Joi, 19 Septembrie 2024

Vizită pastorală a Preasfinției Sale Vasile în parohia Finteușu Mic

„Darul credinței este prezent în această comunitate ca un ferment” a afirmat Preasfinția Sa Vasile în omilia rostită duminică, 25 august 2024, în parohia Finteușu Mic,  care și-a sărbătorit anticipat hramul „Nașterea Maicii Domnului”. În această frumoasă duminică, celebrarea a cuprins Sfânta Liturghie Arhierească, dar și oficiul Sfințirii noii capele mortuare a parohiei.

Alături de PS Vasile, au concelebrat: părintele protopop Butean Vasile, părintele paroh Brăhaiţa Ioan și un sobor de preoți din parohiile apropiate, colegi preoți invitați cu căldură  să se alăture sărbătorii parohiei.

„Suntem cu toții în aceeași barcă și nimeni nu se poate salva de unul singur”, a afirmat Ierarhul, reluând cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc din timpul pandemiei și vorbind despre agitația și egoismul în care trăiesc unele persoane în zilele noastre. „Nimeni nu poate de unul singur decât până la un punct. De acolo suntem cu toții împreună, în aceeași barcă”.

Textul evangheliei duminicii (Mt. 14, 22-34), „cel al prezenței lui Isus pe mare, al spaimei apostolilor, al potolirii furtunii și al păcii dobândite împreună cu Isus, este ca un itinerar, un drum. Evenimentul se întâmplă în Genezarét, după ce Isus a înmulțit pâinile”, text ascultat săptămâna trecută, în care Isus transmite faptul că „nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu orice  Cuvânt venit de la Dumnezeu”. În acest text evanghelic de azi, Isus îi silește pe apostoli să treacă din ținutul lui „Israel, acolo unde Cuvântul lui Dumnezeu era prezent, în partea cealaltă, a Genezarétului, unde era populație păgână”. „Aceasta este ca o formă de trimitere în misiune: treceți pe malul celălalt, treceți marea. Și în mijlocul nopții, pornește furtuna, iar ei încep să fie cuprinși de frică. Regăsim în această experiență a omului care este în voia furtunilor, în voia puterilor cosmice pe care nu le poate domoli, toate evenimentele majore din viața unui om care sunt mult mai presus decât el și se prezintă ca și adversari, dușmani ai vieții. Omul nu le poate domoli de unul singur”. A fost meditația făcută de Episcopul de Maramureș în mijlocul comunității din Finteuș, căreia a ținut să-i transmită puterea credinței în Dumnezeu și cât de mult contează aceasta pe tot parcursul vieții, mai ales în momentele dificile, pe timp de furtună.  

La fel cum Isus se apropie de barcă, se apropie și de Biserica Sa încercată de fel de fel de dificultăți și neînțelegeri, și o liniștește.

„Apostolul Petru nu mai privește spre Hristos și începe să se scufunde, la fel cum și noi, oamenii, ne scufundăm în valurile și problemele vieții atunci când nu mai privim spre Dumnezeu. Isus îl prinde de mână și-l ridică, semn al ajutorului mereu prezent al lui Dumnezeu. La fiecare rugăciune și la fiecare strigăt, asemenea apostolului Petru, Doamne, scapă-mă!, Isus este acolo să întindă mâna, să ne ridice, să vină împreună cu noi și să ne spună că este în barcă. Valurile încetează odată ce Isus s-a urcat în barcă și apostolii trec la o conștiință superioară, o capacitate mai adâncă de a înțelege și fac mărturisirea: Cu adevărat, Tu ești Fiul lui Dumnezeu! Trec de la o stare de frică, de neîncredere, de nesiguranță, la o stare de pace și de liniște”, a spus PS Vasile, încurajând comunitatea parohială să trăiască și în continuare în credință puternică în Dumnezeu, deoarece aceasta „Ne ajută să vedem lumea și să ne trăim viața cu ochii lui Dumnezeu, așa cum Isus a trăit-o și a înnobilat-o, așa cum Isus a înfrumusețat-o, mântuindu-ne”.

„Mulțumesc din suflet lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit ca în această frumoasă zi de vară să ne adunăm, să ne rugăm împreună la hramul bisericii noastre, la această Sfânta Liturghie Arhierească, la această vizită pastorală pe care Preasfințitul Vasile o face în parohia noastră. Preasfințite Vasile, vă mulțumesc din suflet că ați acceptat invitația noastră și pentru frumosul cuvânt de învățătură, în care ne-ați vorbit despre credință”, a afirmat la final părintele paroh Brăhaița  Ioan, dăruind Ierarhului o frumoasă icoană pictată pe sticlă, a Sfântului Vasile Cel Mare.

Părintele Brăhaița a mulțumit părintelui protopop și confraților preoți care s-au unit sărbătorii, domnului primar, corului, cantorului, fraților Prună Teofil și Costel care au donat locul pentru a construi Capela din cimitir, credincioșilor parohiei și celor din alte parohii care s-au făcut binefăcători ai bisericii, curatorilor, crâsnicului, meseriașilor și tuturor celor implicați în proiectele parohiei.

Diplomă de recunoștință a fost oferită de către Preasfinția Sa Vasile domnului Lazăr Vasile, pentru ajutorul, implicarea și sprijinul acordat parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Finteușu Mic.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de către comunitate tuturor celor care au participat la sărbătoarea bisericii parohiale.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.