Miercuri, 18 Septembrie 2024

Și noi am fost la INTC 2024 – Cheile Grădiștei

Am participat la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) din România, desfășurată la Cheile Grădiștei (Jud. Brașov), în zilele de 4-7 septembrie, împreună cu grupul de 90 de tineri din Eparhia greco-catolică de Maramureș, însoțiți de Preasfinția Sa Vasile Bizău și de preoții: Angel Zareczki, Daniel Piț, Daniel Pop, Zbona Ioan și Huzău Nicolae.  

Experiența trăită în natură și în pace ne-a adus mai aproape de Dumnezeu, ne-a deschis inimile și ne-a făcut să trăim experiențe de neuitat. Încă de la începutul programului, am simțit prezența lui Dumnezeu printre noi, iar alături de toți tinerii care au fost prezenți, am realizat că nimic nu ne poate opri din a-l descoperi pe EL, nici măcar condițiile meteo, nici animalele sălbatice și nici distanțele lungi parcurse.

Am fost provocați de părintele Don Riccardo Pincerato  să ne întrebăm ,,ce înseamnă Dumnezeu pentru mine?” și ,,ce înseamnă pentru mine iubirea?”, întrebări care mi-au pus reflexia la încercare și am descoperit cine sunt eu, sufletul meu și mi-au dezvăluit esența sinelui și legătura mea cu Dumnezeu.

În cadrul numeroaselor ateliere, am călătorit pe aripile dansului, descoperind tainele mișcării salsa și reinterpretând dansul ca pe un ritual al sufletului. Lumina ne-a purtat către atelierul însuflețit al părintelui Marius Taloș, unde ne-am confruntat cu "puterea de a schimba", revelând că drumul nostru prin viață e un labirint de provocări, de zâmbete și lacrimi, iar provocarea sa ne-a îndemnat sa traversăm de la punctul A la B, împingând o monedă cu un pix (o încercare cu adevărat magică). Am contemplat cu ochi strălucitori atelierul "Faith and Fun in Social Media", organizat de membrii echipei Angelus TV, care ne-au deschis poarta către povestea din culise, către legătura lor cu creatorii și comediile savurate în studio. Și, nu în ultimul rând, am susținut echipa Maramureșului în campionatul de fotbal.

Momentul surpriză al evenimentului a fost DJ Padre, care ne-a captivat cu muzica și energia sa, stârnindu-ne dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu într-un mod diferit, prin dans și muzică. Împreună, am simțit prezența Sa și am reflectat asupra vieților noastre.

Privind în urmă la tot ce am trăit în aceste zile, mă simt copleșita de gratitudine. Fiecare clipă, fiecare discuție, fiecare liturghie sau atelier la care am participat ne-au adus mai aproape unii de alții și mai aproape de Cristos. Am simțit prezența vie a lui Dumnezeu printre noi, în zâmbetele împărtășite, în rugăciunile noastre comune și în tăcerea profundă în fața altarului. Ne-am adunat aici pentru a ne întări credința, dar plecăm îmbogățiți spiritual și mai uniți decât ne-am imaginat.

Una dintre cele mai frumoase lecții pe care le-am învățat la această întâlnire este puterea comunității. Într-o lume ce ne poate adesea face să ne simțim izolați, INTC ne-a arătat că nu suntem niciodată singuri. Suntem parte dintr-o mare familie catolică, plină de tineri care, la fel ca noi, caută să trăiască după modelul lui Isus. Ne-am încurajat unii pe alții, am ascultat poveștile de viață ale celor din jur, și am realizat că, deși venim din locuri diferite, avem un scop comun: să ne lăsăm transformați de iubirea lui Dumnezeu și să o reflectăm în viața de zi cu zi.

De asemenea, am fost profund inspirați de cei care au împărtășit cu noi mărturii puternice de credință. Am înțeles că a fi creștin înseamnă nu doar să primim, ci să și dăm din lumina pe care o purtăm în inimă. Suntem chemați să fim martori ai iubirii lui Cristos în lume, în familiile noastre, în comunitățile noastre, în tot ceea ce facem.

Acum, la final, ne despărțim fizic, dar plecăm cu inimile pline. Fiecare dintre noi va duce acasă nu doar amintiri frumoase, ci și un angajament reînnoit de a trăi o viață în care Dumnezeu să fie mereu pe primul loc. Împreună, am descoperit că, atunci când suntem uniți în credință și dragoste, putem depăși orice obstacol și putem răspândi pacea și bucuria lui Cristos în lume.

Nu este sfârșitul, ci un nou început. Grupul Eparhiei de Maramureș  este  chemat să împărtășească ceea ce a trăit aici. Să ducem mai departe entuziasmul, dragostea și speranța care ne-au animat pe parcursul acestei întâlniri. ,,INTC a fost un dar”, iar acum este datoria noastră să îl împărțim cu cei care nu au fost aici, să îi inspirăm și pe ei să îl caute pe Dumnezeu cu aceeași pasiune cu care am făcut-o noi.

Mulțumesc INTC! Mulțumesc vouă tuturor!

Bianca Bărbos – Secretar ASTRU Maramureș

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.