Joi, 18 Aprilie 2024

HRIP – 120 de ani de la construirea bisericii greco-catolice

Duminica a zecea după Rusalii (28 august 2016) a reunit la Hrip –localitate învecinată orașului Satu Mare- numeroși credincioși greco-catolici, precum și un sobor de șase preoți, care s-au rugat împreună cu Episcopul Eparhiei de Maramureș, Preasfințitul Vasile Bizău, în această biserică istorică, la aniversarea a 120 de ani de la construirea ei.

„Cuprindem în rugăciunile noastre și în această celebrare a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii toate mulțumirile noastre pentru generațiile care ne-au precedat, pentru cei care au ctitorit această biserică, pentru cei care nu mai sunt astăzi printre noi, părinți, bunici, străbunici, dar care și-au adus contribuția și împreună cu zidirea bisericii, au mai zidit ceva: credința pe care noi o moștenim. Pentru că fiecare generație lasă generațiilor viitoare ceea ce are mai scump  și împreună cu toate valorile pe care le învățăm în familie, credința este darul cel mai prețios pe care-l moștenim și pe care-l învățăm încă din pruncie și acesta este darul de care ne bucurăm și astăzi”, a spus Ierarhul în deschiderea cuvântului de învățătură rostit în cadrul celebrării de duminică. Pentru a cinsti memoria înaintașilor, la sfârșitul Sfintei Liturghii s-a celebrat Parastasul pentru preoții adormiți întru Domnul, care au fost păstori ai acestei parohii înainte de anul 1948 (pr Gheorghe Mureșan, pr. Dumitru Muntean, pr. Iuliu Rogojan).

Biserica din Hrip a fost construită într-o perioadă în care nu erau prea multe biserici de piatră, de zid. Construcția a început în anul 1896 și s-a încheiat în anul 1912. Este una de tip romanic, navă, cu un singur turn. Lucrările nu au fost lipsite de greutăți, întrucât, în timpul construcției, primul turn s-a dărâmat și prăbușirea lui a făcut și victime. Biserica, împreună cu pictura de pe iconostas, a fost definitivată în anul 1912 și sfințită în anul 1937. „O istorie nici prea lungă și nici prea scurtă, dar suficientă încât să însumeze în ea niște valori, valori pe care noi astăzi le manifestăm și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate acestea”, a spus Preasfințitul Vasile. La final, pr. Glodan Nicușor, paroh al parohiei greco-catolice din Hrip și administrator parohial al parohiei Ruşeni, a mulțumit călduros Preasfințitului pentru prezență, deoarece „ultimul episcop, aici, a fost în anul 1937 și de aceea, este o onoare pentru noi să vă primim”; a spus părintele, în timp ce i-a oferit Arhiereului un buchet de flori din partea parohiei.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.