Marți, 19 Martie 2024

PE PRINCIPIUL MAJORITĂȚII: Biserica greco-catolică din Breb a fost predată comunității ortodoxe

Pe data de 14 august, parohia greco-catolică din Breb a fost nevoită, în urma Deciziei Curții de Apel Cluj, să predea biserica veche, de proprietate greco-catolică până în anul 1948, parohiei ortodoxe din localitate. Redăm în continuare scrisoarea părintelui paroh dată în urma acestei decizii:  

  

STATUL DE DREPT DIN ROMANIA ANULUI 2016

CONSFINȚEȘTE ABUZURILE ASUPRA BISERICII GRECO CATOLICE FĂCUTE DE STATUL COMUNIST ÎN 1948 

După ce în anul 1948 regimul comunist a interzis funcționarea Bisericii Greco -Catolice din Romania,  bisericile, casele parohiale și celelalte proprietăți au fost confiscate de stat sau trecute in proprietatea Bisericii Ortodoxe. Deși credincioșii greco-catolici au fost forțați să treacă la Biserica Ortodoxa, Biserica Greco Catolica a funcționat în clandestinitate. 

Așa s-a întâmplat și în satul Breb. Biserica veche, casa parohiala și celelalte bunuri care au aparținut Parohiei Greco Catolice au fost trecute în proprietatea Parohiei Ortodoxe. Bătrânii spun că într-o duminică, la ieșirea de la Sfânta Liturghie la portița bisericii vechi era o masă și ,,niște domni” care le-au cerut tuturor celor care ieșeau din biserică să semneze trecerea la ortodoxie. Oamenii au ieșit prin cimitir, pe după biserică sau prin curtea casei parohiale, fără să treacă pe la ,,masa domnilor” să semneze. Așa s-a făcut ,,trecerea de buna voie” la ortodoxie în satul Breb.

După căderea comunismului în 1989 nu am primit înapoi nici biserica, nici casa parohiala din Breb, acestea fiind folosite în continuare de către Parohia Ortodoxă. Oficiile religioase greco-catolice s-au desfășurat în perioada 1990-1999 în casa unei familii credincioase din Breb, casă unde se celebra și în clandestinitate, ,,noaptea și cu pături puse în ferestre de teama securității” după cum mărturisea mătușa Ileana din dâmb, proprietara casei.

Biserica Ortodoxa  a arătat tot timpul o ostilitate foarte mare față de Biserica Greco Catolică. În satul Breb s-a construit o nouă biserică ortodoxă, la care toți locuitorii satului au contribuit, chiar si cei care azi sunt greco-catolici, iar biserica veche de lemn, greco-catolică, era închisă pentru ca nu cumva credincioșii greco-catolici sa oficieze în ea Sf. Liturghie. Din anul 1999 am început sa oficiem Sf. Liturghie în biserica de lemn.

În perioada  1999  - 22 mai 2016 credincioșii greco-catolici au folosit biserica veche din Breb cu acordul tacit al credincioșilor ortodocși, fără disensiuni. În duminicile când aveam parastase după morți, biserica era plină de credincioși, atât greco-catolici cât și ortodocși care se rugau împreună pentru morții lor, urmând momente de socializare în fața bisericii. Parohia Ortodoxă Breb are o biserică nouă și încăpătoare pe care o folosește, neavând nevoie de biserica veche.  

Dorind să facem reparații la biserica veche, am demarat procedurile de întăbulare a bisericii, am cerut recunoașterea de către Justiție a dreptului de proprietate asupra bisericii vechi  care ne-a aparținut înainte de 1948, întăbulată pe greco-catolici înainte de 1948.  Parohia Ortodoxa s-a opus. Procesul a durat 7 ani, din 2009 pana in 2016, timp în care am sperat sa se termine in favoarea noastră.

Când în anul 2001 am refăcut o parte a gardului pe lângă biserică deoarece era foarte deteriorat, Primăria comunei Ocna Șugatag ne-a cerut să sistăm orice lucrare în zona bisericii vechi.

Am trimis în mai multe rânduri  adrese la Ministerul Culturii, Secretariatul de Stat pentru Culte în care am prezentat situația bisericii și necesitatea de a se interveni urgent cu reparații majore. Din răspunsurile primite reieșea mereu că  nu putem interveni cu nici un fel de lucrări deoarece nu eram proprietari tabulari, se transcrisese proprietatea pe Parohia Ortodoxă Breb după anul 1950.

Parohia Ortodoxă a cerut in instanță ca noi sa le predam biserica veche, deși nu au nevoie de ea. Noul  preot ortodox a cerut propriilor credincioși să semneze documente pe care le-a folosit în instanță împotriva noastră, fără ca aceștia să știe ce semnează. (Unii au semnat fără să fie măcar în țară! Alții au venit și și-au cerut scuze că ne-au pricinuit un rău prin semnătura lor).

În anumite etape ale procesului au câștigat greco-catolicii, în altele ortodocșii. Noi ne doream să se termine procesul cât mai repede  pentru a nu cheltui bani și a câștiga timp în restaurarea bisericii. Parohia Ortodoxă tergiversa cât putea  lucrurile, folosindu-se de tot soiul de chichițe avocățești pentru prelungirea lui. Dovadă stă faptul că la Curtea de Apel Cluj Parohia Ortodoxă a cerut scutire de la plata unei taxe de aproximativ 4 lei în două rânduri și altele asemenea, fiind chiar amendați de instanță pentru rea credință. Parohia Ortodoxă a susținut  multe neadevăruri și jigniri la adresa noastră, mai ales în ultima întâmpinare pe care au depus-o la ICCJ București, întâmpinare pe care noi am primit-o la câteva ore după judecarea cauzei.        

Cu toate acestea, instanța, prin Decizia Civilă nr. 1062/A/2015 a Curții de Apel Cluj, secția I civilă și Decizia nr. 453/25. 02. 2016 a Î.C.C.J. secția I civilă,  a dat câștig de cauză Parohiei Ortodoxe deoarece sunt majoritari și ne-a obligat să le predăm biserica, decizie neașteptată pentru noi, deoarece a fost proprietatea parohiei noastre înainte de 1948.

Acum, Parohia Ortodoxă are două biserici: biserica nouă asemenea unei catedrale și biserica veche de care nu are nevoie și stă închisă, iar Parohia Greco Catolica nu are nicio biserică.

Mai mult, pe casa parohială veche și astăzi stă mărturie tăblița pe care scrie: ,,Casa parohială zidită prin poporul greco-catolic român din Breb. A. 1903”

În opinia noastră aceste decizii sunt discriminatorii la adresa noastră, ne îngrădesc dreptul la libertatea de exprimare religioasă, suntem discriminați datorită faptului că suntem minoritari, nu am avut parte de un proces echitabil și ne-a fost încălcat dreptul de restabilire a proprietății de care am fost fraudulos deposedați de către regimul comunist în anul 1948.

Prin decizia dată,  statul de drept din România anului 2016 consfințește abuzurile asupra bisericii greco-catolice făcute de statul comunist în 1948.

În anul 1999 când am celebrat prima Sf. Liturghie în biserica veche, bătrânii noștri au sărutat podeaua și au plâns. În  2016 la ultima noastră Sf. Liturghie în biserică din nou au curs multe lacrimi… lacrimi ale unor oameni simpli care nu doreau altceva decât să se roage in liniște în biserica lor în care se simțeau acasă și nu niște umili chiriași ai unora pe care comuniștii i-au făcut proprietari. Au fost lacrimi care la un moment dat, undeva, se vor contabiliza. Cine le va deconta? Ultima Sf. Liturghie am celebrat-o în biserica veche în 22 mai 2016. Ne-am amenajat o Capelă provizorie la școală unde în momentul de față celebrăm Sfânta Liturghie.

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să dea liniște și pace comunității noastre și, dacă este voia lui, să ne învrednicească să îi construim un locaș de închinare despre care să nu spună omul ,,este al meu” ci să se spună ,, Cu adevărat este casa Domnului”. 

                                                                                      Pr. Hosu Călin,

 paroh de Breb

                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.