Miercuri, 24 Aprilie 2024

TÂRȘOLȚ: Hramul parohiei „Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir”

Comunitatea greco-catolică din Târșolț (Țara Oașului) s-a bucurat miercuri, 26 octombrie, de prezența Preasfinției Sale Vasile Bizău în mijlocul ei. Cu ocazia hramului bisericii „Sfântul Dumitru”, Ierarhul Eparhiei a celebrat aici Sfânta Liturghie de la ora 11:00. Au concelebrat unsprezece preoți din protopopiatul Țara Oașului și nu numai, în frunte cu pr. protopop Iacob Feier și pr. paroh Ioan Zbona.

În cuvântul său de învățătură, Eparhul a vorbit despre dreptate, atribut care ar trebui să caracterizeze comportamentul și gândurile creștinului, cu toate că, el trebuie să fie conștient de rezistența pe care i-o vor opune cei nedrepți: „Atâta timp cât creștinul proclamă faptele Împărăției și trăiește conform logicii Împărăției lui Dumnezeu, va avea întotdeauna o opoziție din partea celor care sunt fără de Dumnezeu. Vedem aceste forme de luptă, de persecuție sau de excludere atunci când un om trăiește cucernic. Atunci când un om trăiește în Hristos, nu primește întotdeauna o ospitalitate din partea celorlalți, ci dimpotrivă... Și asta se întâmplă deoarece faptele lui bune sunt o mărturie asupra faptelor rele ale celorlalți. Atunci când un om trăiește în dreptate, în adevăr, în sinceritate, nu va fi primit cu bucurie de cei care au un altfel mod de viață, de cei care trăiesc în minciună, de cei care trăiesc din invidie, din complot… pentru că un om care este drept, descoperă faptele rele ale celorlalți prin simplă prezența lui. Și de aceea ne spune Mântuitorul Hristos că și pe voi vă vor prigoni, dar rămâneți în Mine pentru că Eu am biruit lumea”… „Așa cum biruința este a lui Hristos, tot așa, biruința în viață este a celui care rămâne în Hristos, este a celui care rămâne statornic și fidel Lui”.

Ierarhul a vorbit apoi despre statornicia în credință: „Statornicia este o virtute apreciată de Biserică și plăcută lui Dumnezeu. Dacă am pornit pe un drum în viață, să căutăm să rămânem pe acel drum. Dacă suntem, din mila lui Dumnezeu, statornici în Biserica pe care o știm prin ce încercări a trecut, să rămânem statornici în Biserica Greco-Catolică… La fel, în viața de familie și în toate proiectele mari pe care omul și le asumă în viață”, a spus Preasfințitul Vasile, îndreptându-și cuvintele sale în special  spre comunitatea greco-catolică din Târșolț.

La sfârșit, părintele paroh Ioan Zbona a mulțumit din suflet Preasfințitului pentru prezența în parohie, afirmând: „vă asigurăm că inima comunității din Târșolț nu este departe de Baia Mare (oraș în care se află sediul Episcopal), așa cum simțim că nici a dumneavoastră nu este departe de Târșolț. Vă așteptăm, așadar, de fiecare dată cu bucurie în mijlocul nostru, împreună cu întreg comitetul parohial și întreaga parohie de aici”. Părintele a mulțumit, de asemenea, colegilor preoți, părintelui protopop și tuturor credincioșilor care s-au făcut oaspeți la sărbătoarea parohiei. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de socializare și o agapă frățească pregătită de credincioșii greco-catolici din comuna Târșolț.     

 Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.