Vineri, 29 Martie 2024

S-a desfășurat, online, întâlnirea coordonatorilor pastoraţiei familiei din eparhiile și diecezele din România

În zilele 16-17 martie 2021 a avut loc, online, pe platforma Zoom, întâlnirea coordonatorilor pastoraţiei familiei din eparhiile și diecezele din România.

Întâlnirea a avut loc sub îndrumarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România. Au participat:  PS Cristian Dumitru Crişan, episcop greco-catolic auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş. PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea. Întâlnirea a fost adresată reprezentanților eparhiilor și diecezelor din țară, implicați în pastoraţia familiei, precum unor familii invitate.

Din Eparhia noastră au participat: familia pr. Piț Daniel și Nicoleta și familia pr. Trifoi Vasile și  Talida.

Părintele Piț Daniel a făcut o prezentare a modului în care se aplică pastorația familiilor în Eparhia de Maramureș, Eparhie în care, până în prezent, această muncă a fost realizată de preoții parohi, care se ocupă de pregătirea tinerilor pentru căsătorie și de însoțirea lor după căsătorie. Local, în unele parohii, tot sub îndrumarea preoților parohi, s-au făcut parcursuri de însoțire a cuplurilor și conferințe sau întâlniri pe teme specifice. 

În prima zi, după salutul Preasfințitului Iózsef Csaba Pál, părintele Felician Tiba a prezentat conferința cu titlul „Însoţirea pastorală a cuplurilor în primii ani de căsătorie”, inspirată din exortaţia apostolică Amoris Laetitia. Întreaga întâlnire a avut loc în jurul acestui document pontifical care împlinește 5 ani, fapt pentru care, papa Francisc a decis proclamarea unui an special pastoral „Familia Amoris Laetitia”, în perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022.

Au urmat momente de împărtășire în grupuri mici, pe marginea unor întrebări adresate tuturor, privitoare la modul în care se reușește depășirea unor obstacole care inevitabil apar în relația de cuplu.

A doua zi dimineața, familia Fernea Teodora și Mircea (colaboratorii familiei pr. Călin și Cristina Sechelea, implicați pastorația familiilor în Eparhia de Cluj-Gherla) au prezentat parcursul Tandem, cei doi fiind coordonatori ai echipelor Tandem în Cluj. Familia Sechelea a prezentat întreaga paletă de activitate, faptul că momentan coordonează mai multe tipuri de parcursuri de însoțire a familiilor. Pr. Illyés Zsolt a prezentat prelegerea cu titlul „Despre întâlnirile matrimoniale”.

A urmat conferința profesorului Dr. Leornard Nepi, de la Dicasteriul pentru Laici, Familie şi Viaţă, de la Roma, cu titlul „Însoţirea cuplurilor tinere în lumina Amoris laetitia”. Dr. Leonardo Nepi a transmis salutul și entuziasmul întregului Dicaster tuturor celor care au participat la întâlnirea din România, pe care a numit-o „o binecuvântare care se desfășoară în ajunul debutului anului „Familia Amoris Laetitia”, an care începe vineri 19 martie, de sărbătoarea Sfântului Iosif”. Dr. Nepi a explicat că obiectivul acestui an este, după dorința Papei Francisc, aprofundarea documentului Amoris Laetitia, o mai mare distribuire a lui în bisericile locale și lansarea de noi inițiative în pastorația familiei.

Pe parcursul conferinței, dr. Nepi a invitat participanții să privească, în lumina exortației apostolice, relația de cuplu, cu ochii credinței și de asemenea să conștientizeze cu maturitate jurământul depus la căsătorie: „Acesta poartă în sine o responsabilitate din partea fiecăruia, are o implicare teologică, iar o înțelegere corectă a promisiunii realizate la căsătorie, luminează semnificația întregii relații conjugale… În fața dificultăților, atunci când cei doi sunt conștienți că au primit harul unei legături indisolubile, soții știu că se vor putea baza pe fidelitatea lui Dumnezeu și pe harul primit. Atunci când ne bazăm pe forțele proprii, lupta e mai dificilă și singurătatea își face loc, iar obstacolele par de nedepășit”. „Datoria noastră, a celor implicați în pastorația familiilor, este aceea de a oferi cuplurilor parcursuri de conștientizare că sunt parte din acest mare mister și să-i încurajăm să-l actualizeze zilnic în viața lor. Așa cum spune Papa Francisc, Dumnezeu Întreit este comuniune de Iubire și familia este reflecția vie a acestei comuniuni (Amoris Laetitia, 11)”, a afirmat dr. Leonardo Nepi.

După-masă au fost 3 ateliere în grupuri mici: Formarea formatorilor; Mărturie. Mediatizarea și Anul Familia Amoris Laetitia.

Pe parcursul întâlnirii, responsabilii din fiecare eparhie și dieceză din țară au avut câteva minute disponibile pentru a expune cum se desfășoară pastorația familiilor pe plan local, cu toții fiind foarte deschiși să învețe unii de la alții, să preia idei și modalități de lucru care s-ar potrivi în zona din care provin.  

În seara zilei de 17 martie, PS Iózsef Csaba Pál a prezentat concluziile întâlnirii și a făcut apel la o mai bună și strânsă colaborare de lucru între eparhiile și diecezele din țară, a încurajat lucrătorii în pastorația familiilor și i-a asigurat de susținerea totală în proiectele și propunerile care vor veni.

Talida Trifoi – Biroul de presă

 

 

 

 

  

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.