Joi, 28 Martie 2024

BAIA MARE: Simpozion și expoziție de documente pe tema Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureș și Sfântul Scaun

„O dată istorică foarte importantă este ziua de 10 Mai 1927, când s-a semnat Concordatul dintre România și Sfântul Scaun, moment ce a prilejuit începutul unui parcurs de colaborare, prin care, ulterior, s-a înfăptuit crearea Eparhiei de Maramureș. Așadar, s-au împlinit zilele acestea 90 ani de la acest moment istoric din viața României moderne. Expoziția de față caută, prin urmare, să fie un fir de lumină în acest pelerinaj pastoral și cultural al Eparhiei de Maramureș. Imaginile-document și documentele oficiale din perioada promulgării Bulei Papale Sollemni Conventione din data de 5 iunie 1930, prin care se înființa Eparhia de Maramureș, sunt astăzi aduse la lumină pentru a cuprinde mai bine memoria trecutului”. Sunt cuvintele părintelui George Marius Nicoară (responsabil al departamentului pentru cultură din cadrul Episcopiei greco-catolice de Maramureș) rostite în cadrul Simpozionului cu titlul Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureș și Sfântul Scaun, care a avut loc vineri, 12 mai 2017 la Centrul Millennium din Baia Mare. În cadrul evenimentului a avut loc și expoziția de documente (preluate atât din  atât din Arhivele Secrete Vaticane și din Arhivele Congregației pentru Bisericile Orientale din Roma, precum și documente din Arhivele Naționale ale României) care atestă începuturile Eparhiei de Maramureș și numirea primului titular al Scaunului Episcopal din Baia Mare – Episcopul Dr. Alexandru Rusu.

Preasfințitul Vasile Bizău, în conferința sa, a vorbit despre termenul Comuniune, pe care l-a numit „un termen foarte drag mie”, dar, în același timp, unul care „exprimă pe deplin o realitate adâncă și împlinitoare”. „Chiar dacă Eparhia noastră în forma ei actuală, ca structură ecleziastică este una relativ tânără fiind înființată în anii 30 ai secolului trecut de către Papa Pius al XI-lea, ea își are rădăcinile mai adânci în istoria poporului român din Transilvania și nu numai, întinzându-se până în timpul nedefinit al dorinței de unitate al creștinilor din toate timpurile”, a spus Ierarhul.  Cât despre expoziția de documente, aceasta „ne oferă o fărâmă de istorie a începutului celei de-a cincea eparhii românești în comuniune deplină cu Sfântul Scaun apostolic al Romei și ne invită totodată să o vedem într-o poveste mai amplă a Bisericii Române Unite… [întrucât] dorința unității este naturală firii omului, aparține patrimoniului credinței creștine”, a spus Arhiereul.

În cadrul evenimentului, au conferențiat oaspeți de seamă precum: E. Sa Jean-Louis Bruguès - Arhivist și Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, precum și prof. dr. Ovidiu Augustin Ghitta - Decan al Facultății de Istorie și Filozofie din Cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Un salut călduros publicului din partea Excelenței Sale Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic la București, care a făcut și o scurtă prezentare a Monseniorului Jean-Louis Bruguès, cel care a făcut posibilă și preluarea de documente din Arhivele Vaticane. Acesta din urmă a ținut un discurs în care a vorbit despre Biserică și memorie, identitate si încredere: „Cine și-a pierdut propria memorie, și-a pierdut automat și propria identitate și devine incapabil să se conducă. Cine e atins de amnezie, nu are viitor. Observația este valabilă pentru persoanele pentru care pierderea memoriei este studiată la nivel de patologie, ca și în cazul bolii Alzheimer. Însă este valabilă și pentru comunități”, a spus Arhiepiscopul. Excelența Sa Bruguès și-a început discursul amintind cuvintele Mântuitorului: „Faceți aceasta întru amintirea mea” (Lc. 22,19 și 1Cor 11,24-25) și a încheiat prin cuvintele filologului italian Giorgio Pasquale: „Cine nu-și amintește, nu trăiește”.

Profesorul dr. Ovidiu Augustin Ghitta a ținut un discurs animat de experiențe și memorii personale, întrucât dânsul personal provine dintr-o familie care a dat Bisericii preoți rămași în rezistență pe perioada comunistă alături de primul Păstor al Eparhiei – Episcopul Alexandru Rusu. Astfel, profesorul a amintit cu multă emoție obiectele sacre folosite de către bunicul său preot, pe care încă le păstrează cu multă grijă, acestea fiind semne concrete ale trecutului. Atât Antimisul pe care-l folosea, cât și poza cu figura Episcopului Rusu atârnată pe peretele chiliei din casa bunicilor, pe care bunicul său a inscripționat „Episcopul care m-a hirotonit”, au devenit, pentru distinsul decan, obiecte și documente istorice.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea cărții „Scrisori  Pastorale” ale Episcopului dr. Alexandru Rusu (Ed. Surorile Lauretane), care cuprinde toate scrisorile pastorale scrise de către Preasfințitul Rusu cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și Paști și cu ocazia începutului postului Paștelui.

Prezenți la simpozion au fost Episcopii greco-catolici: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu și PS Alexandru Mesian, Arhiepiscopul romano catolic Ioan Robu, reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și preoți și credincioși de pe teritoriul eparhiei.   

Începând cu data de 16 mai, expoziția de documente va fi mutată la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare și va rămâne deschisă publicului timp de o săptămână, între orele 8:00-19:00. Ulterior, acesta va fi mutată în fiecare Sediu Protopopial pe rând, pentru a fi vizitată de către credincioșii întregii eparhii.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.