Duminică, 28 Aprilie 2024

Hramul parohiei „Sfântul Nicolae” din Satu Mare, numirea noului paroh și hirotonire de diacon

„În această seară a sărbătorii Sfântului Nicolae suntem adunați împreună de harul Spiritului Sfânt, care ne convoacă de fiecare dată în biserică, la celebrare”, a afirmat PS Vasile Bizău în parohia „Sfântul Nicolae” din Satu Mare, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului bisericii, miercuri, 6 decembrie, de sărbătoarea „Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Liciei”.

Alături de Preasfinția Sa Vasile, au celebrat părintele vicar general Florin Fodoruț, părintele protopop Șimon Cornel și un sobor de preoți din eparhie.

Sărbătorii hramului parohiei s-a adăugat și bucuria numirii noului paroh al comunității, părintele Pallai Béla, dar și a hirotonirii întru diaconat a tânărului Nagy Olah Csongor.

„Este zi de sărbătoare, a spus Ierarhul, iar sărbătoarea este și ocazie de bucurie, bucuria fiind un semn simțit al lucrării lui Dumnezeu în inimă. Ziua sărbătorii unui sfânt este ziua bucuriei pentru comunitatea care-l cinstește și este și ziua zidirii noastre sufletești… Sfântul Nicolae este cinstit atât de Biserica Catolică, cât și de Biserica Ortodoxă, fiind un sfânt din secolul IV”, a punctat Ierarhul, aducând în lumină faptul că, corpul Sfântului Nicolae emană mir și astfel este numit și „izvorâtor de mir”, acesta fiind un semn al sfințeniei. Arhiereul a vorbit în continuare despre sfințenie, amintind cum, la Sfântul Nicolae recunoaștem cel puțin două atribute importante care arată sfințenia vieții: primul este legat de puterea și claritatea credinței și de mărturisirea ei. A participat la Conciliul de la Niceea, în anul 325, unde a mărturisit cu convingere Dumnezeirea lui Hristos. Sfințenia este actuală prin faptul că îi inspiră pe ceilalți. În Sfântul Nicolae regăsim, de asemenea, modelul Ierarhului care se implică în acte caritative, a celui care săvârșește fapte bune. Generozitatea zidește foarte mult o comunitate. Sunt gândurile transmise de Preasfinția Sa Vasile în comunitatea din Satu Mare, explicând și cum hirotonirea noului diacon este semn al răspândirii miresmei sfințeniei, prin reîmprospătarea clerului din Biserică și în același timp, îndemnând comunitatea să se facă aproape prin rugăciune și susținere față de noul lor paroh, semn al Tatălui în parohia lor.  

„Preasfinția Voastră, am pierdut un părinte, prin decesul tatălui meu, fostul paroh al acestei parohii, trecut la Domnul în luna august a anului 2023, dar ni s-a dat altul. Pentru numirea pe care mi-ați acordat-o, vă mulțumim din suflet atât eu, cât și credincioșii parohiei. Adevăratul tată (Părinte) sunteți dumneavoastră, mulțumim pentru prezența dumneavoastră aici în mijlocul credincioșilor. Totodată mulțumim pentru grija pe care ne-o purtați. Mulțumim din suflet pentru această triplă sărbătoare, am trăit momente de mare bucurie”, a afirmat la final părintele paroh Pallai Béla. Părintele a mulțumit, de asemenea, confraților preoți, credincioșilor, dar și autorităților județene prezente la sărbătoarea parohiei.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.