 

„Mulțumim Preasfinției Sale Vasile pentru ziditorul cuvânt de învățătură rostit și pentru disponibilitatea de fi în mijlocul nostru în această sărbătoare”, a afirmat la final părintele paroh Ștefan Chindriș, care a mulțumit, de asemenea, părintelui protopop Vasile Codrea și confraților preoți care s-au unit în celebrare, corului din Ieud care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, persoanelor consacrate, autorităților locale și tuturor credincioșilor care s-au unit în rugăciune la hramul parohiei.

După încheierea celebrării, credincioșii au putut venera relicvele Episcopilor Martiri Iuliu Hossu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie. 

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă

 

 

 

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, s-au reunit în sesiune sinodală ordinară de primăvară în perioada 26-27 mai 2025 la București.

La deschiderea lucrărilor Sinodului a participat Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.

În cadrul lucrărilor au fost discutate aspecte legate de statutul și rolul Comisiilor sinodale și de celebrările prilejuite de Anul „Cardinal Iuliu Hossu”. Totodată, Episcopii au analizat problematici canonice și administrative, dar și de ordin pastoral din viața de misiune a Bisericii. 

Luni, 26 mai 2025, începând cu ora 19.00, Episcopii au participat împreună cu oficialități ale statului român și cu reprezentanți ai corpului diplomatic la Ateneul Român la Gala ,,Cardinal Iuliu Hossu”, organizată de Episcopia greco-catolică de București în colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Culte, în cadrul anului comemorativ dedicat Fericitului martir.

Marți, 27 mai, în Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare” din București, s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Au participat la celebrare și reprezentante ale Asociației „Reuniunea Mariană” din cele șase Eparhii din țară, prezente în aceste zile la București cu ocazia întâlnirii naționale anuale.

Următoarea sesiune sinodală ordinară se va desfășura la Blaj, în intervalul 21-22 octombrie 2025.

Notar

Pr. Liviu Ursu

 

 

Comunicat

Sesiunea ordinară de primăvară a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

București, 26-27 mai 2025

În perioada 26-27 mai 2025, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, se vor desfășura la București lucrările sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Lucrările vor fi găzduite la reședința episcopală din București.

Luni, 26 mai 2025, începând cu ora 19.00, Episcopii membri ai Sinodului vor participa la Ateneul Român la Gala ,,Cardinal Iuliu Hossu”. Evenimentul este organizat de Episcopia greco-catolică de București în colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a celebra figura Fericitului Episcop martir, anul 2025 fiind declarat prin hotărârea Parlamentului României, Anul „Cardinal Iuliu Hossu”. Vor fi prezente oficialități ale statului român, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

COMUNICAT DE PRESĂ:

În comuniune cu Papa Leon al XIV-lea,
Episcopii catolici din România reuniți în sesiune plenară la Chișinău

În perioada 21-24 mai 2025 a avut loc a 75-a sesiune plenară a Conferinței episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România (CER). Găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Chișinău, lucrările s-au desfășurat la Centrul FIDES din Chișinău și au fost conduse de Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București. S-a dat citire mesajului Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice din România, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan.

 

La inaugurarea lucrărilor a participat și E.S. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, care a prezidat Sfânta Liturghie de deschidere. La sesiunea inaugurală a fost prezent și Domnul Ciprian-Vasile Olinici, ministru secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, însoțit de o delegație din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Această întâlnire s-a încheiat cu celebrarea jubileului de argint al episcopatului Preasfințitului Anton Coșa, gazda întâlnirii, ocazie de vizitare și a centrelor sociale catolice din capitala Republicii Moldova.

În aceste zile de reflecție și comuniune, episcopii au adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul Papei Leon al XIV-lea. Noul Pontif al Bisericii Universale și-a început slujirea sa petrină, fiind o sursă de reînnoită speranță și întărire în credință, prin grija Providenței Divine pentru Poporul lui Dumnezeu. Episcopii catolici sunt uniți în rugăciune cu Sanctitatea Sa și cu întreaga Biserică, implorând cu insistență pacea pentru poporul vecin ucrainean și pentru toate popoarele care experimentează oroarea războiului.


În cadrul acestei sesiuni plenare, episcopii catolici l-au ales pe Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, să fie Președinte CER pentru următorul mandat statutar de trei ani, Cardinalul Lucian Mureșan devenind Vicepreședinte CER. De asemenea, Preasfințitul László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea și Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla au fost realeși membri ai Consiliului Permanent al CER.

În ceea ce privește relațiile cu alte instituții catolice, Preasfințitul László Böcskei a fost confirmat delegat la Congresele Euharistice Internaționale, iar Dl. Prof. Ionuț Vida-Simiti, confirmat membru al Comisiei de etică a COMECE – Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană.

În cadrul prezentei sesiuni, episcopii au discutat despre provocările noi ale societății contemporane, motiv pentru care au adus la zi componența Comisiilor prin intermediul cărora lucrează. Pe agenda prezentei sesiuni s-a aflat și discuția asupra operelor de caritate ale Bisericii, precum și aspecte ale activității pastorale, ale învățământului și ale misiunilor. De asemenea, s-au prezentat și evenimentele din „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, păstor martir și mărturisitor al credinței și din Anul Jubiliar al Speranței 2025.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla va găzdui următoarea sesiune a CER în perioada 4-6 septembrie 2025.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune plenară ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General

 

În Anul Jubiliar al speranței, sâmbătă, 24 mai 2025, s-a desfășurat, în parohia greco-catolică Trip-Bixad, Întâlnirea copiilor și tinerilor din Eparhia de Maramureș.

Peste 700 de participanți la eveniment s-au bucurat de orele petrecute împreună, în rugăciune și activități diverse, participând întâi la Sfânta Liturghie celebrată de către părintele vicar general Florin Fodoruț, părintele vicar al Vicariatului Ucrainean Colopelnic Vasile, părintele protopop de Oaș Feier Iacob, părintele paroh Tămaș Vasile, părintele Angel Zareczki și alte zeci de preoți parohi, însoțitori ai grupurilor parohiale de tineri.

 „Evanghelia de astăzi (In 10,27-38) ne spune că există în viața noastră un Păstor bun, care are grijă de oi… Și un păstor pe care oile, când îi aud glasul, îl urmează. Păstorul cel bun are grijă ca oile să aibă hrană bună, hrană care le face bine... Dacă noi nu suntem sănătoși în trupul nostru, nu ne simțim bine, nu funcționam bine... Dar, noi nu mâncăm numai cu gura; noi ne hrănim și mintea și sufletul cu ceea ce vedem, cu ceea ce auzim, cu ceea ce gândim... Și știu că sunteți tentați, toți sunteți tentați, să vedeți lucrurile care nu sunt neaparat hrană bună pentru sufletul vostru, hrană care vă face rău...”, a explicat părintele Fodoruț în omilia sa, aducând în lumină, faptul că pentru a fi sănătoși, e nevoie să ne hrănim sănătos atât trupul, cât și sufletul.

Hrana sănătoasă pe care Hristos ne-o propune este Ascultarea Cuvântului Său și rugăciunea:

„Dacă ascultați Cuvântul Meu, veți avea apoi Viața veșnică”. „Să ascultăm de Hristos și Cuvântul Lui”, a fost îndemnul părintelui vicar către tineri, amintind că Isus se dă hrană nouă, spre a ne putea uni cu El: „Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu, are în el viața veșnică și nu va pieri niciodată și va trăi în veac”.

Un puternic îndemn la a rămâne aproape de Hristos, de Biserica Sa și de Sacramente, pentru a fi recunoscuți ca fiind fii ai Săi și pentru a-i putea recunoaște și noi glasul. „Cum să ne asculte Dumnezeu glasul dacă noi nu vorbim niciodată cu El?”, a întrebat părintele, invitând astfel tinerii să mediteze la modul în care fiecare, personal, se raportează la Dumnezeu și la Cuvântul Său, aceasta fiind calea pentru a avea o relație cu El și care ne face să ne simțim bine, împliniți și liniștiți.

După prânzul luat împreună, au urmat, timp de trei ore, activități pe categorii de vârstă, 23 de ateliere tematice de care tinerii au beneficiat și care au fost pregătite de către grupurile de voluntari coordonate de Asociația ASTRU Maramureș.

Tinerii au putut participa la jocuri de echipă sau sportive coordonate de grupul de cercetași, dansuri cu tinerii voluntari de la Strâmtura și ateliere de creație și construcții geometrice sau împletituri, coordonate de grupul de voluntari ai Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu”. Atelierele „Un minut de adolescență”, „Întreabă un Preot” și „Istoria Episcopilor Martiri” sau experimentele făcute în cadrul atelierului „Natură și știință” au fost, de asemenea, foarte apreciate de participanți.

Pentru tinerii mai mari de 16 ani au fost pregătite două conferințe pe teme foarte actuale: „Tehnologie și Inteligență artificială” (prof. Alexandru Roja) și „Limite morale, dependențe și speranță” (Pr. Paul Osoian)

Un frumos spectacol folcloric a fost oferit de grupul de copii din Oaș, coordonați de dl. Finta Viorel.

La final, ca în fiecare an, în fața bisericii, s-a rostit rugăciunea de mulțumire pentru toate momentele frumoase petrecute împreună, nu înainte să fie predată Crucea IETC tinerilor din protopopiatul care va găzdui anul viitor întâlnirea: „Am pornit în anul 2010 această aventură a Întâlnirii Eparhiale a copiilor și tinerilor, împreună cu părintele protopop de Iza-Vișeu, Vasile Codrea și iată că, anul viitor, ne întoarcem cu toții la Strâmtura, după ce am poposit prin fiecare protopopiat în parte”, a fost anunțul făcut de pr. Angel Zareczki, care se ocupă anual de organizarea evenimentului.

Părintele Angel a mulțumit tuturor celor care au depus efort și s-au implicat în organizarea întâlnirii, în special Asociației ASTRU (Președinte Francesca Lucaciu), parohiei gazdă și părintelui paroh Vasile Tămaș, părintelui protopop de Oaș, tuturor voluntarilor, administrației publice locale și conducerii Școlii din comună, care găzduit atelierele.

Biroul eparhial de presă

 

Pagina 1 din 127