Vineri, 25 Aprilie 2025
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Luni, 21 Aprilie 2025 00:00

COMUNICAT BRU

Sfântul Părinte Papa Francisc, Urmașul Sfântului Petru și Episcopul Romei, a trecut la cele veșnice, astăzi, 21 aprilie 2025, Sfântul Scaun Apostolic al Romei devenind astfel vacant.

Din încredințarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în vederea unei practici liturgice unitare și uniforme în Biserica noastră, pe întreaga durată a vacanței Scaunului Apostolic, Ierarhia va fi pomenită la Sfânta Liturghie și la celelalte oficii liturgice în formularea:

„Pe / Pentru Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, pe / pentru Preasfințitul Episcopul nostru….”.

Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate bisericile greco-catolice vor fi trase clopotele la ora 12:00, iar la toate Sfintele Liturghii, după ectenia stăruitoare, înainte de Heruvic, se va rosti ectenia morților pentru odihna cea veșnică a Sfântului Părinte Papa Francisc.

Toți preoții sunt rugați să celebreze câte o Sfântă Liturghie pentru odihna sufletului Sfântului Părinte.

Domnul să-i facă parte cu dreptii și să-l primească în Împărăția Sa!

+ Cristian Crișan
Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

 

Miercuri, 23 Aprilie 2025, la ora 9:00 (Ora Romei), sicriul Pontifului Roman - Papa Francisc va fi adus de la Capela Domus din Casa Santa Marta, unde este depus în acest moment, la Bazilica Papală Sfântu Petru.

După momentul rugăciunii, condus de Emineța Sa Cardinalul Kevin Joseph Farrell, Camerlengo al Sfintei Biserici Romane, începe procesiunea, care va trece prin Piazza Santa Marta și Piazza dei Protomartiri Romani; prin Arcul Clopotelor va ieși în Piața Sf. Petru și va intra în Bazilica Vaticanului prin ușa centrală.

La Altarul Spovedaniei, Cardinalul Farrell va prezida Liturghia Cuvântului, la finalul căreia va fi permisă vizitarea sicriul Sfântului Părinte de către toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu.

* * *

Sâmbătă, 26 Aprilie 2025, la ora 10.00 (ora Romei), va fi celebrată Slujba de înmormântare a Pontifului Roman Francisc, pe esplanada Bazilicii Sf. Petru, așa cum este prevăzut în Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (nn. 82-109).

Slujba de înmormântare va fi celebrată de Emineța Sa Cardinalul Giovanni Battista Re, Decanul Colegiului Cardinalilor. Vor putea concelebra Cardinalii, Episcopii și preoții prezenți.

La finalul Celebrării, sicriul Pontifului Roman va fi dus în Bazilica Sf. Petru și de acolo la Bazilica Santa Maria Maggiore, pentru înmormântare, anunță Arhiepiscopul Diego Ravelli – Maestrul Celebrarilor Liturgice Pontificale, prin comunicatul dat de Biroul de presă al Sfântului Scaun, marți, 22 Aprilie 2025.

Traducere: Talida Trifoi – Biroul Eparhial de presă

 

În seara morții Papei Francis, luni, 21 aprilie a.c., Sala de Presă a Sfântului Scaun a publicat testamentul regretatului pontif, care a dispus să fie înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore, nu departe de icoana Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” din Roma. Mormântul, cere pontiful argentinian, să fie simplu, direct în pământ, și să aibă numai cuvântul ”Franciscus”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă 
22 aprilie 2025 – Vatican News.
 ”Suferința care s-a făcut prezentă în ultima parte a vieții mele am oferit-o Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare. Domnul să le dăruiască răsplata meritată celor care au ținut la mine și care vor continua să se roage pentru mine”: scrie papa Francisc în testamentul său, publicat de Sala de Presă a Sfântului Scaun. 

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, testamentul papei Francisc. 

Miserando atque eligendo. 
”În numele Preasfintei Treimi. Amin. 
Simțind că se apropie apusul vieții mele pământești și, cu o vie speranță în viața veșnică, doresc să-mi exprim voința mea testamentară numai în ceea ce privește locul înmormântării mele. 

Am încredințat viața mea și slujirea mea preoțească și episcopală Maicii Domnului nostru, Preasfânta Maria. De aceea, cer ca rămășițele mele pământești să se odihnească așteptând ziua învierii în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare, din Roma – n.r.).

Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie chiar în acest sanctuar marian străvechi, unde mergeam pentru rugăciune la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice ca să-i înmânez cu încredere intențiile mele Maicii Neprihănite și să-i mulțumesc pentru grija docilă și maternă. Cer ca mormântul meu să fie pregătit în nișa navei laterale, dintre Capela Paulină (Capela icoanei Salus Populi Romani) și Capela Sforza, din bazilica papală menționată, după cum este indicat în atașatul adiacent. Mormântul trebuie să fie în pământ, simplu, fără vreun ornament special și cu o singură inscripție: Franciscus.

Cheltuielile pentru pregătirea înmormântării mele vor fi plătite cu suma binefăcătorului pe care l-am dispus, de transferat bazilicii papale Santa Maria Maggiore, pentru care am avut grijă să dau instrucțiunile oportune monseniorului Rolandas Makrickas, comisar extraordinar al Capitolului liberian.

Domnul să le dăruiască răsplata meritată celor care au ținut la mine și care vor continua să se roage pentru mine. Suferința care s-a făcut prezentă în ultima parte a vieții mele am oferit-o Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare.

Sfânta Marta, 29 iunie 2022
Francisc

https://www.vaticannews.va/

 

Sfântul Părinte Papa Francisc s-a stins din viață în această dimineață, a Doua Zi de Paște, 21 Aprilie 2025, anunță Vatican News.

Papa a încetat din viață la vârsta de 88 de ani și în al treisprezecelea an de pontificat.

Cu aceste cuvinte, Eminența Sa Cardinalul Joseph Kevin Farrell a anunțat trista veste:

"Iubiți frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc.

La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui.

Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci și marginalizați.

Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite și milostive a lui Dumnezeu Unul și Întreit”.

Foto: Vatican News
Vineri, 18 Aprilie 2025 00:00

Pastorală Paști 2025

pasti 2025

Scrisoare Pastorală la sărbătoarea
Învierii Domnului 2025

 

Isus i-a zis: …mergi la frații Mei și le spune:
Mă sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru
și la Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru.
Și a venit Maria Magdalena,
vestind ucenicilor că a văzut pe Domnul
și acestea i-a spus ei.

(In 20,17-18)

         

Onorați părinți preoți,
Cuvioși călugări și călugărițe,
Dragi credincioși,

De sărbătorile „Intrarea Domnului în Ierusalim” (Florii) și „Învierea Domnului”, Preasfinția Sa Vasile Bizău va celebra după următorul program:    

Duminică, 13 Aprilie 2025 – Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile

Parohia „Sfânta Maria”, Baia Mare

  • Ora 09.10 – Utrenia
  • Ora 10:00 Sfânta Liturghie

Joia Mare, 17 Aprilie 2025, Parohia „Sfânta Maria”, Baia Mare

  • Ora 10:00 - Vecernia unită cu Sf. Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și Oficiul Spălării picioarelor
  • Ora 18:00 - Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor

Vinerea Mare, 18 Aprilie 2025, Parohia „Sfânta Maria” Baia Mare

  • Ora 18:00 - Denia Prohodului Domnului

Sâmbăta Mare, 19 Aprilie 2025, Parohia „Sfânta Maria” Baia Mare

  • Ora 08:00 - Vecernia unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • Ora 23:45 - Utrenia Învierii Domnului

Duminică, 20 Aprilie 2025, Învierea Domnului - Sfintele Paști – Parohia „Sfânta Maria” Baia Mare

  • Ora 09:00 - Sfânta Liturghie Arhierească

Luni, 21 Aprilie 2025, A  Doua Zi de Paști – Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Satu Mare

  • Ora 10:30 - Sfânta Liturghie Arhierească

Biroul eparhial de presă

 

 

Celebrând aici, în această capelă, „mulțumim lui Dumnezeu că s-a reluat tradiția celebrărilor și s-a reînnodat firul cu înaintașii noștri și ai dumneavoastră, cei care s-au rugat aici și unii care se roagă în continuare, din cer, pentru că își dorm somnul de veci în apropiere, cu încrederea că odată ce trecem pragul acestei vieți, ne alăturăm cetei îngerilor și cântăm și noi cu corurile îngerești”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită duminică, 6 aprilie 2025, în parohia „Sfântul Iosif” din Satu Mare, Capela Familiei Popp, redobândită în urmă cu 20 de ani.

„Suntem într-un parcurs, cel al Postului Mare, un parcurs spiritual important. Suntem în cea de-a cincea duminică a Postului Mare și vedem cu pași repezi că timpul liturgic ne împinge înspre Săptămâna Floriilor și apoi înspre Săptămâna Mare. Și în felul acesta ne aducem aminte că de fapt viața noastră este un drum, împreună cu Hristos, înspre Săptămâna Patimilor, ca apoi să ajungem la Sărbătoarea Învierii.

Cam așa este și viața omului, în special cea la omului credincios: este un drum al crucii, un drum al încercărilor, un drum, în același timp, al mărturiei, al generozității, în funcție de cum alege creștinul viața lui. Ca apoi, odată intrat în moarte, să intre în veșnica împărăție a Tatălui, în învierea de apoi, în învierea vieții veșnice”. Sunt cuvintele cu care Preasfinția Sa a invitat credincioșii de la Satu Mare să mediteze la perioada liturgică care urmează, punctând faptul că în mesajul evanghelic al duminicii regăsim a treia anunțare a morții și învierii lui Isus apostolilor (Mc. 10, 32-45).

O serie de verbe negative descrie parcursul patimilor prin care va trece Isus (Îl vor osândi, Îl vor bate, Îl vor biciui, îl vor omorî) și doar un verb, la final, este pozitiv și spune: Dar, a treia zi va Învia. Abia la sfârșit este biruința: „Abia ultima acțiune definitivă este a lui Dumnezeu și mâna lui Dumnezeu ca și victorie. Și înțelegem de asemenea din acest anunț pe care Isus îl face, și pe care Biserica îi repetă în mod continuu că în special în această perioadă a Postului Mare. Suntem chemați să ascultăm acest anunț, anunțul Patimii Lui Isus, care ne invită și pe noi să ne echilibrăm viața, ne invită să ne apropiem și să ne unim mai mult viața cu El și cu cei care trăiesc în comuniune cu Hristos, cu frații noștri creștini, să fim atenți la viața creștinească și să nu accentuăm numai voința proprie, să facem numai ce vrem noi, pentru că atunci nu mai ascultăm mesajul lui Isus, el trece pe lângă noi”, a punctat Ierarhul de Maramureș, invitând credincioșii la a trăi acest mister, căutând comuniunea cu semenii lor și participând regulat la Sfânta Liturghie, unde se actualizează acest memorial, taina jertfei și Învierii lui Isus.

S-au unit celebrării Sfintei Liturghii Arhierești din Capela Familiei Popp: părintele Protopop de Satu Mare Eduard Fischer, părintele paroh Cristian Sabău și alți preoți invitați la sărbătoare. A diaconat părintele diacon Ioan Alexandru Mititean.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

În cea de-a 5-a duminică din Postul Paștelui, (6 Aprilie 2025), s-a desfășurat la Baia Mare și la Satu Mare, Concertul Pascal Jubiliar, oferit de Episcopia greco-catolică de Maramureș credincioșilor care se pregătesc să primească cu inima deschisă Învierea Domnului, în anul Jubiliar 2025, an care ne invită să fim Pelerini ai Speranței.

La Baia Mare, la biserica „Sfânta Cruce”, au concertat: Corul Bisericii „Bunavestire” din Baia Mare (corul de adulți și corul de copii) și corul „Angeli” al Catedralei „Schimbarea la față” din Cluj Napoca.

De tine se bucură (Bogdan Murgescu), Oratoriu (Gheorghe Mandicevski); Domnul mi-este bucuria! (Bach, Cantata BWV 147), au fost titlurile interpretate de către corul de adulți al parohiei, iar Corul de copii au introdus publicul în atmosfera pascală prin operele Ave verum corpus - W. A. Mozart, Domnul ne cheamă la munte - Septimus Winner și ⁠Sună clopotele tainic - Pr. Gheorghe Marina.

Corul „Angeli” din Cluj-Napoca (Dirijor. Prof. Angela David) a ales să interpreteze șapte opere pe ritmuri care îndeamnă la meditație și la a simți acea stare de regăsire a parcursului spiritual al Postului Paștelui, care ne conduce, prin Cruce, spre bucuria Învierii Domnului: Ridica-voi ochii, arm. Șerban Marcu; Cruce sfântă, părăsită, arm. Dan Variu, la pian: Monica Răfan, la oboi: Andrei David; Pentru Tine, Doamne, arm. pr. Vasile Stanciu; O, Măicuță Sfântă, arm. Șerban Marcu, la pian: Monica Răfan, la oboi: Andrei David; Anima Christi, Marco Frisina, soliști: Tudor Onișor, Mihaela Man, Andrei Tat; Alleluia, Gordon Young; Unul Sfânt, Francisc Hubic.

Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic”, al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (Dirijor: lect. univ. dr. Radu Ioan Mureșan) a fost corul care a susținut concertul din Satu Mare, în parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și a interpretat paisprezece opere atent alese spre a purta participanții prin toate stările emoționale și spirituale ale Patimilor Domnului, ducând la final înspre ceea ce așteptăm cu toții: bucuria Învierii Mântuitorului.

Titlurile interpretate au fost:  Miluiește-mă, Dumnezeule - Gheorghe Cucu/Nicu Moldoveanu; O, Măicuță sfântă - Valentin Timaru; Sub o salcie pletoasă - Valentin Timaru; Doamne, auzi glasul meu - Nicolae Lungu, sol. Victoria Cormoș; Ubi caritas - Ola Gjeilo; Cămara Ta - Nicolae Lungu; Oratoriu „Și era la ora a șasea” - Gheorghe Mandicevschi; Stabat Mater - Zoltan Kodály; Lumină lină - Florian Costea; Hristos anesti (Hristos a înviat) - Gavriil Musicescu; Luminânda Învierii „Cu trupul adormind ca un muritor” Nicolae Lungu; Hristos a Înviat - Alexandru Podoleanu și Gavriil Musicescu; Axion la Sfintele Paști „Îngerul a strigat” – Macarov; Ziua Învierii - arm. Nicolae Lungu.

„Una dintre cântările rugăciunii de seară ale Bisericii, din oficiul Vecerniei spune: Ridicarea mâinilor mele jertfa de seara. Concertul Pascal și prezența în seara aceasta a corurilor, în cele 2 biserici, din Baia Mare și din Satu Mare, au adus laudă de seară”, a transmis Preasfinția Sa Vasile Bizău la finalul concertului. Episcopul de Maramureș, care a apreciat foarte mult prestația corurilor, a atras atenția asupra mesajului transmis prin cânt, invitând totodată participanții să privească Concertul Pascal ca un schimb de daruri între Eparhii, în amintirea Ierarhilor Martiri, în acest An Jubiliar, care la nivel național coincide și cu Anul Cardinal Iuliu Hossu. La Baia Mare, corul care a introdus credincioșii în atmosfera pascală a fost corul Catedralei Cardinalului Iuliu Hossu, care în acest an împlinește 30 de ani de existență. An Jubiliar și pentru Corul „Angeli”, a afirmat PS Vasile, urând corului La mulți și Sfinți ani și mulțumind totodată tuturor corurilor și fiecărui membru în parte, ei fiind cei care au făcut ca cele două evenimente, realizate în oglindă, să fie posibile.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Marți, 01 Aprilie 2025 00:00

Trilogie dedicată Anului Jubiliar 2025

Au fost tipărite la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare primele două publicații din trilogia jubiliară dedicată acestui An Sfânt, scrise de pr. George Nicoară. Cel de-al treilea titlu urmează să iasă de sub tipar în această lună.


Titlurile care compun trilogia jubiliară sunt:   
1. Anul plăcut Domnului - o analiză a jubileului în general și a unor elemente caracteristice acestui eveniment al Bisericii cu origini biblice.
2. Lumina speranței - o carte care aprofundează resorturile virtuții speranței, aprofundând sensurile și aplicațiile practice în viața creștinului, mai ales în acest An Jubiliar.
3. Cred într-unul Dumnezeu - în curs de apariție - este o carte care examinează afirmațiile de credință din Crez cu preliminar istoric care evocă secolul al IV-lea și Conciliul de la Niceea. În Anul Jubiliar 2025 se împlinesc 1700 ani de la acest Conciliu Ecumenic, în care s-au dezbătut aspecte fundamentale de credință.

Cărțile au apărut în urma inițierii colocviilor jubiliare ținute de pr. George Nicoară pe parcursul acestui an, la biserica „Bunavestire” din Baia Mare, în fiecare ultimă duminică din lună, de la ora 9:00. Colocviile sunt transmise pe pagina de Facebook a Parohiei “Bunavestire" și la Radio Maria.

Publicațiile se pot achiziționa de la Sediul Episcopiei (Str. Vasile Lucaciu 50), Biroul Contabilitate și din parohii, la prețul de 10 Ron.

Biroul eparhial de presă

Eparhia greco-catolică de Maramureș a aderat în acest An Jubiliar la inițiativa pastorală a Papei Francisc „24 de Ore pentru Domnul”, care s-a desfășurat vineri 28 Martie/Sâmbătă 29 Martie 2025, în parohiile de pe întreg cuprinsul său.

Motto-ul pentru această a XII-a ediție la nivel mondial, ales de către Sfântul Părinte, este: „Pentru că tu, Doamne, ești speranța mea” (Psalmul 71,5).

Dacă în fiecare parohie, programul de rugăciune s-a întins pe durata a câteva ore, în cele 2 Biserici Jubiliare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare și „Sfânta Maria” din Baia Mare, programul de rugăciune s-a întins pe durata a 24 de ore în continuu. Astfel credincioșii din întreaga Eparhie au avut posibilitatea să vină în orice moment în aceste Biserici spre a se ruga, a se mărturisi și a primi Sfânta Împărtășanie, dar și Indulgența Plenară, în condițiile prevăzute.

O inițiativă spirituală care a permis creștinilor din întreaga lume să se unească în rugăciune în același moment și să fie conștienți că fac parte din marea familie a lui Dumnezeu, indiferent de locul în care se află.

Pe lângă programul de rugăciune continuă, credincioșii și preoții au putut asculta meditațiile ținute în fiecare biserică. „Câte persoane se roagă în acest moment în lumea întreagă?” a fost întrebarea pusă retoric de Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia „Sfânta Maria” din Baia Mare, invitând astfel credincioșii la a conștientiza puterea rugăciunii lor, unită cu rugăciunea creștinilor din întreaga lume.

Meditațiile în biserica Jubiliară „Sfânta Maria” din Baia Mare au fost ținute de pr. George Nicoară, care a interpretat textul biblic din Evanghelia după Luca, cap. 4: „Spiritul Domnului este peste mine, pentru care m-a uns să binevestesc săracilor; m-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați, și să vestesc anul plăcut Domnului", care, de fapt, este un citat din Cartea lui Isaia, cap. 61.

Interpretarea a vizat, pe de-o parte, o analiză a legăturii dintre cuvintele Vechiului și Noului Testament, care se întâlnesc în persoana lui Isus Hristos, împlinindu-se astfel Sfintele Scripturi. Pe de altă parte, hermeneutica a vizat și o analiză a semnificațiilor textului biblic în viața religioasă și spirituală a credinciosului întâmpinat de Anul Jubiliar 2025, un an al reînnoirii și al speranței.

Al doilea punct al meditației a fost o lansare a trei întrebări pentru cei prezenți în biserică, care ar putea fi tot atâtea puncte de meditație pe durata acestui An Jubiliar: (1) Cum anume doresc să mă transforme acest An Sfânt Jubiliar? (Introducând "chemarea universală la sfințenie" a Conciliului Vatican II, Lumen Gentium, nr. 40). (2) Știind că rugăciunea este modalitatea prin care omul dialoghează cu Dumnezeu, cum anume ar putea deveni acest instrument al Bisericii mai prezent în viața mea și îndeosebi în familia din care fac parte? (3) Dacă ajutorul dat săracilor (în sens larg al cuvântului: sărăcie spirituală, socială, profesională, psihologică, materială) aduce un plus celor în cauză, întrebarea propusă a fost: oare binele săvârșit celorlalți nu este un loc în care eu cresc în cele sfinte și în virtute?

La Satu Mare, în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Roman Dumitru a făcut o descriere a ceea ce înseamnă Anul Jubiliar al Speranței, amintind că până acum au fost 64 de Jubilee extraordinare în Istoria Bisericii Catolice și aducând în lumină pe cele mai importante, dar și ceea ce caracterizează Anul Jubiliar 2025. Este numit un An Sfânt pentru că „se desfășoară cu ritualuri solemne sacre, dar și pentru că are ca scop sfințirea tuturor oamenilor”, a explicat părintele.

Un salut al inițiativei a venit și din partea părintelui vicar general Florin Fodoruț, care s-a rugat împreună cu comunitatea sătmăreană în biserica jubiliară de aici, aducând în lumină importanța trăirii acestui An Jubiliar cu  credință și speranță, dar și valoarea spirituală a Indulgenței Plenare pe care toți creștinii au posibilitatea să o primească în acest an, chiar în Eparhia lor.

O zi cu mare încărcătură spirituală pentru întreaga Biserică Catolică și pentru întreaga lume, atât de încercată în aceste momente de cumpănă istorică, momente în care lumea are nevoie de rugăciune mai mult decât de orice altceva.

Biroul eparhial de presă

Pagina 1 din 125