Marți, 01 Aprilie 2025
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Marți, 01 Aprilie 2025 00:00

Trilogie dedicată Anului Jubiliar 2025

Au fost tipărite la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare primele două publicații din trilogia jubiliară dedicată acestui An Sfânt, scrise de pr. George Nicoară. Cel de-al treilea titlu urmează să iasă de sub tipar în această lună.


Titlurile care compun trilogia jubiliară sunt:   
1. Anul plăcut Domnului - o analiză a jubileului în general și a unor elemente caracteristice acestui eveniment al Bisericii cu origini biblice.
2. Lumina speranței - o carte care aprofundează resorturile virtuții speranței, aprofundând sensurile și aplicațiile practice în viața creștinului, mai ales în acest An Jubiliar.
3. Cred într-unul Dumnezeu - în curs de apariție - este o carte care examinează afirmațiile de credință din Crez cu preliminar istoric care evocă secolul al IV-lea și Conciliul de la Niceea. În Anul Jubiliar 2025 se împlinesc 1700 ani de la acest Conciliu Ecumenic, în care s-au dezbătut aspecte fundamentale de credință.

Cărțile au apărut în urma inițierii colocviilor jubiliare ținute de pr. George Nicoară pe parcursul acestui an, la biserica „Bunavestire” din Baia Mare, în fiecare ultimă duminică din lună, de la ora 9:00. Colocviile sunt transmise pe pagina de Facebook a Parohiei “Bunavestire" și la Radio Maria.

Publicațiile se pot achiziționa de la Sediul Episcopiei (Str. Vasile Lucaciu 50), Biroul Contabilitate și din parohii, la prețul de 10 Ron.

Biroul eparhial de presă

Eparhia greco-catolică de Maramureș a aderat în acest An Jubiliar la inițiativa pastorală a Papei Francisc „24 de Ore pentru Domnul”, care s-a desfășurat vineri 28 Martie/Sâmbătă 29 Martie 2025, în parohiile de pe întreg cuprinsul său.

Motto-ul pentru această a XII-a ediție la nivel mondial, ales de către Sfântul Părinte, este: „Pentru că tu, Doamne, ești speranța mea” (Psalmul 71,5).

Dacă în fiecare parohie, programul de rugăciune s-a întins pe durata a câteva ore, în cele 2 Biserici Jubiliare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare și „Sfânta Maria” din Baia Mare, programul de rugăciune s-a întins pe durata a 24 de ore în continuu. Astfel credincioșii din întreaga Eparhie au avut posibilitatea să vină în orice moment în aceste Biserici spre a se ruga, a se mărturisi și a primi Sfânta Împărtășanie, dar și Indulgența Plenară, în condițiile prevăzute.

O inițiativă spirituală care a permis creștinilor din întreaga lume să se unească în rugăciune în același moment și să fie conștienți că fac parte din marea familie a lui Dumnezeu, indiferent de locul în care se află.

Pe lângă programul de rugăciune continuă, credincioșii și preoții au putut asculta meditațiile ținute în fiecare biserică. „Câte persoane se roagă în acest moment în lumea întreagă?” a fost întrebarea pusă retoric de Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia „Sfânta Maria” din Baia Mare, invitând astfel credincioșii la a conștientiza puterea rugăciunii lor, unită cu rugăciunea creștinilor din întreaga lume.

Meditațiile în biserica Jubiliară „Sfânta Maria” din Baia Mare au fost ținute de pr. George Nicoară, care a interpretat textul biblic din Evanghelia după Luca, cap. 4: „Spiritul Domnului este peste mine, pentru care m-a uns să binevestesc săracilor; m-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați, și să vestesc anul plăcut Domnului", care, de fapt, este un citat din Cartea lui Isaia, cap. 61.

Interpretarea a vizat, pe de-o parte, o analiză a legăturii dintre cuvintele Vechiului și Noului Testament, care se întâlnesc în persoana lui Isus Hristos, împlinindu-se astfel Sfintele Scripturi. Pe de altă parte, hermeneutica a vizat și o analiză a semnificațiilor textului biblic în viața religioasă și spirituală a credinciosului întâmpinat de Anul Jubiliar 2025, un an al reînnoirii și al speranței.

Al doilea punct al meditației a fost o lansare a trei întrebări pentru cei prezenți în biserică, care ar putea fi tot atâtea puncte de meditație pe durata acestui An Jubiliar: (1) Cum anume doresc să mă transforme acest An Sfânt Jubiliar? (Introducând "chemarea universală la sfințenie" a Conciliului Vatican II, Lumen Gentium, nr. 40). (2) Știind că rugăciunea este modalitatea prin care omul dialoghează cu Dumnezeu, cum anume ar putea deveni acest instrument al Bisericii mai prezent în viața mea și îndeosebi în familia din care fac parte? (3) Dacă ajutorul dat săracilor (în sens larg al cuvântului: sărăcie spirituală, socială, profesională, psihologică, materială) aduce un plus celor în cauză, întrebarea propusă a fost: oare binele săvârșit celorlalți nu este un loc în care eu cresc în cele sfinte și în virtute?

La Satu Mare, în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Roman Dumitru a făcut o descriere a ceea ce înseamnă Anul Jubiliar al Speranței, amintind că până acum au fost 64 de Jubilee extraordinare în Istoria Bisericii Catolice și aducând în lumină pe cele mai importante, dar și ceea ce caracterizează Anul Jubiliar 2025. Este numit un An Sfânt pentru că „se desfășoară cu ritualuri solemne sacre, dar și pentru că are ca scop sfințirea tuturor oamenilor”, a explicat părintele.

Un salut al inițiativei a venit și din partea părintelui vicar general Florin Fodoruț, care s-a rugat împreună cu comunitatea sătmăreană în biserica jubiliară de aici, aducând în lumină importanța trăirii acestui An Jubiliar cu  credință și speranță, dar și valoarea spirituală a Indulgenței Plenare pe care toți creștinii au posibilitatea să o primească în acest an, chiar în Eparhia lor.

O zi cu mare încărcătură spirituală pentru întreaga Biserică Catolică și pentru întreaga lume, atât de încercată în aceste momente de cumpănă istorică, momente în care lumea are nevoie de rugăciune mai mult decât de orice altceva.

Biroul eparhial de presă

A ieșit de sub tipar, la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare, numărul 54, primul din acest an, al revistei eparhiale trimestriale Lumina Credinței.  

Revista se deschide cu Editorialul scris de PS Vasile Bizău, care descrie importanța Pelerinajului ca practică a Anilor Jubiliari și continuă cu textul Jubileul între trecut, actualitate și viitor, semnat de pr. vicar general Florin Fodoruț.

Pr. can. Emil Gîrboan semnează în acest număr articolul cu titlul Te-Deum-ul: Rugăciunea de mulțumire în Anul Jubiliar, iar pr. Vasile Trifoi, Indulgențele în timpul Anului Jubiliar.

D-na Luminița Colopelnic vine cu articolul Adevărata Casă a lui Dumnezeu.

Pr. dr. Vasile Iusco semnează titlul Reflecție istorică asupra Jubileelor, iar pr. Cornel Dîrle scrie textul „Dumnezeule, întru numele Tău mântuieşte-mă” (Ps 53, 3).

La pagina 19 a revistei, regăsim articolul D-nei Antoaneta Turda, Despre iubire și credință în secolul XXI, urmat de articolul Pr. Emil-Marian Ember, Virtutea speranței – între actualitate și alterare.

Pr. Laurențiu Costin tratează subiectul Originea biblică a anului jubiliar, iar d-na Silvia Pleșa semnează titlul Bufnița din dărâmături și speranța care nu înșală.

Urmează articolul scris de pr. dr. Florin Marușciac, Leacul speranței și descrierea Parohiei Oncești cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, realizată de Pr. Vasile Daniel Pop.

Pr. George Nicoară scrie textul Inteligența inimii și Jubileul speranței, iar d-na Adriana Zaharia, în articolul din acest număr al revistei, răspunde la întrebarea Cum transmitem speranța prin mijloacele de comunicare?

Publicația se încheie cu articolul Frumusețea în Biblie, de Giovanni Cucci S.I. (Traducere de pr. George Nicoară).

Revista se poate achiziționa din parohii și de la Sediul Episcopiei, la prețul de 7,5 Ron. Un abonament anual costă 30 Ron.

Biroul eparhial de presă

 

„Trăim astăzi un eveniment Eclezial însemnat pentru că, de fiecare dată când avem o hirotonire diaconală sau preoțească, harul lui Dumnezeu se face lucrător în sufletul celui care îl primește, prin invocarea Bisericii și în felul acesta, îl abilitează pe candidat să intre în serviciul comunității și al Bisericii, dar îl abilitează cu acea forță a Spiritului, care este Iubirea lui Dumnezeu și care îl cheamă să se conformeze, să-și conformeze inima, viața, vorbele, cu misterul Iubirii lui Dumnezeu. Taina preoției rămâne o Taină a Iubirii lui Hristos în lume”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în debutul omiliei rostite, marți, 25 Martie - de Sărbătoarea „Bunavestire”, în parohia „Sfânta Maria” din Baia Mare, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, alături de pr. Vicar Colopelnic Vasile, pr. Anton Cioba – Rector al Seminarului teologic din Oradea, pr. Colopelnic Vasile din Statele Unite, părinții slujitori ai parohiei gazdă, dar și alți preoți invitați la sărbătoare. 

În cadrul celebrării, Arhiereul a conferit Treapta Diaconatului tânărului Hrenyuk Lucian, din parohia Crăciunești.

„Îi cerem astăzi lui Dumnezeu trei daruri, pe care să le reverse asupra candidatului la diaconat: harul luminării interioare, al ascultării de Spiritul Sfânt și de Biserică și al slujirii în smerenie… iar aceste trei daruri să ne aducă aminte și nouă, celorlalți, preoților, să ne aducă aminte de misiunea noastră și de a da mereu răspuns chemării noastre... taina pe care am primit-o se face lucrătoare zi de zi, an după an, etapă după etapă”, a afirmat PS Vasile, aducând în lumină cum, atins de harul lui Dumnezeu, orice lucru imposibil devine posibil.

Acesta este și mesajul evangheliei sărbătorii Buneivestiri, în care, ascultarea în fața Mariei face ca harul Domnului să poată lucra prin intermediul Ei, spre a-și împlini planul în lume. „Acesta este misterul credinței” – este punctul de meditație transmis credincioșilor de către PS Vasile, care a explicat cum, „cel care privește cu credință și se abandonează lui Dumnezeu, are conștiința și garanția interioară a inimii că Dumnezeu îl însoțește întotdeauna, în orice loc”.

Preacurata Fecioară Maria „ne învață să urmăm îndeaproape Cuvântul lui Dumnezeu Întrupat, pe Mântuitorul și astăzi, ca să putem și noi să îl urmăm îndeaproape chiar și pe Calea Crucii, cu bucurie, știind de biruința Învierii și de plinătatea vieții lui Dumnezeu în noi”, a conchis PS Vasile.

Parcurs academic al tânărului diacon

Hrenyuk Vasile Lucian, născut la data de 28 mai 1998, în municipiul Baia Mare, județul Maramureș, fiul lui Vasile și Cornelia Ana Hrenyuk, a urmat în perioada 2005-2009 ciclu primar la „Școala Gimnazială Crăciunești”, iar în perioada 2009-2013 a urmat ciclul gimnazial la Școala Gimnazială „Doctor Ioan Mihalyi de Apșa” Sighetu Marmației.

Între anii 2013-2017, a urmat cursurile la Colegiu Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației.

În anul 2017 s-a înscris la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică departamentul Oradea, Specializarea Teologie Greco-Catolică Pastorală. Tot în acest an s-a înscris la Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan ” din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Aici a urmat cursurile de pregătire și formare intelectuală, spirituală și liturgică ca și viitor slujitor în via Domnului.

În data de 31 ianuarie 2020 a primit treapta lectoratului.

În data de 06 decembrie 2020 a fost hirotesit întru treapta ipodiaconatului.

În anul 2017, după patru ani de formare și viață comunitară în seminar, a obținut diploma de Licență și a decis să continue pe drumul chemării sale. Tot în același an a început studiile de masterat la aceeași facultate.

În data de 12 august 2023 s-a căsătorit cu Hrenyuk Alexandra, în parohia Greco-Catolică „Schimbarea la față ” din Poienile de sub Munte.

În prezent, după ce a urmat pașii de formare spirituală, intelectuala și liturgică, cu un discernământ clar, a ales să primească Treapta Diaconatul și Sfânta Taină a Preoției, care va urma.

Biroul eparhial de presă

 

 

Prin directa implicare a Asociației „Reuniunea Mariană”, credincioșii și preoții din protopopiatul Baia Mare, alături de Preasfinția Sa Vasile Bizău, s-au strâns împreună duminică, 23 martie (Duminica Crucii), în curtea mănăstirii Sfânta Maria din „Baia Mare” pentru a parcurge, în urcarea până la mănăstire, stările devoțiunii Calea Crucii care reunesc toate suferințele îndurate de Isus pe drumul său până la răstignire.

Rugăciunea a fost binecuvântată de picăturile de ploaie care s-au revărsat parcă „pentru a înmuia pământul și inimile credincioșilor”, creând un timp prielnic rugăciunii, așa cum a afirmat d-na Mirela Coman (Președinta RM) la final de eveniment.

Părintele Fîrte Ioan a invitat credincioșii și preoții prezenți să mediteze la stațiunea a 6-a din devoțiune: Simeon Cireneul a fost obligat sa ducă crucea lui Isus. „Azi, noi, creștinii am venit neobligați să facem împreună Calea Crucii. Să ne amintim dureroasele Lui patimi, moartea și Învierea. Crucea Lui a fost grea peste măsură, fiind încărcată cu păcatele noastre, ale tuturor. Crucea noastră, pe care fiecare o avem, este încărcată numai cu păcatele personale”, a afirmat părintele spiritual al asociației, invitând astfel la meditație personală pe fiecare creștin în parte.

La final, d-na Coman Mirela a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru rugăciunea făcută împreună, cu devotament, preoților însoțitori ai grupurilor parohiale și surorilor baziliene, care găzduiesc anual, cu mare căldură, acest parcurs spiritual.

„După un ceai cald servit afara, ne-am întors  la casele noastre întăriți în credința că Domnul ne va da putere sa parcurgem în continuare drumul Postului în rugăciune, cu milostenie și smerenie”, a declarat d-na Coman, Președinta Eparhială a Reuniunii Mariane.

Biroul eparhial de presă

Dieceza de Timișoara a fost gazda întrevederii Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopale Române (C.E.R.), eveniment care a avut loc în perioada 17-19 martie 2025. Întrunirea a reunit majoritatea responsabililor diecezani și eparhiali de tineret din România, fiind coordonată de PS Virgil Bercea, responsabil al Comisiei pentru Laici – Tineret din cadrul C.E.R. (Eparhia Greco-Catolică de Oradea) și pr. Marian Blaj, Responsabil Național pentru Pastorația Tineretului. La această ediție echipa de lucru a fost extinsă, alături de preoții responsabili aflându-se tineri sau colaboratori laici ai birourilor pastorale de tineret. Astfel, Comisia își propune să transmită că dorește o deschidere constructivă prin colaborarea cu laici, tineri și adulți, pentru o activitate națională mai eficientă. Prin urmare, delegațiile au fost alcătuite din: dra. Sara Rita Ionescu, dra. Renata Deszo (Arhidieceza de  Alba Iulia), pr. Daniel Câmpean, dl. Antonio Mureșan (Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș), pr. Marian Blaj, dra. Carla Munteanu (Arhidieceza de București), pr. Radu Țălpariu, dl. Cristian Puie, dl. Ovidiu Călin Legean (Eparhia de Cluj-Gherla), pr. Felix Roca, dra. Raluca Cocuț (Dieceza de Iași), pr. Mihai Blăjuț, dra. Sofia Mircea, (Eparhia de Lugoj), pr. Anghel Zareczki (Eparhia de Maramureș), dna. Benita Perei,  dna. Amanda Csiki, dl. Iosif Puia (Dieceza de Oradea), Pr. Paul Popa, dna. Ramona Dragoș, dra. Miriam Zima (Eparhia de Oradea), dl. Lorant Csiszar, dra. Bettina Molnar, (Dieceza de Satu Mare), pr. Daniel Dumitru și sr. Erika Maria Bukovics (Dieceza de Timișoara).

Activitatea de lucru a început luni seară, 17 martie 2025 la Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, unde PS. Iosif Csaba Pál a întâmpinat delegațiile oferindu-le cina. După acest moment de comuniune trupească, a urmat un altul de împărtășire istorică, în care PS. Iosif a relatat din istoria episcopiei și despre Păstorii diecezei care au slujit în ea de-a lungul timpului. Comuniunea a continuat la Centrul Diecezan pentru Tineret, cu activități de cunoaștere și schimb de experiență. Pr. Daniel și Sr. Erika, împreună cu câțiva tineri colaboratori, au coordonat mai multe momente interactive care au contribuit la închegarea grupului.  

Marți, 18 martie 2025, s-a desfășurat activitatea propriu-zis de lucru. Ordinea de zi a cuprins următoarele subiecte: Jubileele Adolescenților (25-27 aprilie 2025) și Tinerilor (28 iulie – 3 august 2025) de la Roma - detalii organizatorice; predare ștafetă ComeceYouthNet, pelerinaj național pentru tineri la Medjugorie (Festivalul tinerilor – august 2026), Festivalul național al corurilor (Timișoara) și schimb de experiență între tinerii din dieceze / eparhii (an pastoral 2025-2026).

În cadrul primului subiect, mai întâi s-a observat situația fiecărei dieceze / eparhii cu privire la cele două jubilee (înscrieri, număr participanți, detalii logistice etc), după care s-a organizat un program comun pe care să-l urmeze întregul grup național aflat la Roma pentru Jubileul Tinerilor. Astfel, s-a stabilit celebrarea a două liturghii comune (30 iulie 2025, în rit latin și 1 august 2025 în rit Oriental) și s-a convenit ca joi, 31 august 2025, să se treacă prin Poarta Sfântă a  Bazilicii „Sf. Petru”, cu întregul grup național alcătuit din aproximativ 600 de pelerini. Alte aspecte în legătură cu evenimentul jubiliar discutate au fost: Live MPC togheter – disponibilitatea de a face activități comune tinerii și persoanele consacrate; diploma pelerinului, vizitarea Porților Sfinte etc.

Al doilea subiect s-a referit la predarea ștafetei de către dl. Marius Balint (video-call) către dra. Miriam Zima, care va reprezenta Conferința Episcopală Română (mandat de 3 ani) în ComeceYouthNet, o rețea de tineret europeană, care aduce tinerii creștini mai aproape de Uniunea Europeană.

A urmat apoi discutarea unor inițiative noi care ar putea fi implementate la nivel național începând cu anul pastoral următor 2025-2026:

- Pelerinajul Național la Medjugorie reprezintă prima propunere și consta în participarea tinerilor din diecezele / eparhiile din România la „Festivalul internațional al Tinerilor” de la Medjugorie, eveniment care va avea loc în luna august a anului 2026. Inițiativa a fost salutată și susținută de către cei prezenți. Cu prilejul acestui subiect, PS Virgil e evidențiat necesitatea încurajării tinerilor să participe și la pelerinajele care se organizează în România în Sanctuarele Mariane din țara noastră (Maria Radna, Cacica, Ciofliceni, Șumuleu Ciuc etc.), dar și la locurile de martiriu, unde mulți creștini și-au sacrificat viața în numele credinței (ex. închisorile de la Sighet și Jilava). Cu acest prilej s-a realizat o listă cu aceste locații (precum și perioadele în care sunt sărbătorite) din fiecare dieceză/eparhie pentru a fi cunoscute și popularizate. 

Dl. Iustin Călin, profesor de muzică la Liceul romano-catolic de la „Gerhardinum” din Timișoara a propus ideea organizării unui festival al corurilor catolice  din România, prevăzut să se desfășoare în vara anului 2026 în Timișoara. Se dorește ca la acest festival să participe coruri de tineri, subliniind faptul că prin cântec tineri pot evangheliza lumea. Se va constitui un grup de inițiativă care va propune un proiect concret.  

După masa de prânz, Comisia a avut ocazia să realizeze o scurtă incursiune prin orașul Timișoara, având ca și ghid pe dl. Claudiu Călin, arhivarul Episcopiei; astfel s-au vizitat obiective spirituale, culturale sau turistice ca: Catedrala ortodoxă, Piața Operei, Râul Bega cu vaporetto, Podul „celor 4 episcopi”, Coloana Sf.-lui Nepomuk, Fântâna cu pești etc. 

Seara aceleași zile a fost deosebită din mai multe motive. Participanții au participat la Sf. Liturghie în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Gheorghe”, prezidată de PS. Iosif Csaba Pál; episcopul i-a îndemnat pe toți să mediteze asupra sensului și scopului muncii lor în cadrul comunității de tineri. După acest moment, Comisia s-a întâlnit cu tinerii reprezentați ai diverselor grupuri de tineret din Timișoara, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”. Oaspeții au avut ocazia să cunoască cum influențează viața tinerilor activitățile diverse pe care le desfășoară grupuri ca „Tekmek”, „Vino și Vezi”, „Harmonia Christi” sau birourile pastorale din cele 3 arhidiaconate ale Diecezei de Timișoara: Montan, de Mureș și Timiș, fiecare cu o diversitate culturală și lingvistică.

 În dimineața zilei de miercuri, 19.03.2025, Comisia a început programul participând la Sfânta Liturghie în rit oriental, în biserica greco-catolică „Sfântul Iosif” din Timișoara. Aici, PS Virgil, prin predică, i-a îndemnat pe toți să fie tari ca Iosif, să trudească, să aducă roade în viața lor, în comunitățile unde lucrează și să nu se îndoiască să ia decizii bune. După micul dejun a urmat o nouă sesiune de lucru. Subiectul Inițiativa Schimb de experiență între dieceze sau eparhii 2025-2026 a făcut parte tot din categoria „propuneri noi”. Inițiativa urmărește să promoveze schimburi de experiență între tinerii din dieceze și parohii. Astfel în grupuri mici de 10-15 persoane, câte două dieceze se pot organiza pentru a face diverse activități împreună. Scopul inițiativei este de a-i așeza pe tineri împreună pentru a împărtăși din experiența lor în slujba tinerilor diecezei, să învețe activități noi, să descopere cultura și stilul de viață dintr-o anumită zonă a țării, de a construi „punți de legătură” între tineri. S-a apreciat propunerea, iar la următoarea întâlnire se va discuta mai în concret.

La finalul întregii întâlniri, și după concluziile făcute de coordonatorii întâlnirii, s-a stabilit locația și perioada următoarei întâlniri a Comisiei. Aceasta se va întruni la Blaj, în perioada 13-15 octombrie 2025, fiind găzduită de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

Întreaga experiență s-a dovedit a fi una reușită. S-a simțit prezența tinerilor și a adulților laici care prin punctele de vedere prezentate au adus un aport sesizabil lucrărilor Comisiei. Gazda a fost foarte primitoare, iar orașul Timișoara, ca și în alte dăți, la fel de primitor și frumos. Membrii Comisiei s-au întors la casele lor și birourile pastorale diecezane, recunoscători că această întâlnirea a creat un grup de colegi care doresc să devină prieteni și că pregătirile evenimentelor următoare pot continua având la dispoziție detaliile necesare.

Pr. Marian Blaj,

Responsabil Național pentru Pastorația Tineretului

În Duminica a 3-a din Postul Mare (A Sfintei Cruci), 23 martie 2025, parohia „Bunavestire” din Baia Mare și-a sărbătorit anticipat hramul. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău, alături de părintele paroh Albu Ioan Cristian, pr. Angel Zareczki și alți preoți invitați la sărbătoare.

În Cuvântul de Învățătură rostit, PS Vasile a vorbit despre comuniune, „semn vizibil al prezenței harului lui Dumnezeu în mijlocul nostru și mai ales în inima noastră”. Din inima omului pornește comuniunea cu Dumnezeu, care se reflectă în comuniunea cu semenii și în măsura relației cu bunurile acestei lumi, a punctat Preasfinția Sa.

Ierarhul de Maramureș a adus în lumină importanța cuvintelor rostite de fiecare creștin, care trebuie să fie „un om al cuvântului și un om de cuvânt”.

„Creștinul este un om al cuvântului pentru că se fundamentează pe Cuvântul lui Dumnezeu și în inima lui lăsă și face spațiu Cuvântului lui Dumnezeu, cuvântului Scripturii, rugăciunii, convorbirii cu Dumnezeu, verbală sau nonverbală și în felul acesta se zidește pe sine și apoi în această zidire și tăcere de care adeseori este nevoie, poate să dea viață prin cuvânt și relației cu semenii săi. Este atât de important să fie o relație sinceră și adevărată între oameni pentru a se crea comuniune. Altfel cuvântul falsifică, distorsionează, ascunde, el nu exprimă adevărul, ci mai degrabă exprimă omul căzut care mereu se ascunde, se justifică și nu creează comuniune”.

Vorbind despre Duminica Crucii, Arhiereul a afirmat: „În această sărbătoare, în care crucea Mântuitorului ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să ne asumăm din nou viața și libertatea de a alege să-L urmăm, să ne purtăm sarcinile, obligațiile, durerile, viața noastră, targa noastră, trupul nostru, cu tot ce înseamnă provocările pe care le avem, cu situația în care trăim: familiară, de boală, de sănătate, de bucurie, de tristețe, să ne luăm crucea și să îi urmăm Lui și în această urmare a Lui, luându-ne crucea, să o avem mereu pe Maica Domnului aproape, ca însoțitoare, ca să învățăm cum să Îl urmăm pe Isus pe Calea Crucii”.

Și cum putem să ne purtăm mai cu folos crucea decât în tăcere, asemenea Maicii Sfinte, a cărei atitudine a fost astfel descrisă de către PS Vasile: „Regăsim o tăcere desăvârșită în Scripturi, atunci când se face referire la Maica Domnului. O tăcere desăvârșită. Maica Domnului Îl urmează pe Isus și pe Calea Crucii este mereu prezentă într-o tăcere desăvârșită. Inexprimabilul se exprimă cel mai bine prin tăcere, așa cum și iubirea adevărată se exprimă prin gest și foarte puțin prin vorbă”.

„Să-i mulțumim Domnului pentru câte haruri și binefaceri revarsă asupra comunității noastre și să-i cerem în continuare darul și ocrotirea Lui; Maicii Preacurate, care și în sărbătoarea de astăzi, a Bunei Vestiri, pe care o anticipăm în duminică aceasta, ne ajută ca să putem și noi răspunde cum a răspuns El”, a afirmat la finalul celebrării părintele paroh Albu Cristian, mulțumind Preasfințitului Părinte Vasile pentru că a ales să împărtășească împreună cu comunitatea de aici amintirea Bunei Vestiri, fapt care dă comunității încredere și speranță de a răspunde Domnului și Maicii Preacurate la chemările pe care le adresează acesteia.

Părintele a mulțumit confraților preoți, surorilor, Reuniunii Mariane, coriștilor și, în mod special, coriștilor mai mici, copiilor împreună cu sora Bernadeta, care cântă atât de frumos, echipei Radio Maria pentru transmisiunea în direct din întreaga săptămână și tuturor credincioșilor care s-au unit sărbătorii comunității.

Biroul eparhial de presă

Peste 120 de elevi din clasele V-XII au participat, sâmbătă, 15 Martie 2025, la Olimpiada de Religie Greco-Catolică, Faza Eparhială. Concursul a fost găzduit de Școala Gimnazială „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, la Baia Mare, respectiv Colegiul National „Ioan Slavici”, la Satu Mare.

La Baia Mare, participanții au fost întâmpinați de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, care a admirat efortul elevilor de a învăța și a participa la olimpiadă, subliniind totodată importanta studierii religiei în școli, materie care contribuie la dezvoltarea valorilor morale și spirituale.

Adresându-se elevilor, Preasfinția Sa a explicat cum, prin participarea la olimpiada de religie, aceștia sunt mai aproape de realitatea și învățăturile Bisericii, iar credința este pusă în centru, fiind ancorată în Isus Hristos, modelul nostru de viață și de jertfă.    

În urma corectării lucrărilor, 14 elevi de pe teritoriul Eparhiei noastre s-au calificat la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică, organizată în zilele 30 aprilie - 4 mai 2025, la Cluj-Napoca.

Olimpiada de religie este organizată anual de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, prin directa implicare a inspectorilor: pr. prof. dr. Ioan Codrea și prof. Adrian Roman, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Maramureș și Satu Mare.

Biroul eparhial de presă

 

În perioada 11-13 martie 2025, la Hotel „Padiș” din Băile Felix, s-a desfășurat Întâlnirea Națională a responsabililor cu Pastorația Familiilor, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea prin Departamentul pentru Pastorația Adulților și Familiilor. Evenimentul a reunit delegați din toate diecezele și eparhiile catolice din România, având ca temă centrală „Soții creștini: identitate și misiune”.

Participare deosebită

Întâlnirea a fost deschisă printr-un moment de rugăciune și un cuvânt de bun-venit din partea PS József-Csaba Pál, președintele Comisiei pentru Familie în cadrul Conferinței Episcopilor din România (C.E.R.). La deschidere și la o mare parte dintre conferințe au participat și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, precum și PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea. Prezența lor a subliniat importanța pastorației familiei în viața Bisericii și sprijinul concret pe care episcopii îl oferă în această misiune.

Un invitat de renume: Mons. Renzo Bonetti

Un moment deosebit al întâlnirii a fost prezența Mons. Renzo Bonetti, preot din Dieceza de Verona, Italia, specialist în pastorația familiilor. Prin intervențiile sale, Mons. Bonetti a oferit participanților o perspectivă profundă asupra identității sacramentale a soților și a misiunii acestora în cadrul Bisericii și al societății. De asemenea, el a prezentat metode practice de lucru cu familiile, dezvoltate de-a lungul anilor în Italia, metode care pot fi adaptate și aplicate în contextul pastoral românesc.

Program și activități

Întâlnirea a inclus:

  • Prezentarea activităților desfășurate în ultimul an de fiecare dieceză/eparhie.
  • Conferințe teologice susținute de Mons. Renzo Bonetti despre identitatea și misiunea sacramentală a soților.
  • Intervențiile episcopilor prezenți, care au evidențiat rolul esențial al familiei în viața Bisericii și au încurajat dezvoltarea unor inițiative pastorale concrete.
  • Discuții în grupuri mici și pe regiuni, în care participanții au analizat provocările pastorale din comunitățile lor.
  • Schimb de experiențe și planificarea viitoarelor inițiative pastorale pentru familii.

Concluzii și perspective

Evenimentul a fost apreciat pentru oportunitatea oferită responsabililor cu pastorația familiilor de a împărtăși experiențe și de a descoperi metode noi de lucru. Atmosfera de comuniune și dorința de a întări viața de familie în spirit creștin au fost elementele definitorii ale întâlnirii.

Prezența episcopilor și a specialiștilor în pastorația familiei a consolidat convingerea că familia este nu doar o instituție naturală, ci și o chemare divină, o realitate sacramentală care trebuie susținută și încurajată. Prin această inițiativă, Biserica își reafirmă angajamentul în sprijinirea familiilor, ajutându-le să trăiască în lumina Evangheliei și să devină martori autentici ai iubirii lui Dumnezeu în lume.

Identitatea și misiunea soților creștini în lumina învățăturii lui Don Renzo Bonetti

Căsătoria creștină nu este doar un contract social sau o simplă uniune între două persoane, ci o vocație sacramentală prin care soții devin un semn viu al unirii dintre Cristos și Biserică. Don Renzo Bonetti, fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia, oferă o teologie profundă despre identitatea și misiunea soților creștini, subliniind că viața conjugală este o cale de sfințire și un mijloc esențial prin care Dumnezeu lucrează în lume.

1.⁠ ⁠Identitatea soților creștini: Sacramentul căsătoriei ca semn al unirii dintre Cristos și Biserică

Don Renzo a subliniat ideea de căsătorie care este mai mult decât o instituție umană: ea este un sacrament viu, un semn vizibil al iubirii divine. Prin Taina Căsătoriei, soții creștini primesc o consacrare specială, prin care iubirea lor devine o manifestare a iubirii lui Dumnezeu pentru omenire.

El a afirmat că familia creștină nu este doar o comunitate de viață, ci o Biserică domestică, un spațiu unde Dumnezeu este prezent în mod activ. În cursul de formare pentru familii formatoare, Don Renzo a subliniat că:

Familia creștină, numele său propriu este Biserică domestică, o expresie care dezvăluie simultan și concret atât identitatea sa ca sacrament permanent, cât și misiunea sa proprie.”

Aceasta înseamnă că fiecare familie este chemată să fie un loc al prezenței lui Dumnezeu, un spațiu în care iubirea, iertarea și fidelitatea sunt trăite în mod autentic.

2.⁠ ⁠Misiunea soților creștini: Martori ai iubirii lui Dumnezeu

Din această identitate sacramentală derivă și misiunea soților creștini. Don Renzo subliniază că aceștia sunt chemați să fie martori vii ai iubirii divine, nu doar în familia lor, ci și în comunitatea largă. El afirmă că familia nu există doar pentru sine, ci are un rol activ în Biserică și în lume: „Familia își trăiește spiritualitatea specifică fiind, în același timp, o Biserică domestică și o celulă vitală pentru transformarea lumii.”

Aceasta înseamnă că soții creștini trebuie să își asume responsabilitatea de a contribui la edificarea Bisericii și la transformarea societății prin exemplul vieții lor conjugale trăite în credință.

3.⁠ ⁠Spiritualitatea conjugală: Rugăciunea și viața trăită în Spiritul Sfânt

Un aspect esențial în învățătura lui Don Renzo este spiritualitatea conjugală. El subliniază că soții creștini sunt chemați să dezvolte o relație profundă cu Dumnezeu împreună, ca și cuplu, nu doar individual.

Această spiritualitate specifică se bazează pe:

  • Rugăciunea comună, care unește soții în relația lor cu Dumnezeu.
  • Participarea la sacramente, în special Euharistia și Spovada, care întăresc legătura lor conjugală.
  • Trăirea zilnică a valorilor evanghelice în relația dintre soți și în educația copiilor.

În cursul de formare spirituală pentru familii, Don Renzo a afirmat:„Spiritualitatea nu constă în practicile religioase, chiar dacă se exprimă prin ele, ci în viața concretă, care se transformă după darul Spiritului.”

Astfel, spiritualitatea conjugală nu înseamnă doar împlinirea unor obligații religioase, ci o viață trăită în iubire, în ascultarea și împlinirea voinței lui Dumnezeu.

4.⁠ ⁠Relația dintre sacramentul căsătoriei și cel al preoției

Don Renzo explorează și legătura profundă dintre sacramentul Căsătoriei și cel al Preoției. Ambele sunt esențiale pentru viața Bisericii și fiecare are o misiune specifică. El explică această complementaritate astfel:

În sacramentul Preoției este consacrată o persoană singură, în Căsătorie este consacrată relația dintre soți. În sacramentul Preoției, preotul are carisma de a fi cap, păstor și învățător; în Căsătorie, soții au carisma comuniunii.”

Această idee subliniază faptul că, deși diferite, Preoția și Căsătoria sunt două căi de sfințire, prin care Dumnezeu își manifestă iubirea față de lume.

Concluzie: Căsătoria, o chemare la sfințenie și misiune

Don Renzo Bonetti oferă o perspectivă profundă asupra rolului și importanței soților creștini în Biserică și în societate.

  • Identitatea soților derivă din sacramentul Căsătoriei, care îi consacră ca Biserică domestică.
  • Misiunea lor este aceea de a fi martori ai iubirii lui Dumnezeu, în familie și în lume.
  • Spiritualitatea conjugală se trăiește prin rugăciune, participare la sacramente și o viață modelată de Evanghelie.
  • Legătura dintre Căsătorie și Preoție arată că ambele sacramente sunt căi de sfințenie și daruri esențiale pentru viața Bisericii.

Prin aceste învățături, Don Renzo Bonetti ne invită să redescoperim valoarea și frumusețea căsătoriei creștine ca un drum de sfințire și o misiune activă în lume. Soții nu sunt doar beneficiari ai harului divin, ci și colaboratori ai lui Dumnezeu în lucrarea Sa de mântuire.

Toate conferințele susținute la Oradea de Don Renzo Bonetti sunt disponibile aici: Întâlnirea națională a responsabililor cu Pastorația Familiilor la Băile Felix: Soții creștini – identitate și misiune.

Departamentul pentru Pastorația Adulților și Familiilor al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

FOTO: Eugen Ivuț

 

În acest An Jubiliar dedicat Speranței, în zilele de 28-29 martie 2025, întreaga Biserică Catolică va celebra cea de-a XII-a ediție a inițiativei pastorale specifice Postului Mare, intitulată „24 de Ore pentru Domnul”. Scopul acestei acțiuni, care a luat naștere la propunerea Papei Francisc, este cultivarea rugăciunii și aprofundarea sensului Tainei Sfintei Mărturisiri.

Motto-ul pentru această ediție, ales de către Sfântul Părinte, este: „Pentru că tu, Doamne, ești speranța mea” (Psalmul 71,5).

Eparhia greco-catolică de Maramureș se alătură inițiativei și astfel, în cele în cele două biserici jubiliare de pe cuprinsul Eparhiei: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare și „Sfânta Maria” din Baia Mare, va avea loc un program continuu de rugăciune, timp de 24 de ore.

Programul va începe vineri 28 martie 2025 ora 8:00 și se va încheia sâmbătă, 29 martie 2025, la ora 8:00. Sunt așteptați să participe preoți și credincioși de pe întreg teritoriul Eparhiei.

De asemenea, în fiecare parohie, evenimentul va fi marcat printr-un moment de rugăciune și meditație de 3-4 ore, disponibilitatea preotului pentru mărturisire și meditații pe tema Speranței care vine prin credința în Dumnezeu.

Biroul eparhial de presă

 

Pagina 1 din 124