Joi, 25 Aprilie 2024

ȘOMCUTA MARE: A fost inaugurat noul Sediu al Protopopiatului Chioar

Duminică, 13 noiembrie 2016, Preasfințitul Vasile Bizău s-a deplasat la Șomcuta Mare pentru a face o vizită pastorală parohiei greco-catolice de aici. Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 11:00 și a fost celebrată de Ierarh împreună cu un sobor de 9 preoți, în frunte cu părintele vicar general Albu Ioan Cristinel și părintele paroh de Șomcuta și protopop de Chioar, Butean Vasile.

Sărbătoarea de duminică a fost sporită de faptul că în aceeași zi, Preasfințitul Vasile a binecuvântat și noul Sediu Protopopial din Șomcuta Mare, motiv de bucurie pentru toate cele șase parohii cuprinse în Protopopiatul Chioar: „Este o bucurie că avem structuri care ajută la desfășurarea unei  bune activități  a Bisericii noastre. Ne bucurăm împreună cu preoții și credincioșii din cele șase parohii: Șomcuta Mare, Ciolt, Remeți pe Someș, Iadăra, Mireșu Mare, Finteușul Mic”, a spus părintele protopop Vasile Butean. „Până acum ne-am desfășurat activitatea în locuri improvizate sau în biserica parohială”, a mai spus părintele.

Noul Sediu se află pe strada Republicii nr. 7, spațiul fiind alocat de către Primăria și Consiliul Local al Orașului Șomcuta Mare în anul 2015. El cuprinde 3 încăperi, hol și oficiu; în total 81 mp. Una din încăperi este destinată expoziției ce redă momente din istoria Bisericii, cu părți din istoria la nivel local. O parte din expoziție este dedicată tradiției chiorene și șomcutene. A doua încăpere reprezintă biroul protopopial, iar a treia, sală de întâlniri cu preoții, catezeze sau activități ale laiciilor. „Am păstrat în mod special proporțiile și aspectul clasic al încăperilor, pentru a rămâne pliați pe istoria și arhitectura locului”, a afirmat pr. Butean.

Renovarea a fost suportată excusiv de parohia Șomcuta Mare. Clădirea este una veche, de referință în Șomcuta, situată în zona centrală, lângâ statuia lui Ioan Buteanu, fiu al Șomcutei. Ea a avut mai multe întrebuințări de-a lungul timpului, fiind folosită inclusiv ca internat sau primărie.

Biroul eparhial de presă 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.