Joi, 28 Martie 2024

„REGĂSIND SPERANŢA ŞI SOLIDARITATEA” – Conferințele Episcopale din Uniunea Europeană își exprimă apropierea față de Instituțiile europene și țările membre

Președinții Conferințelor Episcopale ale tuturor statelor membre UE au adresat miercuri, 18 noiembrie 2020, un mesaj de speranță și un apel la solidaritate către instituțiile UE și statele membre în acest moment istoric dureros și incert marcat de pandemia Covid-19. Au invitat la solidaritate „principiu fundamental al doctrinei sociale a Bisericii și centrul procesului de integrare europeană”.  

„Viitorul Uniunii Europene nu depinde numai de economie și de finanțe, ci și de un spirit comun și de o nouă mentalitate. Această criză este o oportunitate spirituală de convertire. Nu trebuie pur și simplu să dedicăm toate eforturile noastre întoarcerii la „vechea normalitate”, ci să profităm de această criză pentru a realiza o schimbare radicală în mai bine”, afirmă episcopii, după ce au semnalat faptul că, la începutul crizei provocate de pandemie, „țările europene au reacționat cu frică, închizând granițele interne și frontierele externe, unele chiar refuzând să împărtășească între țări furnizările medicale de care era mai mare nevoie. Mulți dintre noi eram preocupați că însăși Uniunea Europeană, ca proiect economic, politic, social și cultural, era în pericol. Atunci ne-am dat seama, așa cum a spus Papa Francisc, că suntem în aceeași barcă și că ne putem salva numai rămânând împreună. Cu determinare reînnoită, Uniunea Europeană a început să răspundă în mod unitar la această situație dramatică și a demonstrat capacitatea sa de a redescoperi spiritul părinților fondatori. Ne dorim ca instrumentul pentru recuperare din COVID-19 și bilanțul întărit al Uniunii Europene pentru 2021-2027, concordate în întâlnirea Consiliului European din iulie, și negociate actualmente între Parlamentul European și Consiliu, să poată reflecta acest spirit”, au spus semnatarii mesajului.

Textul atinge și problema libertății de manifestare a cultului, în respectul normelor sanitare: „Un element crucial pentru Biserică, în multe state membre, în timpul pandemiei, este cel al respectului față de libertatea de religie a credincioșilor, îndeosebi libertatea de a se reuni pentru a exercita propria libertate de cult, respectând pe deplin exigențele sanitare”.

„Îi asigurăm pe toți cei care conduc și muncesc în instituțiile europene și statele membre, că Biserica este alături de voi în angajarea noastră comună pentru a construi un viitor mai bun pentru continentul nostru și pentru lume. Toate inițiativele care promovează valorile autentice ale Europei vor fi susținute de noi. Ne dorim ca să putem ieși din această criză mai puternici, mai înțelepți, mai uniți, mai solidari, mai atenți față de casa noastră comună, pentru a fi un continent care stimulează lumea spre o mai mare fraternitate, dreptate, pace și egalitate. Oferim rugăciunile noastre pentru voi toți și vă dăm din inimă binecuvântarea noastră. Fie ca Domnul să ne însoțească în pelerinajul nostru spre o lume mai bună!”, putem citi în încheierea mesajului semnat de cei 25 de Președinți ai Conferințelor Episcopale ale statelor membre UE, printre care IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.