Joi, 19 Septembrie 2024

Cum s-a desfășurat Congresul International Renovabis din 10-12 Septembrie 2024

Din 1997, Asociația caritabilă Renovabis organizează un Congres internațional anual în numele Conferinței Episcopale Germane. Acest eveniment cu participanți din toate părțile Europei servește la informarea și discutarea despre evoluțiile importante din biserică și societate din Europa Centrală și de Est și abordează, de asemenea, subiecte de importanță pan-europeană. De-a lungul anilor, Congresul Internațional Renovabis s-a transformat într-un forum important pentru dialogul dintre oamenii din părțile de est și de vest ale Europei.

Cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis a avut loc, din nou, la Freising aici își are de altfel sediul și Organizația catolică de ajutor din Europa de Est. Datorită lucrărilor ample de construcție ale sediului organizației și ale orașului, evenimentul a trebuit să fie mutat la München timp de șapte ani. Acum însă s-a organizat  la locația sa inițială, în Freising, în perioada 10-12 Septembrie totodata și pentru a marca 1.300 de ani de la întemeierea diecezei. Anul acesta fiind un an jubiliar pentru administrația orașului și a Episcopiei de Freising. Administrația orașului, împreună cu administrația diecezană au pregătit o serie de manifestări culturale și religioase pentru a marca aniversarea.

Potrivit relatărilor istorice, Sfântul Corbinian, care inițial a fost pustnic iar mai apoi și-a mărturisit credința creștină ca preot misionar, a venit la Freising în anul 724 ca misionar papal și și-a desfășurat activitatea pastorală în această zonă unde a luat naștere, mai târziu, Arhiepiscopia München și Freising.

Tema Congresului de anul acesta a fost: „A avea o misiune – a da o mărturie credibilă” -Confruntarea cu secularizarea și indiferenta religioasă în Europa.

Accentul s-a pus, în cadrul prezentărilor, pe o analiză a situației și a modului în care Biserica poate face față secularizării și indiferenței religioase care este răspândită în mari părți ale Europei.

Au fost discutate diferitele experiențe  din fostele țări comuniste din Europa de Est. S-a discutat și despre relațiile diferite dintre Biserică și stat.

Sociologul prof. dr. Detlef Pollack a explicat că „societatea oferă acum atât de multe oportunități de auto-dezvoltare, încât religia ajunge adesea mult în jos în clasament”. El a arătat scăderea numărului de credinciosi din Europa de Vest și le-a contrastat, mai ales, cu creșterea identificării religioase în Romania, Ucraina, Bulgaria și Rusia, unde viața religioasă publică nu a fost posibilă în anii comunismului și, prin urmare, din anii 1990 până în prezent, există o creștere semnificativă în ceea ce privește numarul persoanelor care frecventează biserica.

Un punct central al congresului a fost dialogul dintre participanți, care au fost împărțiți în șase grupuri de dialog. Subiectele abordate de grupuri au fost urmatoarele:

  1. „Vindecare și mântuire – Despre dimensiunea terapeutică a religiozității”
  2. „Căutare tăcere și reflecție”
  3. „Influențeri în numele Domnului”– Comunicarea Bisericii cu media
  4. „Vocație și mărturie a credinței în angajamentul social”
  5. „Ridicați-vă vocea în preocuparea pentru casa comună – Despre dimensiunea profetică a angajamentului pentru protecția mediului și a climei”
  6. „Tinerii, viitor al Bisericii? Dorințe și realitate pentru calea către credință”

Eu personal am făcut parte din grupul de discuții care a  avut ca tema –„Influențeri in numele Domnului” - Biserica și Comunicarea Media.

Într-o lume conectată tot mai mult digital se naște întrebarea: Cum pot da creștinii o mărturie personală de credință în zilele noastre?  Au avut loc două prezentări din partea a doi experți în media: Dr Victor Khroul și Fratele benedictin Lukas Boving .

Împreună am discutat și am dezbătut cum pot fi transmise temele religioase în zilele noastre în mod autentic, precum și despre oportunitățile și dificultățile asociate cu prezența Bisericii în sectorul media. Care sunt limitele și cât de eficient se poate transmite un text biblic sau un mesaj evanghelic fără a-și pierde autenticitatea prin intermediul platformelor on-line precum: Facebook, You -tube, Tik Tok etc.

Am avut parte si de câteva momente de rugăciune: în prima seară s-a celebrat Vecernia în rit bizantin, iar în ziua următoare, 11 Septembrie seara, Sfânta Liturghie în rit latin.

De asemenea, au avut loc câteva momente artistice: artista româncă Paula Seling, de origine maramureșeancă, acompaniata la pian de artistul și compozitorul Andrei Tudor, a interpretat cu multă măiestrie o serie de cântări religioase din repertoriul bizantin atât în Biserică, cât și pe scena amfiteatrului, în aplauzele tuturor celor prezenți.

A doua zi a conferinței a început cu rapoartele grupurilor de dialog din ziua precedentă. Reprezentanții celor șase grupuri au prezentat pe scurt ceea ce s-a discutat, iar apoi Arhiepiscopul Vincenzo Paglia al Romei, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, a ținut un discurs pe tema: „Criza și viitorul creștinismului într-o lume globalizată”. Arhiepiscopul a susținut ca e nevoie de o mai mare solidaritate și fraternitate pentru a face față provocărilor globale ale vremii și a subliniat valoarea celor două scrisori ale Papei Francisc „Laudato Si” și „Fratelli tutti”, urmat de o discuție cu participarea publicului pe tema: „Căci prin speranță suntem mântuiți” (Romani 8:24) – Perspective de viitor pentru Biserică și credința creștină în Europa.

La final,  Pr. prof. dr. Thomas Schwartz, Directorul Renovabis, a mulțumit invitaților și tuturor  participanților la Congres, iar Arhiepiscopul Dr. Heiner Koch – președintele Consiliului de Acțiune Renovabis  a lansat invitația de-a participa la congresul de anul viitor, care va avea loc la Berlin.

Pr. Remus Ghiran

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.