Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul parohiei Sighet. Binecuvântarea bustului Mitropolitului Victor Mihaly de Apșa

„Cuvântul Domnului de astăzi (Lc. 18,18-27) ne pregătește pașii și ne invită să ne deschidem inimile pentru a-L primi pe Cel care vine. Suntem în acest parcurs al Postului Crăciunului și am început drumul spiritual înspre sărbătoarea Nașterii Domnului, avându-L mereu în vedere pe Cel care vine înspre noi, dar și noi, prin viața noastră, mergem înspre El”, a afirmat PS Vasile Bizău în parohia „Cristos Regele Universului” din Sighetu Marmației, duminică, 26 noiembrie 2023, cu ocazia hramului bisericii. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Episcopul de Maramureș împreună cu părintele protopop Iusco Vasile, părintele paroh Florea Vasile și un sobor de preoți din Eparhie, invitați la sărbătoare.

„Viața noastră o parcurgem și o trăim ca un dar, un dar pe care Dumnezeu ni-l face și la care noi contribuim pentru a-l înfrumuseța, pentru a-l păstră și a-i da un chip și strălucire”, a afirmat PS Vasile, explicând cum, pentru creștini, strălucirea vine din interior, acolo unde sufletul omului îl întâlnește pe Dumnezeu. Preasfinția Sa a preluat caracterizarea creștinului din textul apostolului (Col 3,12-16): „Îmbrăcați-vă cu iubire milostivă, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și îndelungă răbdare! Însă mai presus de toate acestea, [îmbrăcați-vă] cu iubire, care este legătura desăvârșirii! Să domnească în inimile voastre pacea lui Hristos”. „Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne îmbrăcăm în haina virtuților. Virtuțile sunt cele care-l identifică pe creștin și-l prezintă pe om în toată frumusețea lui”, a afirmat Arhiereul.

Invitația evangheliei de azi, Dregătorul bogat, este aceea de intra în logica Împărăției lui Dumnezeu, a menționat PS Vasile: „este o logică nouă și este nouă de fiecare dată, deoarece în această logică noi suntem chemați să ieșim din noi înșine și să privim spre misterul Iubirii lui Dumnezeu, să intrăm în logica Iubirii Lui”.

Sărbătoarea parohiei Sighet a fost îmbogățită de binecuvântarea bustului Mitropolitului Victor Mihaly de Apșa, așezat în fața bisericii, monument realizat prin implicarea Asociației „Firul Vieții” din Sighet, în colaborare cu Consiliul Județean Maramureș și a mai multor donatori care au contribuit financiar la realizarea lui.

„Astăzi binecuvântăm bustul Mitropolitului Victor Mihaly de Apșa așezat în fața bisericii și acesta s-a realizat pentru a ne aduce aminte de unde venim, care ne sunt rădăcinile și care ne sunt părinții care, la rândul lor și în timpul lor, au făcut ceva pentru comunitate, pentru Biserică și pentru țară. Noi suntem prezentul și prin această recuperare a memoriei, suntem chemați să privim spre viitor, un viitor care ne așteaptă și care face apel la libertatea noastră, la implicarea noastră, la modul în care noi vrem și ne propunem să ne îndreptăm spre el”, a afirmat PS Vasile.

„Cel pe care-l cinstim astăzi, Mitropolitul Victor Mihaly de Apșa, este una dintre marile personalități ale Maramureșului. Scopul Asociației Firul Vieții este acela de a cinsti personalitățile care au făcut pentru Biserica noastră lucruri deosebite”, a afirmat d-nul Ioan Ardeleanu – Pruncu, președinte al asociației, explicând cum Maramureșul se mândrește cu numărul mare de astfel de personalități. „Este de datoria noastră să-i cinstim”, a punctat domnul președinte.

Inițiativa a fost lăudată și de doamna viceprimar Daniela Onița-Ivașcu, prezentă la eveniment.

„Ne bucurăm să fim astăzi împreună la sărbătoarea parohiei și mulțumim Preasfinției Sale Vasile pentru cuvântul de învățătură care ne-a ajuns la inimă, părintelui protopop, confraților preoți, persoanelor consacrate prezente, domnului primar și doamnei viceprimar, corului bisericii, postului de radio Radio Maria, care a transmis celebrarea, și credincioșilor parohiei, precum și celor invitați care s-au alăturat sărbătorii”, a afirmat la final părintele paroh Florea Vasile.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.