Sâmbătă, 13 Iulie 2024

Departamentul pentru Cultură

Înființat în toamna anului 2016 cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vasile Bizău, Departamentul pentru Cultură este o ramură a Curiei Episcopiei de Maramureș creată pentru promovarea acțiunilor și produselor culturale. Se adresează atât credincioșilor din Eparhia de Maramureș, cât și societății civile, prezentând și promovând evenimente culturale și prin colaborarea cu instituțiile specifice din județele cuprinse pe teritoriul Eparhiei.

Întrucât Biserica a fost de-a lungul timpului o născătoare de cultură, cele două realități, religioasă și laică, sunt într-o strânsă legătură. De-a lungul istoriei, cultura – înțeleasă ca totalitatea elementelor materiale și spirituale care ajută individul să crească la nivel uman și spiritual – și-a găsit un loc rodnic în Biserică, iar Biserica a generat-o și i-a creat spațiul potrivit pentru ca aceasta să se poată dezvolta. Biserica Greco-Catolică a fost, îndeosebi prin mișcarea Școala Ardeleană, o inițiatoare și susținătoare neobosită a procesului de culturalizare prin educație alături de promovarea valorilor evanghelice.

Scopul și viziunea acestui Departament se regăsesc, așadar, în scopul și misiunea Bisericii: Departamentul pentru Cultură este un for care își propune să promoveze valorile Evangheliei prin ceea ce se numește artă, literatură sau muzică. Un scop la fel de important al Departamentului este găsirea de locuri de întâlnire cu cei care își doresc să cunoască și să descopere patrimoniul Bisericii prin activități care să încurajeze un apetit tot mai pronunțat pentru cultură pe întinsul Eparhiei de Maramureș.

 

Responsabil al Departamentului

Pr. dr. George Marius Nicoară

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 Știri și calendarul evenimentelor culturale aici.

 

000