Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

S-a desfășurat la Timișoara Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor

În zilele 12-13 martie 2024, s-a desfășurat Casa Kolping din Timișoara Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România, prezidată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan al locului.

Eparhia de Maramureș a fost reprezentată de familia pr. Piț Daniel și Nicoleta, împreună cu familia Orza Dumitru și Adina.

„Cu drag vă salut. Bine ați venit din toate părțile României!”, a fost salutul călduros de întâmpinare al Preasfinției Sale Iosif Csaba Pál, care a îndemnat delegații prezenți să reflecteze la faptul că „La individualismul lumii și la individualismul care este prezent și în Biserică, un răspuns poate să fie viața comunitară, un exemplu potrivit fiind familia. Aceasta poate să fie răspunsul… Deși este un tip nou de pastorație, cel al familiei, acesta ar trebui să crească”, a afirmat PS Pal, explicând că pastorația întregii familii oferă mai mult echilibru decât o pastorație adresată unor membri individuali, iar în timpurile actuale, umanitatea are nevoie cel mai mult de echilibru. Un îndemn așadar la mai multă muncă, curaj și responsabilitate adresat preoților și familiilor prezente la întâlnirea de la Timișoara, cărora episcopul le-a adus în lumină faptul că mărturia este unica metodă prin care se poate educa, iar mărturia „să nu fie doar cu viața, ci și cu vorba”. Este un aspect foarte important al modului în care putem să comunicăm valorile în care credem.

„Formarea familiilor formatoare” este prelegerea în jurul căreia s-a desfășurat consfătuirea națională, cele două zile de întâlnire cuprinzând prezentarea delegaților din toate eparhiile și diecezele din țară, prezentare de proiecte în derulare în fiecare dintre ele, dar și mărturii ale unor familii, discuții pe grupuri mici și schimb de idei, care să fie motor de dezvoltare în activitatea bisericii locale a fiecăruia. Nu au lipsit momente de socializare și rugăciune zilnică împreună cu tot grupul.

„Întâlnirea de anul acesta a fost un moment de comuniune a reprezentanților cu pastorația familiilor din Romania si de împărtășire a experiențelor și proiectelor pastorale pe care fiecare eparhie sau dieceză le desfășoară. Este un eveniment la care participăm anual, cu entuziasm și interes. Ne bucurăm că am fost aici”, a declarat la final pr. Piț Daniel, responsabil cu Pastorația familiilor în Eparhia de Maramureș.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.