Joi, 28 Martie 2024

11 curiozități despre Vatican pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc

Unele s-ar putea să vă surprindă!

Vaticanul nu este cu siguranță un parc de distracții pentru teoreticienii de conspirații. Cele mai multe dintre activitățile care au loc în interiorul zidurilor sale ar putea fi mai degrabă plictisitoare pentru publicul larg. Aura misterioasă care înconjoară Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum - aceasta este denumirea completă a Arhivelor Vaticanului - ar putea să se datoreze doar unei traduceri greșite din originalul latin: "secretum" nu trebuie tradus ca "secret", ci înseamnă pur și simplu "personal". Oricine a avut vreodată un birou ar putea vedea probabil ceea ce este în joc: Arhiva secretă a Vaticanului este o colecție de documente personale, în special scrisori private, cronici și înregistrări istorice ale Papilor din trecut. Ne pare rău dacă stricăm distracția, Dan Brown & Co.

Am dori să vă împărtășim o listă cu 11 întrebări pe care ați dorit să le puneți probabil întotdeauna, despre Vatican.

  1. Câți oameni trăiesc în Vatican?

Exact 605.

  1. Câți dintre acești 605 locuitori sunt preoți?

În Vatican există 62 de laici, pe lângă cei 105 membri ai Gardei Elvețiene. Ceilalți locuitori sunt cardinali, episcopi, preoți, călugări și călugărițe.

  1. Câți oameni lucrează în Vatican?

Se spune că atunci când un jurnalist l-a întrebat pe Sfântul Părinte Ioan al XXIII-lea (1958 - 1963) câte persoane lucrau în Vatican, Papa s-a oprit, s-a gândit un moment și apoi a răspuns: "Aproximativ jumătate".

Lăsând glumele la o parte, 4,810 de oameni lucrează pentru Sfântul Scaun (asistând lucrarea pastorală a Papei în lume) și în Cetatea Vaticanului. Ca orice alt oraș, Vaticanul are un supermarket, muzee și așa mai departe.

Sfântul Scaun are 2880 de persoane angajate în 65 de organisme diferite (congregații ale Vaticanului, consilii pontificale, nunțiaturi, birouri...). Doar în Vatican există 1.930 de angajați.

  1. Câte biserici există în Vatican?

Pe lângă bazilica Sfântul Petru există alte șase biserici: San Pellegrino in Vaticano, Santi Martino și Sebastiano degli Svizzeri, Sant'Anna dei Palafrenieri, Sant'Egidio în Borgo, Santo Stefano degli Ungheresi și Santo Stefano degli Abissini.

  1. Câte muzee există?

Chiar dacă vorbim despre "Muzeele Vaticanului" la plural, este o singură structură care include multe muzee și galerii (cum ar fi Pinacoteca Vaticana, Muzeul Pio-Clementino, Colecția de artă religioasă modernă, Muzeul Chiaramonti și Muzeele Gregorian Etruscan și Gregorian Egiptean). În total, există 54 de galerii, inclusiv Capela Sixtină.

Muzeul conține aproape 70.000 de opere de artă, dintre care 20.000 sunt expuse, iar în prezent lucrează 640 de persoane care lucrează în 40 de departamente diferite.

Ca o notă separată, în Palatul San Carlo se află cinematograful Vaticanului (administrat de Filmoteca Vaticana), în care Papa, personalul Vaticanului și oaspeții participă la proiecții.

  1. Câte clădiri există?

Din câte știm, nu există un număr oficial, dar nu poate fi prea multe într-un spațiu de 0,44 km pătrați, mai ales când mult spațiu a fost alocat pentru Bazilica San Pietro și piața sa. Trebuie amintit că Vaticanul are și 13 clădiri în orașul Roma (inclusiv Bazilica Santa Maria Maggiore și San Giovanni in Laterano), precum și Bazilica Santa Maria degli Angeli din Assisi și Castelul Gandolfo (reședința de vară a papilor). Ele sunt clădiri extrateritoriale, adică, atunci când intri în aceste locuri nu suntem în Italia, ci în Vatican.

  1. Câte posturi de radio există?

Numai unul, Radio Vatican, cu canalele sale diverse. După reforma Papei Francisc, face parte din Secretariatul pentru Comunicare al Sfântului Scaun. A fost înființat în 1931 de către inventatorul radioului, Guglielmo Marconi. Acesta difuzează pe Internet în 38 de limbi și are 355 de angajați din 59 de țări diferite.

  1. Câte canale TV există?

Nici unul. Centrul de Televiziune al Vaticanului nu este un canal de televiziune, ci un centru de producție de televiziune dedicat, în primul rând, acoperirii activităților Papei, împărtășind semnalul său cu diferite canale TV, canale web și canale YouTube din întreaga lume.

  1. Cât de vechi este Statul Vatican?

Statul Vatican a fost înființat la 11 februarie 1929, când a fost semnat Tratatul Lateran. Originile sale datează de la martiriul Sfântului Petru în Circul lui Nero, care a avut loc acolo unde astăzi este Bazilica Sfântul Petru.

  1. Bazilica Sfântul Petru este catedrala Papei?

În realitate nu este. Catedrala Papei - biserica sa ca episcop al Romei - este bazilica San Giovanni din Laterano, care este în afara Vaticanului, dar are statut extrateritorial.

  1. În ce limbi sunt terminalele ATM din orașul Vatican?

În limbi diferite, dar și în limba latină!

Traducere: Ioan-Ștefan Dumitraş

Sursa: http://www.e-communio.ro

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.