Joi, 28 Martie 2024

RONA DE JOS – Punerea pietrei de temelie pentru Biserica nouă

Duminică, 22 mai a.c., a fost sfințită piatra de temelie a Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Rona de Jos. Parohia de aici a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare și l-a primit cum se cuvine pe Ierarhul Eparhiei și pe toți preoții și credincioșii veniți în număr mare din localitățile învecinate pentru a se ruga împreună. Urmând tradiția, părintele paroh Gheorghe Godja, împreună cu trei tineri îmbrăcați tradițional, l-au așteptat pe Ierarh la intrarea în comună cu Sfânta Evanghelie, flori, pâine și sare, pentru a-i ura bun venit în localitate. Un salut prietenos a venit și din partea părintelui protopop Vasile Iusco și a primarului localității, Ioan Herbil. De aici au pornit în procesiune înspre locul unde va fi construită noua biserică, conduși fiind de șase călăreți îmbrăcați în straie populare.

Ritualului de Sfințire a locului de biserică i-a urmat Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu un sobor de patrusprezece preoți din zonă.

„Suntem aici, la Rona de Jos, în această duminică atât de frumoasă, cu atât de mult soare pentru acest eveniment important din viața comunității de aici și în același timp, un moment important pentru Biserica noastră, în general. Am binecuvântat piatra de temelie a noii biserici care se va ridica pe acest loc, piatră care ne aduce aminte de statornicia credinței; piatră care ne aduce aminte de faptul că Dumnezeu este Stăpânul și Împăratul nostru, că Dumnezeu este Domnul vieții; că Dumnezeu este biruitor; că Dumnezeu este ajutător; că Dumnezeu este însoțitor și că dorește să ne ducă pe toți la mântuirea desăvârșită și la viața veșnică”, a spus Arhiereul în cuvântul său de învățătură. Și a continuat explicând condițiile care au determinat comunitatea greco-catolică să-și mai construiască o biserică aici: „Se va ridica aici o nouă biserică pentru că ea este o necesitate, pentru că speranța acestei comunități de aici din Rona de Jos este una vie… Poate mulți se întreabă de ce mai trebuie să construim încă o biserică. Trebuie să o construim pentru ca această comunitate să poată să se roage și iarna în condiții mai bune; pentru că, în primul rând, această biserică va fi semnul unității Bisericii lui Hristos. Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui pe ea. Toate persecuțiile din lumea aceasta, care au fost din primele veacuri și până în zilele noastre, nu au biruit Biserica lui Hristos și ea mereu renaște și învie pentru că Dumnezeu este alături de ea”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a adresat în primul rând mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare. Mulțumiri au fost, de asemenea, adresate Preasfințitului Vasile și tuturor preoților prezenți, părintelui protopop, primarului localității, credincioșilor și corului Surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației, care a dat răspunsurile la oficiu. 

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.