Vineri, 29 Martie 2024

Fericiții Episcopi Martiri, sărbătoriți la Blaj de întreg Episcopatul Bisericii Greco-Catolice din România, cu participarea Cardinalului Leonardo Sandri și a Nunțiului Apostolic

În acest an, Fericiții Episcopi Martiri au fost sărbătoriți pe data de 5 iunie, data de 2 iunie fiind marcată în acest an de sărbătoarea „Înălțarea Domnului”. Cu această ocazie, Biserica Greco Catolică din România marchează 3 ani de la vizita Papei Francisc la Blaj și totodată 3 ani de la beatificarea Episcopilor Martiri Greco Catolici români. Fiind o aniversare atât de importantă, Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, a fost prezent în România, în zilele 2-5 iunie, făcându-se aproape de Biserica Unită, dar și pentru a aduce mesajul de speranță al Papei Francisc refugiaților de la frontiera României cu Ucraina.

Întreaga vizită a Cardinalului s-a desfășurat sub semnul speranței, o speranță care pătrunde orice situație de întuneric temporar trăită de națiuni. „Ceea ce ne dorim este pacea!” a repetat cardinalul cu multă forță și în repetate rânduri la Sighet, acolo unde a întâlnit refugiații, dar și asociațiile umanitare și reprezentanții centrelor Eparhiei de Maramureș care s-au pus în slujba lor, cu binecuvântarea Episcopului Eparhial, Preasfinția Sa Vasile Bizău.

Același mesaj de speranță a fost reluat în catedrala Blajului, cu ocazia sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri: „Să fim siguri că nici o furtună umană nu are puterea de a întuneca pentru totdeauna soarele speranței în Dumnezeu. De aceea, cu toții împreună, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria Preacurata, a celor șapte Episcopi Fericiți și a tuturor sfinților, îi cerem Domnului să fim și să rămânem în viața noastră personală și comunitară, martiri – adică martori ai Învierii lui Isus – și pelerini plini de speranță pe drumurile istoriei”.

La rândul său, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, a mulțumit cu recunoștință Sfântului Părinte Papa Francisc, pentru mesajul de speranță transmis și Cardinalului Leonardo Sandri pentru că s-a făcut purtător al mesajului Papei: Îl însoțim cu cea mai profundă recunoștință pe Sfântul Părinte, în comuniune spirituală și în rugăciune, mulțumindu-i mai ales pentru faptul că ne-a reînsuflețit curajul de a privi spre viitor și de a visa o lume pe măsura demnității umane. Îndemnându-ne să fim ‘mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor’, Papa Francisc ne ajută să înțelegem că implicarea responsabilă în Biserică și în societate pretinde să mergem efectiv împreună, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, să fim aproape de toți cei marginalizați sau aflați în suferință, îndeosebi în momentele de grea încercare prin care trece poporul ucrainean, căruia i-ați transmis mângâierea și binecuvântarea Sfântului Părinte, prin vizita efectuată la Sighetu Marmației zilele trecute…  Emineța voastră  Cardinal Leonardo Sandri, vă rog să primiți cele mai alese gânduri de prețuire, pe care le exprim în numele Bisericii noastre Unite cu Roma, pentru onoranta prezență și pentru devotamentul cu care îndepliniți nobila și dificila misiune de Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

„Voi transmite Sfântului Părinte toată devoțiunea și gratitudinea din partea Preafericirii Voastre și în numele Papei Francisc, vă încredințez medalia de argint a Pontificatului Sanctității Sale”, a afirmat la final Cardinalul Sadri.

La celebrarea de la Blaj au participat: Cardinalul Leonardo Sandri, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace și întreg Episcopatul Bisericii Greco-Catolice din România, în frunte cu Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major.

Aflați în Sinod, din 4 iunie, Episcopii greco-catolici se opresc la Blaj si continuă lucrările până luni, 6 iunie 2022.

Biroul eparhial de presă

Foto: Biroul Arhieparhial de Presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.