Joi, 24 Septembrie 2020

Departamentul pentru Cultură

Înființat în toamna anului 2016, la decizia și cu binecuvântarea Preasfințitului Vasile Bizău, Departamentul pentru Cultură este o ramură care deschide perspective culturale, prin promovarea de acțiuni și produse culturale. Se adresează tuturor credincioșilor greco-catolici din Eparhia de Maramureș, precum și societății civile, tuturor persoanelor iubitoare de cultură, culte și care doresc să se culturalizeze. Prezintă și reprezintă evenimente și acțiuni culturale atât în Biserică, cât și în societate, prin colaborarea cu instituțiile culturale din județele cuprinse pe teritoriul Eparhiei.     

Viziune și scop

Întrucât Biserica a fost, de-a lungul timpului „născătoare de Cultură”; cele două nu pot rămâne divizate. În cursul istoriei, Cultura și-a găsit un loc fertil în Biserică și Biserica a generat-o și a creat spațiul propice pentru a se putea dezvolta. Prin „Cultură” înțelegem totalitatea elementelor materiale și spirituale care ajută persoana în a progresa interior și uman. Biserica Catolică a fost promotoarea procesului de culturalizare prin reducerea analfabetismului, prin educație. Operele de artă, capodoperele literaturii, arhitecturii, artei, au fost întotdeauna generate, create în Biserică sau cu sprijinul ei.

Așadar, scopul și viziunea acestui departament se regăsesc în scopul și misiunea Bisericii: el este o ramură a Bisericii ce își propune să promoveze valorile Evangheliei prin ceea ce numim artă, literatură, sculptură, muzică etc. Nu în ultimul rând, scopul este o mai mare deschidere a Bisericii față de creștini, prin activități culturale ce ar putea să dea naștere unui gust tot mai pronunțat, mai vizibil pentru cultură în societatea civilă de pe teritoriul Eparhiei de Maramureș.

 

Responsabil

Pr. dr. George Marius Nicoară.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 Știri și calendarul evenimentelor culturale aici.

 

000