Joi, 19 Septembrie 2024

Hramul Mănăstirii „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației

A devenit deja tradiție ca în duminica de după „Înălțarea Sfintei Cruci”, Preasfinția Sa Vasile Bizău să fie prezent în Comunitatea surorilor „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, care își sărbătorește cu mult fast hramul mănăstirii. În acest an, sărbătoarea a avut loc duminică, 15 septembrie 2024 și a cuprins o seară de rugăciune, sâmbătă, 14 august și Sfânta Liturghie Arhierească în ziua sărbătorii.

Suntem invitați azi cu toții să privim „spre crucea Mântuitorului Hristos cu ochii Preacuratei Fecioare Maria”, a afirmat Ierarhul de Maramureș în omilia sa, explicând cum „Hramul Maica Îndurerată, hramul acestei mănăstiri ne invită pe fiecare dintre noi să facem acești pași în credință, pe drumul vieții, mereu înnoind în sufletul nostru speranța și căutând să primim din Iubirea lui Dumnezeu care se manifestă în acest mister al suferinței și al Învierii”.

Episcopul a invitat comunitatea de la Sighet să mediteze și să urmeze modelul Sfintei Fecioare Maria, care a făcut si ea un parcurs de creștere spirituală, alături de Fiul Ei aflat în suferință. Și Ea, Mama lui Dumnezeu, s-a confruntat cu realitatea suferinței și a avut întrebări „la care nu a avut un răspuns imediat”, la fel cum și noi avem de-a lungul vieții. Preacurata Fecioară Maria ține în inima Ei toate cuvintele primite de la Dumnezeu și caută să găsească rostul și lumina din ele, „încrezându-se cu desăvârșire în promisiunea lui Dumnezeu, o promisiune care nu înșală și care își are ritmul ei de a se manifesta pentru fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi avem un ritm al vieții personale, cu toate provocările din ea și ce ne este dat să trăim în mod intim și personal nu este lipsit de însoțirea și providența lui Dumnezeu, pentru a ne apropia și mai mult de El în acest mister al Crucii, care este drumul generozității, al iubirii gratuite și al punerii de iubire acolo unde nu găsim iubire”. Astfel a explicat Preasfinția Sa Vasile Misterul Crucii trecut prin privirea și simțirea Maicii Domnului, în fața numeroșilor credincioși și preoți adunați la mănăstirea din Sighetu Marmației.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost concelebrată de un sobor de preoți din Eparhie, în frunte cu părintele protopop Iusco Vasile și părintele capelan Florea Vasile, dar și părintele capelan al Comunității Surorilor Maicii Domnului din Cluj Napoca, pr. David Cristian.

„Mulțumesc Comunității surorilor CMD Sighet pentru generozitatea slujirii lor” a afirmat la finalul celebrării sora Teodorina Birtoc, superioară generală CMD, care a adus în lumină exemplul primelor surori care au activat aici. Maica superioară a mulțumit de asemenea: donatorilor și colaboratorilor mănăstirii, fără de care activitățile mănăstirii s-ar putea realiza cu mult mai mult efort, corului parohiei Sighet, membrilor Reuniunii Mariane și tuturor credincioșilor care au ajutat la organizarea hramului, tuturor preoților prezenți, părintelui Vasile Florea, capelanul mănăstirii, Preasfinției Sale Vasile, pentru grija părintească manifestată față de comunitatea surorilor din Sighet. În semn de recunoștință, comunitatea surorilor a oferit Preasfințitului Vasile Bizău o icoană cu chipul Preacuratei Fecioare Maria.

Părintele Florea Vasile a mulțumit surorilor pentru implicarea în organizarea frumosului eveniment, dar și tuturor celor care s-au alăturat sărbătorii comunității.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.