Joi, 19 Septembrie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

În perioada 16-19 septembrie 2024, se va desfășura la Oradea a a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, având ca temă: „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate”. Întâlnirea este găzduită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE). Episcopii Catolici Orientali se reunesc anual, ultima întâlnire europeană desfășurându-se anul trecut la Atena (Grecia).

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj (pe 2 iunie 2019), și este a doua de acest gen care se desfășoară la Oradea, după Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa din 2011.

La întâlnire vor participa peste 60 de episcopi catolici orientali din Europa care vor discuta pe marginea temei centrale și a Sinodului despre sinodalitate (2021-2024), înainte de cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie 2024 în Vatican. De asemenea, au fost invitați să participe episcopii de rit latin și bizantin din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Deschiderea oficială a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 va avea loc pe 16 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. Cuvântul de bun-venit va fi rostit de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazdă a întâlnirii. La sesiunea inaugurală sunt invitați să ia cuvântul: Emineța Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Gintaras Grušas, președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), Preasfinția Sa Sofronie Drincec, Episcop ortodox al Oradiei, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, domnul Marcel Daniel Dragoș, Prefect al județului Bihor, și domnul Florin Birta, Primar al orașului Oradea.

În cadrul Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea participanții vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în rit bizantin, de la ora 08.00, în următoarele locații:

  • Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea (17 septembrie), prezidată de Emineța Sa Card. Gugerotti – celebrant principal (Protos): Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, animată de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: prof. Nicoleta Țâmpu)
  • Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” (18 septembrie), prezidată de Emineța Sa Cardinal Claudio Gugerotti – celebrant principal (Protos): Preasfericirea Sa Svjatoslav Ševčuk, Arhiepiscop Major de Kiev, animată de Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan)
  • Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la Față” (Velența), prezidată de Excelenţa Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova – celebrant principal (Protos): Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog, animată de Corul „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan).

Pe 17 septembrie a.c., de la ora 18.30, la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, va fi susținut în onoarea participanților Concertul vocal-simfonic „Kyrie Eleison”. Sub bagheta dirijorului Gianpaolo Mazzoli, vor interpreta: Egyed Apollónia – sopran, Daniel Magdal – tenor, Florin Estefan – bariton, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Pe 18 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria” din Oradea, se va celebra Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia va fi rostită Rugăciunea Domnească Tatăl nostru în diverse limbi, iar rugăciunea de încheiere va fi condusă de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop a Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în limba maghiară. Va cânta Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). La final, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va da binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină.

Agenda Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 de la Oradea va include o serie de conferințe și sesiuni de lucru în care episcopii vor aborda subiecte legate de sinodalitate, fraternitate și umanitate în relația dintre episcopi și preoți. Vor conferenția: Em. S. Card. Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului vatican pentru Bisericile Orientale, E.S. Mons. Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Î.P.S. Borys Gudziak, Arhiepiscop mitropolit de Philadelphia (SUA), și Pr. Prof. Univ. Cristian Barta, Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Publicul doritor este invitat să participe la sfintele slujbe!

Biroul de Presă EGCO

Oradea, 12 septembrie 2024

Din 1997, Asociația caritabilă Renovabis organizează un Congres internațional anual în numele Conferinței Episcopale Germane. Acest eveniment cu participanți din toate părțile Europei servește la informarea și discutarea despre evoluțiile importante din biserică și societate din Europa Centrală și de Est și abordează, de asemenea, subiecte de importanță pan-europeană. De-a lungul anilor, Congresul Internațional Renovabis s-a transformat într-un forum important pentru dialogul dintre oamenii din părțile de est și de vest ale Europei.

Cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis a avut loc, din nou, la Freising aici își are de altfel sediul și Organizația catolică de ajutor din Europa de Est. Datorită lucrărilor ample de construcție ale sediului organizației și ale orașului, evenimentul a trebuit să fie mutat la München timp de șapte ani. Acum însă s-a organizat  la locația sa inițială, în Freising, în perioada 10-12 Septembrie totodata și pentru a marca 1.300 de ani de la întemeierea diecezei. Anul acesta fiind un an jubiliar pentru administrația orașului și a Episcopiei de Freising. Administrația orașului, împreună cu administrația diecezană au pregătit o serie de manifestări culturale și religioase pentru a marca aniversarea.

Potrivit relatărilor istorice, Sfântul Corbinian, care inițial a fost pustnic iar mai apoi și-a mărturisit credința creștină ca preot misionar, a venit la Freising în anul 724 ca misionar papal și și-a desfășurat activitatea pastorală în această zonă unde a luat naștere, mai târziu, Arhiepiscopia München și Freising.

Tema Congresului de anul acesta a fost: „A avea o misiune – a da o mărturie credibilă” -Confruntarea cu secularizarea și indiferenta religioasă în Europa.

Accentul s-a pus, în cadrul prezentărilor, pe o analiză a situației și a modului în care Biserica poate face față secularizării și indiferenței religioase care este răspândită în mari părți ale Europei.

Au fost discutate diferitele experiențe  din fostele țări comuniste din Europa de Est. S-a discutat și despre relațiile diferite dintre Biserică și stat.

Sociologul prof. dr. Detlef Pollack a explicat că „societatea oferă acum atât de multe oportunități de auto-dezvoltare, încât religia ajunge adesea mult în jos în clasament”. El a arătat scăderea numărului de credinciosi din Europa de Vest și le-a contrastat, mai ales, cu creșterea identificării religioase în Romania, Ucraina, Bulgaria și Rusia, unde viața religioasă publică nu a fost posibilă în anii comunismului și, prin urmare, din anii 1990 până în prezent, există o creștere semnificativă în ceea ce privește numarul persoanelor care frecventează biserica.

Un punct central al congresului a fost dialogul dintre participanți, care au fost împărțiți în șase grupuri de dialog. Subiectele abordate de grupuri au fost urmatoarele:

  1. „Vindecare și mântuire – Despre dimensiunea terapeutică a religiozității”
  2. „Căutare tăcere și reflecție”
  3. „Influențeri în numele Domnului”– Comunicarea Bisericii cu media
  4. „Vocație și mărturie a credinței în angajamentul social”
  5. „Ridicați-vă vocea în preocuparea pentru casa comună – Despre dimensiunea profetică a angajamentului pentru protecția mediului și a climei”
  6. „Tinerii, viitor al Bisericii? Dorințe și realitate pentru calea către credință”

Eu personal am făcut parte din grupul de discuții care a  avut ca tema –„Influențeri in numele Domnului” - Biserica și Comunicarea Media.

Într-o lume conectată tot mai mult digital se naște întrebarea: Cum pot da creștinii o mărturie personală de credință în zilele noastre?  Au avut loc două prezentări din partea a doi experți în media: Dr Victor Khroul și Fratele benedictin Lukas Boving .

Împreună am discutat și am dezbătut cum pot fi transmise temele religioase în zilele noastre în mod autentic, precum și despre oportunitățile și dificultățile asociate cu prezența Bisericii în sectorul media. Care sunt limitele și cât de eficient se poate transmite un text biblic sau un mesaj evanghelic fără a-și pierde autenticitatea prin intermediul platformelor on-line precum: Facebook, You -tube, Tik Tok etc.

Am avut parte si de câteva momente de rugăciune: în prima seară s-a celebrat Vecernia în rit bizantin, iar în ziua următoare, 11 Septembrie seara, Sfânta Liturghie în rit latin.

De asemenea, au avut loc câteva momente artistice: artista româncă Paula Seling, de origine maramureșeancă, acompaniata la pian de artistul și compozitorul Andrei Tudor, a interpretat cu multă măiestrie o serie de cântări religioase din repertoriul bizantin atât în Biserică, cât și pe scena amfiteatrului, în aplauzele tuturor celor prezenți.

A doua zi a conferinței a început cu rapoartele grupurilor de dialog din ziua precedentă. Reprezentanții celor șase grupuri au prezentat pe scurt ceea ce s-a discutat, iar apoi Arhiepiscopul Vincenzo Paglia al Romei, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, a ținut un discurs pe tema: „Criza și viitorul creștinismului într-o lume globalizată”. Arhiepiscopul a susținut ca e nevoie de o mai mare solidaritate și fraternitate pentru a face față provocărilor globale ale vremii și a subliniat valoarea celor două scrisori ale Papei Francisc „Laudato Si” și „Fratelli tutti”, urmat de o discuție cu participarea publicului pe tema: „Căci prin speranță suntem mântuiți” (Romani 8:24) – Perspective de viitor pentru Biserică și credința creștină în Europa.

La final,  Pr. prof. dr. Thomas Schwartz, Directorul Renovabis, a mulțumit invitaților și tuturor  participanților la Congres, iar Arhiepiscopul Dr. Heiner Koch – președintele Consiliului de Acțiune Renovabis  a lansat invitația de-a participa la congresul de anul viitor, care va avea loc la Berlin.

Pr. Remus Ghiran

A devenit deja tradiție ca în duminica de după „Înălțarea Sfintei Cruci”, Preasfinția Sa Vasile Bizău să fie prezent în Comunitatea surorilor „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, care își sărbătorește cu mult fast hramul mănăstirii. În acest an, sărbătoarea a avut loc duminică, 15 septembrie 2024 și a cuprins o seară de rugăciune, sâmbătă, 14 august și Sfânta Liturghie Arhierească în ziua sărbătorii.

Suntem invitați azi cu toții să privim „spre crucea Mântuitorului Hristos cu ochii Preacuratei Fecioare Maria”, a afirmat Ierarhul de Maramureș în omilia sa, explicând cum „Hramul Maica Îndurerată, hramul acestei mănăstiri ne invită pe fiecare dintre noi să facem acești pași în credință, pe drumul vieții, mereu înnoind în sufletul nostru speranța și căutând să primim din Iubirea lui Dumnezeu care se manifestă în acest mister al suferinței și al Învierii”.

Episcopul a invitat comunitatea de la Sighet să mediteze și să urmeze modelul Sfintei Fecioare Maria, care a făcut si ea un parcurs de creștere spirituală, alături de Fiul Ei aflat în suferință. Și Ea, Mama lui Dumnezeu, s-a confruntat cu realitatea suferinței și a avut întrebări „la care nu a avut un răspuns imediat”, la fel cum și noi avem de-a lungul vieții. Preacurata Fecioară Maria ține în inima Ei toate cuvintele primite de la Dumnezeu și caută să găsească rostul și lumina din ele, „încrezându-se cu desăvârșire în promisiunea lui Dumnezeu, o promisiune care nu înșală și care își are ritmul ei de a se manifesta pentru fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi avem un ritm al vieții personale, cu toate provocările din ea și ce ne este dat să trăim în mod intim și personal nu este lipsit de însoțirea și providența lui Dumnezeu, pentru a ne apropia și mai mult de El în acest mister al Crucii, care este drumul generozității, al iubirii gratuite și al punerii de iubire acolo unde nu găsim iubire”. Astfel a explicat Preasfinția Sa Vasile Misterul Crucii trecut prin privirea și simțirea Maicii Domnului, în fața numeroșilor credincioși și preoți adunați la mănăstirea din Sighetu Marmației.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost concelebrată de un sobor de preoți din Eparhie, în frunte cu părintele protopop Iusco Vasile și părintele capelan Florea Vasile, dar și părintele capelan al Comunității Surorilor Maicii Domnului din Cluj Napoca, pr. David Cristian.

„Mulțumesc Comunității surorilor CMD Sighet pentru generozitatea slujirii lor” a afirmat la finalul celebrării sora Teodorina Birtoc, superioară generală CMD, care a adus în lumină exemplul primelor surori care au activat aici. Maica superioară a mulțumit de asemenea: donatorilor și colaboratorilor mănăstirii, fără de care activitățile mănăstirii s-ar putea realiza cu mult mai mult efort, corului parohiei Sighet, membrilor Reuniunii Mariane și tuturor credincioșilor care au ajutat la organizarea hramului, tuturor preoților prezenți, părintelui Vasile Florea, capelanul mănăstirii, Preasfinției Sale Vasile, pentru grija părintească manifestată față de comunitatea surorilor din Sighet. În semn de recunoștință, comunitatea surorilor a oferit Preasfințitului Vasile Bizău o icoană cu chipul Preacuratei Fecioare Maria.

Părintele Florea Vasile a mulțumit surorilor pentru implicarea în organizarea frumosului eveniment, dar și tuturor celor care s-au alăturat sărbătorii comunității.

Biroul eparhial de presă

Sâmbătă, 07 Septembrie 2024 00:00

Și noi am fost la INTC 2024 – Cheile Grădiștei

Am participat la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) din România, desfășurată la Cheile Grădiștei (Jud. Brașov), în zilele de 4-7 septembrie, împreună cu grupul de 90 de tineri din Eparhia greco-catolică de Maramureș, însoțiți de Preasfinția Sa Vasile Bizău și de preoții: Angel Zareczki, Daniel Piț, Daniel Pop, Zbona Ioan și Huzău Nicolae.  

Experiența trăită în natură și în pace ne-a adus mai aproape de Dumnezeu, ne-a deschis inimile și ne-a făcut să trăim experiențe de neuitat. Încă de la începutul programului, am simțit prezența lui Dumnezeu printre noi, iar alături de toți tinerii care au fost prezenți, am realizat că nimic nu ne poate opri din a-l descoperi pe EL, nici măcar condițiile meteo, nici animalele sălbatice și nici distanțele lungi parcurse.

Am fost provocați de părintele Don Riccardo Pincerato  să ne întrebăm ,,ce înseamnă Dumnezeu pentru mine?” și ,,ce înseamnă pentru mine iubirea?”, întrebări care mi-au pus reflexia la încercare și am descoperit cine sunt eu, sufletul meu și mi-au dezvăluit esența sinelui și legătura mea cu Dumnezeu.

În cadrul numeroaselor ateliere, am călătorit pe aripile dansului, descoperind tainele mișcării salsa și reinterpretând dansul ca pe un ritual al sufletului. Lumina ne-a purtat către atelierul însuflețit al părintelui Marius Taloș, unde ne-am confruntat cu "puterea de a schimba", revelând că drumul nostru prin viață e un labirint de provocări, de zâmbete și lacrimi, iar provocarea sa ne-a îndemnat sa traversăm de la punctul A la B, împingând o monedă cu un pix (o încercare cu adevărat magică). Am contemplat cu ochi strălucitori atelierul "Faith and Fun in Social Media", organizat de membrii echipei Angelus TV, care ne-au deschis poarta către povestea din culise, către legătura lor cu creatorii și comediile savurate în studio. Și, nu în ultimul rând, am susținut echipa Maramureșului în campionatul de fotbal.

Momentul surpriză al evenimentului a fost DJ Padre, care ne-a captivat cu muzica și energia sa, stârnindu-ne dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu într-un mod diferit, prin dans și muzică. Împreună, am simțit prezența Sa și am reflectat asupra vieților noastre.

Privind în urmă la tot ce am trăit în aceste zile, mă simt copleșita de gratitudine. Fiecare clipă, fiecare discuție, fiecare liturghie sau atelier la care am participat ne-au adus mai aproape unii de alții și mai aproape de Cristos. Am simțit prezența vie a lui Dumnezeu printre noi, în zâmbetele împărtășite, în rugăciunile noastre comune și în tăcerea profundă în fața altarului. Ne-am adunat aici pentru a ne întări credința, dar plecăm îmbogățiți spiritual și mai uniți decât ne-am imaginat.

Una dintre cele mai frumoase lecții pe care le-am învățat la această întâlnire este puterea comunității. Într-o lume ce ne poate adesea face să ne simțim izolați, INTC ne-a arătat că nu suntem niciodată singuri. Suntem parte dintr-o mare familie catolică, plină de tineri care, la fel ca noi, caută să trăiască după modelul lui Isus. Ne-am încurajat unii pe alții, am ascultat poveștile de viață ale celor din jur, și am realizat că, deși venim din locuri diferite, avem un scop comun: să ne lăsăm transformați de iubirea lui Dumnezeu și să o reflectăm în viața de zi cu zi.

De asemenea, am fost profund inspirați de cei care au împărtășit cu noi mărturii puternice de credință. Am înțeles că a fi creștin înseamnă nu doar să primim, ci să și dăm din lumina pe care o purtăm în inimă. Suntem chemați să fim martori ai iubirii lui Cristos în lume, în familiile noastre, în comunitățile noastre, în tot ceea ce facem.

Acum, la final, ne despărțim fizic, dar plecăm cu inimile pline. Fiecare dintre noi va duce acasă nu doar amintiri frumoase, ci și un angajament reînnoit de a trăi o viață în care Dumnezeu să fie mereu pe primul loc. Împreună, am descoperit că, atunci când suntem uniți în credință și dragoste, putem depăși orice obstacol și putem răspândi pacea și bucuria lui Cristos în lume.

Nu este sfârșitul, ci un nou început. Grupul Eparhiei de Maramureș  este  chemat să împărtășească ceea ce a trăit aici. Să ducem mai departe entuziasmul, dragostea și speranța care ne-au animat pe parcursul acestei întâlniri. ,,INTC a fost un dar”, iar acum este datoria noastră să îl împărțim cu cei care nu au fost aici, să îi inspirăm și pe ei să îl caute pe Dumnezeu cu aceeași pasiune cu care am făcut-o noi.

Mulțumesc INTC! Mulțumesc vouă tuturor!

Bianca Bărbos – Secretar ASTRU Maramureș

 

Miercuri, 04 Septembrie 2024 00:00

8 septembrie 2024: Pelerinaj la Șișești

Părintele Gabriel Horț împreună cu Consiliul parohial invită credincioșii și preoții din Eparhie să participe la pelerinajul care se organizează anual la Șișești, duminică, 8 septembrie 2024, de sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie Arhierească va fi celebrată de la ora 10:30.

Pelerinajul de la Șișești a fost instituit de primul episcop al Eparhiei de Maramureș, Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu, prin decretul dat la 1 iunie 1933. Astfel afirma atunci Episcopul Rusu: „Deodată am socotit a fi potrivit să participăm de acum înainte și la unul din pelerinajele obișnuite la biserica votivă de la Șișeștii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu, și fiindcă această biserică este închinată tot Maicii Domnului, am fixat pentru acest peregrinaj ziua de 8 Septemvrie, Nașterea Preacuratei Fecioare”. 

Biroul eparhial de presă

 

Diploma aniversară din partea Episcopiei greco-catolice de Maramureș a fost acordată, astăzi, 3 septembrie 2024, doamnei preotese CUPCEA MARIA AUGUSTA, la împlinirea frumoasei vârste de 100 ani, „în semn de recunoștință pentru devotamentul față de Biserica lui Hristos și pentru statornicia în credință”.

Născută în 3 septembrie 1924 în satul Racșa, situat în Țara Oașului Jud. Satu Mare, este fiica preotului protopop Greco-Catolic Ioan Andron și a învățătoarei Ghizela Andron. Urmează școala primară în satul natal pe urmă a absolvit Școala Normală Doamna Stanca din Satu Mare. Ulterior obține diploma în învățământ la Oradea.

Prin intermediul fraților ei, avocat Ioniță Andron și cunoscut fotograf și etnograf al Țării Oașului și preotului Mircea Andron, îl întâlnește pe Salviu Cupcea. Se căsătoresc în 24 februarie 1946, iar pe 25 martie 1946, Salviu Cupcea este hirotonit preot de PS Alexandru Rusu, în catedrala din Baia Mare. Doamna preoteasă îl urmează pe pr. Salviu Cupcea în misiunea pastorală în Berbești și apoi în Strâmtura. 

Viața sa a fost marcată și de istoria tulbure a țării, trecând mai întâi prin încercările ocupației hortiste și apoi a regimului comunist, păstrând mereu vie credința și apartenența la Biserica Greco-Catolică și având un aport deosebit în sprijinirea activității clandestine a Bisericii noastre.

Împreună au patru copii, Maria Aurelia, născută în 1947, Ioan, născut în 1948 și Mircea, născut în 1951, Liviu-Petru, nascut in 1954. 

Are o activitate deosebită ca profesor de muzică la școala din Strâmtura unde a marcat viețile multor oameni, nu doar prin activitatea didactică, ci mai ales prin învățăturile cu caracter moral și creștin pe care le-a împărtășit elevilor.

După revoluția din 1989, doamna preoteasă împreună cu părintele Salviu pun bazele noii comunități parohiale greco-catolice, d-na Maria ocupându-se și formând corul bisericii care încă funcționează și astăzi.

În ultima perioadă a vieții, marcată de boală și suferință, locuiește în casa fiicei sale, Maria, unde și-a dedicat viața rugăciunii.

Bunul Dumnezeu să o binecuvinteze cu harurile Sale! 

Biroul eparhial de presă

 

 

Nouă echipe de fotbal, reprezentante a cinci eparhii greco-catolice și patru dieceze romano-catolice din România s-au întrecut în Campionatul Național de Fotbal în sală pentru preoții catolici, CALIX SACERDOTUM, ajuns anul acesta la ediția a VIII-a și găzduit de Episcopia greco-catolică de Maramureș, la Ocna Șugatag, în zilele 26-28 august 2024.

„Au fost zile frumoase și intense de competiție, dar și socializare și convivialitate cu colegii preoți din toată țara, care ne-au unit foarte mult”, au declarat la final preoții participanți, încântați fiind că au putut să participe și în acest an la competiția desfășurată în Maramureș.

Pe lângă meciurile jucate în timpul campionatului, preoții au avut o întâlnire cu Preasfinția Sa Vasile Bizău - episcop de Maramureș, care a salutat jucătorii în debutul competiției, momente zilnice de rugăciune împreună, în biserica din Ocna Șugatag și în biserica din Ieud, dar și momente artistice, putându-se bucura de folclorul tradițional maramureșean.

Au participat echipele reprezentante ale Eparhiilor greco-catolice de Maramureș, Cluj-Gherla, Blaj, Oradea și Lugoj și ale Diecezelor romano-catolice de București, Iași, Timișoara și Alba Iulia.

Echipa Episcopiei de Maramureș i-a avut ca jucători pe: pr. Vasile Codrea, pr. Bilț Onuț, pr. Colopelnic Vasile, pr. Soponar Dorin, pr. Mihnea Gheorghe, pr. Dunca Ștefan, pr. Rad Găvrilă, pr. Rednic Marian, pr. Chiriloaie Robert, pr. Chindriș Ștefan, pr. Piț Daniel, pr. Trifoi Vasile.  

Câștigătoarea cupei acestei ediții a campionatului este Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, care a obținut Locul I.

Următoarele locuri au fost obținute în următoarea ordine:

Locul II - Eparhia greco-catolică de Oradea

Locul III - Eparhia romano-catolică de Timișoara.

Locul IV – Arhidieceza romano-catolică de Alba Iulia

Locul V - Dieceza romano-catolică de Iași

Locul VI – Arhieparhia Greco-catolică de Alba Iulia și Făgăraș

Locul VII – Eparhia greco-catolică de Maramureș

Locul VIII – Arhidieceza romano-catolică de București

Locul IX - Eparhia greco-catolică de Lugoj

Echipa câștigătoare, Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, va reprezenta România la cea de-a XVII-a ediție a Campionatului European de Futsal pentru Preoți, care se va desfășura în Ungaria, în luna februarie 2025.

„Organizarea acestui campionat am primit-o ca pe o provocare, fiind în premieră în postura de organizatori. O provocare cu un scop foarte bine stabilit, acela de a crea prin această întâlnire un spirit de comuniune între cei aproape 100 de preoți prezenți. Mulțumirea participanților la încheierea competiției ne încredințează ca scopul a fost atins, adică preoții s-au simțit foarte bine la noi, în glumă ne-au propus ca de acuma înainte toate edițiile acestei competiții să fie organizate în Maramureș. Am plecat cu toții spre casă mai apropiați decât la sosire”, a declarat la finalul competiției pr. Codrea Vasile – responsabilul eparhial cu organizarea campionatului.  

CALIX SACERDOTUM este o competiție de futsal care îți propune să aducă în atenția persoanelor consacrate sportul, ca instrument de dezvoltare umană și socială.

Obiectivul competiției este conștientizarea importanței practicării sportului în rândul preoților, tinerilor și copiilor din diecezele/eparhiile noastre, dar mai ales în parohiile sau oratoriile din fiecare dieceză/eparhie în parte.

CALIX SACERDOTUM își propune să facă din sport o experiență de viață pentru preoți, care astfel să poată include în programele pastorale ale fiecărei dieceze/eparhii și mai ales în activitățile fiecărei parohii, acest domeniu. A luat naștere la inițiativa Clubului Sportiv Român, care se ocupă îndeaproape de organizarea campionatelor, în colaborare cu Eparhiile și Diecezele din România.

Biroul eparhial de presă


 

„Darul credinței este prezent în această comunitate ca un ferment” a afirmat Preasfinția Sa Vasile în omilia rostită duminică, 25 august 2024, în parohia Finteușu Mic,  care și-a sărbătorit anticipat hramul „Nașterea Maicii Domnului”. În această frumoasă duminică, celebrarea a cuprins Sfânta Liturghie Arhierească, dar și oficiul Sfințirii noii capele mortuare a parohiei.

Alături de PS Vasile, au concelebrat: părintele protopop Butean Vasile, părintele paroh Brăhaiţa Ioan și un sobor de preoți din parohiile apropiate, colegi preoți invitați cu căldură  să se alăture sărbătorii parohiei.

„Suntem cu toții în aceeași barcă și nimeni nu se poate salva de unul singur”, a afirmat Ierarhul, reluând cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc din timpul pandemiei și vorbind despre agitația și egoismul în care trăiesc unele persoane în zilele noastre. „Nimeni nu poate de unul singur decât până la un punct. De acolo suntem cu toții împreună, în aceeași barcă”.

Textul evangheliei duminicii (Mt. 14, 22-34), „cel al prezenței lui Isus pe mare, al spaimei apostolilor, al potolirii furtunii și al păcii dobândite împreună cu Isus, este ca un itinerar, un drum. Evenimentul se întâmplă în Genezarét, după ce Isus a înmulțit pâinile”, text ascultat săptămâna trecută, în care Isus transmite faptul că „nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu orice  Cuvânt venit de la Dumnezeu”. În acest text evanghelic de azi, Isus îi silește pe apostoli să treacă din ținutul lui „Israel, acolo unde Cuvântul lui Dumnezeu era prezent, în partea cealaltă, a Genezarétului, unde era populație păgână”. „Aceasta este ca o formă de trimitere în misiune: treceți pe malul celălalt, treceți marea. Și în mijlocul nopții, pornește furtuna, iar ei încep să fie cuprinși de frică. Regăsim în această experiență a omului care este în voia furtunilor, în voia puterilor cosmice pe care nu le poate domoli, toate evenimentele majore din viața unui om care sunt mult mai presus decât el și se prezintă ca și adversari, dușmani ai vieții. Omul nu le poate domoli de unul singur”. A fost meditația făcută de Episcopul de Maramureș în mijlocul comunității din Finteuș, căreia a ținut să-i transmită puterea credinței în Dumnezeu și cât de mult contează aceasta pe tot parcursul vieții, mai ales în momentele dificile, pe timp de furtună.  

La fel cum Isus se apropie de barcă, se apropie și de Biserica Sa încercată de fel de fel de dificultăți și neînțelegeri, și o liniștește.

„Apostolul Petru nu mai privește spre Hristos și începe să se scufunde, la fel cum și noi, oamenii, ne scufundăm în valurile și problemele vieții atunci când nu mai privim spre Dumnezeu. Isus îl prinde de mână și-l ridică, semn al ajutorului mereu prezent al lui Dumnezeu. La fiecare rugăciune și la fiecare strigăt, asemenea apostolului Petru, Doamne, scapă-mă!, Isus este acolo să întindă mâna, să ne ridice, să vină împreună cu noi și să ne spună că este în barcă. Valurile încetează odată ce Isus s-a urcat în barcă și apostolii trec la o conștiință superioară, o capacitate mai adâncă de a înțelege și fac mărturisirea: Cu adevărat, Tu ești Fiul lui Dumnezeu! Trec de la o stare de frică, de neîncredere, de nesiguranță, la o stare de pace și de liniște”, a spus PS Vasile, încurajând comunitatea parohială să trăiască și în continuare în credință puternică în Dumnezeu, deoarece aceasta „Ne ajută să vedem lumea și să ne trăim viața cu ochii lui Dumnezeu, așa cum Isus a trăit-o și a înnobilat-o, așa cum Isus a înfrumusețat-o, mântuindu-ne”.

„Mulțumesc din suflet lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit ca în această frumoasă zi de vară să ne adunăm, să ne rugăm împreună la hramul bisericii noastre, la această Sfânta Liturghie Arhierească, la această vizită pastorală pe care Preasfințitul Vasile o face în parohia noastră. Preasfințite Vasile, vă mulțumesc din suflet că ați acceptat invitația noastră și pentru frumosul cuvânt de învățătură, în care ne-ați vorbit despre credință”, a afirmat la final părintele paroh Brăhaița  Ioan, dăruind Ierarhului o frumoasă icoană pictată pe sticlă, a Sfântului Vasile Cel Mare.

Părintele Brăhaița a mulțumit părintelui protopop și confraților preoți care s-au unit sărbătorii, domnului primar, corului, cantorului, fraților Prună Teofil și Costel care au donat locul pentru a construi Capela din cimitir, credincioșilor parohiei și celor din alte parohii care s-au făcut binefăcători ai bisericii, curatorilor, crâsnicului, meseriașilor și tuturor celor implicați în proiectele parohiei.

Diplomă de recunoștință a fost oferită de către Preasfinția Sa Vasile domnului Lazăr Vasile, pentru ajutorul, implicarea și sprijinul acordat parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Finteușu Mic.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de către comunitate tuturor celor care au participat la sărbătoarea bisericii parohiale.

Biroul eparhial de presă

 

 

Începând din această seară, în zilele 26-28 august 2024, se va desfășura, la Ocna Șugatag, Campionatul Național de Fotbal pentru preoții catolici din România, CALIX SACERDOTUM.

Echipele care s-au înscris în competiție sunt reprezentante ale Eparhiilor greco-catolice de Maramureș, Cluj-Gherla, Blaj, Oradea și Lugoj și ale Diecezelor Romano Catolice de București, Iași, Timișoara și Alba Iulia.

Din echipa Eparhiei de Maramureș fac parte: pr. Vasile Codrea, pr. Bilț Onuț, pr. Colopelnic Vasile, pr. Soponar Dorin, pr. Mihnea Gheorghe, pr. Dunca Ștefan, pr. Rad Găvrilă, pr. Rednic Marian, pr. Chiriloaie Robert, pr. Chindriș Ștefan, pr. Piț Daniel, pr. Trifoi Vasile.  

 

Program:

Luni, 26 august

  • Ora 19:00: Cina și Deschiderea oficială a competiției, cu participarea Preasfinției Sale Vasile Bizău, care va rosti discursul de Bun venit, adresat participanților
  • Ședință tehnică și tragerea la sorți a echipelor

Marți, 27 august

  • Ora 08:00 - Sfânta Liturghie
  • Ora 08:45 - Micul dejun și deplasarea spre Sala de Sport
  • Ora 10:00 - Lovitura de deschidere și începutul meciurilor din grupe
  • Prânzul va fi luat în sală și va fi urmat de program liber
  • Ora 19:00 - Cina festivă, urmată de un program folcloric

Miercuri, 28 august

  • Ora 08:00 - Sfânta Liturghie
  • Ora 08:45 - Micul dejun și deplasarea spre Sala de Sport
  • Ora 10:00 - Semifinale/finalele și celelalte meciuri
  • Prânzul va fi luat în sală
  • Ora 15:00-16:00 Premierea și întoarcerea spre casă

Biroul eparhial de presă

Pagina 1 din 117