Miercuri, 24 Iulie 2024

Episcopia noastră găzduiește în aceste zile Olimpiada națională de religie catolică

Ieri, 19 aprilie 2016, s-a deschis oficial la Sighetu Marmației cea de-a VII-a ediție a Olimpiadei de religie catolică, faza națională.

Episcopia greco-catolică de Maramureș este în acest an gazda acestui eveniment, organizat anual de o episcopie catolică (de rit latin sau bizantin).

În deschiderea festivă a Olimpiadei, PS Vasile a celebrat Tedeum-ul, începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură din Sighetu Marmației.

Au urmat cuvintele de salut și încurajare ale membrilor comisiei de organizare, un scurt program al corului „Armonia”(Liceul „Dragos Vodă”) și Piesa de teatru ,,JANKA,, de Osca Speace, la Sala Centrului Cultural din oraș. 

 „Ne simțim onorați să vă fim gazde în aceste trei zile cu ocazia celei de-a VII-a ediție a Olimpiadei de religie catolică și vă spunem tuturor mai departe sau mai de departe: Bine ați venit! Bine ați venit în aceste locuri încărcate de istorie, unde și-au mărturisit credința episcopii Bisericii noastre, cu prețul vieții. Suntem aici pentru a le spune că jertfa lor nu a fost zadarnică, bobul de grâu care a murit, astăzi se vede că aduce rod. O vorbă din bătrâni spune că lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu și de aceea punem sub grija Tatălui ceresc toată activitatea noastră din aceste zile și cerem mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru tot ceea ce vom face”, a spus în deschidere pr. Codrea Ioan, inspector școlar de religie greco-catolică pentru județul Maramureș și moderator al serii.  

Au fost prezenți și au rostit un cuvânt de salut: PS. Vasile Bizău - președinte onorific (discursul integral aici), d-na inspector pentru ciclul primar - Natalia Fornvald, pr. dr. Mircea Manu - președinte, pr. prof. Florin Hoban - președinte executiv, d-na Mirela Buftea - purtător de cuvânt al primăriei, d-nul Anton Rohian -fost prefect al județului, prof. Mihai Dăncuș - director al Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, Daniela Ciolpan -insp. școlar general adjunct – ISJ MM. 

Pr. dr. Mircea Manu (președintele comisiei Olimpiadei naționale de religie) a salutat, la rândul său, elevii și profesorii veniți la Sighet din toate colțurile țării: „Prezența consistentă este o speranța pentru ziua de mâine, pentru că nu putem spera dacă nu avem prezent. Ori prezentul este cel de astăzi, cel de aici: copiii conștiincioși care s-au aplecat spre a studia, spre a gusta din ceea ce înseamnă Cuvânt divin. Ceea ce înseamnă a se apropia de Isus: Isus-copil, Isus-predicator, Isus pe Calvar, Isus murind, Isus Înviat. Ziua de mâine este un prilej ca într-adevăr să dați dovadă și să scoateți tot ceea ce este mai bun la iveală, ca rezultatele, premiile obținute să fie o mărturie că nu doar ați citit, ați studiat, ci cu adevărat v-ați întâlnit cu Cristos. Și mâine să fie o experiență de trăire, de comuniune cu Cristos și între voi, între noi toți, ca în felul acesta, întorcându-vă acasă, să spuneți: am fost într-un colț de țară, acolo unde se pune harta în cui și parca l-am întâlnit mai mult pe Cristos decât până acum”, a spus pr. dr. Manu (președinte al comisiei) elevilor prezenți la olimpiadă.   

Astăzi, 20 aprilie, după ce au participat la Sfânta Liturghie (în rit oriental), celebrată de către Pr. Ioan Cristinel Albu (vicar general) și pr. Angel Zareski (vicar cu laicii) la capela surorilor din Comunitatea „Maica îndurerată” – Sighetu Marmației, între orele 10:00 și 13:00, elevii susțin proba scrisă Colegiul Național „Dragoș Vodă” din oraș.

Va urma o după-masă dedicată vizitei de studiu pe strada Corneliu Coposu, iar după cină, la ora 20:00, vor fi afișate rezultatele concursului.

Între ora 20:00 și 21:00 se vor putea face contestațiile rezultatelor, care vor fi analizate și soluționate până la miezul nopții. În așteptarea acestor rezultate, elevii vor putea viziona piesa de teatru  ,O noapte furtunoasă,, la Sala Centrului Cultural din oraș.

Mâine, începând cu ora 8:00 va fi celebrată Sfânta Liturghie în rit latin (Pr. Robu Claudiu–Liceul Pedagogic Vasile Lupu, Iași) în capela surorilor din comunitatea „Maica Îndurerată”, urmată de micul dejun și Rugăciunea Sfântului Rozariu. După prânz, la ora 14:30 va avea loc festivitatea de premiere și rugăciunea de mulțumire la Sala Centrului Cultural din Sighetu Marmației.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.