Joi, 28 Martie 2024

“VENITE ADOREMUS”

Organizat de Parohia „Sf. Familie” Zalău în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a avut loc sâmbătă, 3 decembrie, la Zalău, Concertul Coral de Muzică Sacră, VENITE ADOREMUS, manifestare care a ajuns la ediţia a-VIII-a. Obiceiul de a organiza an de an, cu succes, un spectacol  de colinde, susţinut de coruri care au  disponibilitatea de a se pregăti şi de a participa, a oferit şi de această dată celor prezenţi, în dar  de sărbători, un eveniment de  ţinută. 

Au participat: Corala „Sf. Familie” – parohia greco-catolică Sf. Familie Zalău, Corul „Rorate”- parohia romano-catolică Zalău, Corul „Bunavestire” – parohia greco-catolică „Bunavestire” Baia Mare, Corul Szenci Molnar Albert - parohia Reformată Zalău-Centru, Corul „Lumină lină” – Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sf. Vineri” Zalău şi Corul „Sanctus Spiritus” – parohia greco-catolică „Bunavestire” Bistriţa.

Este un moment extraordinar al anului bicericesc când îl aşteptăm pe Mântuitor să vină în sufletul nostru. Îl aşteptăm cu aceste colinde care ne sunt tipice şi care ne încălzesc inima şi sufletul, făcând loc aici pentru a-l putea primi de Crăciun, pe Domnul. Semnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Isus Cristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioşi, mai îngăduitori. Crăciunul semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului.

Concertul este încununarea unui timp sfânt, a unor sentimente pe care corurile şi-au propus să le însufleţească cu colinde deosebite, să ofere un timp menit să păstreze lumina, linştea, şi împăcarea în suflet, să ne facă să devenim mai buni, mai veseli, mai sănătoşi şi mai umani. Aceasta este motivaţia pe care membrii corului nostru, de la biserica Bunavestire din Baia Mare, o au de fiecare dată cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Este motivul pentru care ne străduim să venim în fiecare an cu ceva nou în repertoriu, pentru orice ocazie care ni se oferă. Astfel am înţeles noi, cei din cor,  să încheiem Anul Milostivirii. Deşi poartă milostivirii s-a închis oficial, pentru noi a rămas deschisă poarta milostivirii sufletului, şi astfel să oferim celor din jurul nostru bucuria acestor minunate cântări, bucuria colindelor şi nu numai. Colindele sunt cântece care transpun în muzică semnificaţia Crăciunului, atât din punct de vedere laic, cât şi creştinesc: bucurie, speranţă, întâlnirea cu cei dragi, bucuria dată de vestea cea bună, bucuria materializării speranţei în mântuire şi astfel a accesului la fericirea veşnică.

La colindele tradiţionale: Ce-aţi văzut păstori, Sus la poarta raiuliu, Steaua sus răsare, Cântec de stea, Mandru-i cerul, Când s-a născut Domnul Sfânt, Leru-i Ler, O ce veste minunată, Trei crai, etc., care nu pot să lipsească dintr-un asemenea concert, se adaugă cântece de Crăciun internaţionale, construite în jurul unor aranjamente contemporane. Acestora li se opun prin nuanţă şi colorit cântece tradiţionale ale altor spiritualităţi care vorbesc cu aproximaţie despre aceleaşi tradiţii de iarnă. Unele aparţin unui strat mult mai nou de emanaţie spirituală, dar sunt cântece de Crăciun, iubite de comunităţile creştine din întreaga lume: Adeste fideles, Micul toboşar, Misa Criolla-Kyrie, Isus s-a născut pentru mântuirea noastră, Cerul şi pământul sărbătoresc, etc.

Din vremuri de demult, prin colinde, strămoşii noştri, umblând din casă în casă, vesteau naşterea Domnului, cântând bucuria momentului. Aşa au cântat îngerii când Pruncul cel Sfânt a venit pe lume. Aşa au cântat şi corurile participante, parcă în ton cu colindul sălăjan “Noi umblăm să împlinim/  Obiceiul din bătrâni”.

Prestaţia corurilor a fost de mare clasă iar colindele deosebite ca text şi interpretare au umplut biserica şi inima celor prezenţi de armonie şi bucurie. A fost un adevărat regal al colindelor care s-a încheiat cu „O ce veste minunată” -colinda care surprinde într-un frumos tablou evenimentul minunat petrecut în Viflaim. Cu adevărat o veste minunată, care ne-a unit prin cântec pe participanţii la concert, participanţi de etnii şi confesiuni diferite, ca să-L lăudăm împreună pe Cel care ne-a adus speranţa mântuirii şi să ne bucurăm la gândul că putem să trecem peste bariere, ridicate de oamenii, pentru a  convieţui împreună în armonie aşa cum Pruncul Sfânt doreşte.

Înmânarea diplomelor de participare dirijorilor și corurilor şi urările de Crăciun Sfânt şi Binecuvântat şi de An Nou fericit, împreună cu binecuvântarea dată de Preasfințitul Virgil, episcopul de Oradea au încheiat spectacolul.

A urmat agapa frățească la care corurile s-au întreţinut într-un dialog muzical de excelenţă constituindu-se într-o repetiţie magică a serii de Crăciun.

  MiRELA D. COCIŞ (marianistă) şi BUD MARIA

membre ale corului  “Bunavestire”, Baia Mare

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.