Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul parohiei „Sfântul Francisc” din Satu Mare

În cuvântul evangheliei de azi (Lc 7, 11-16 -Învierea fiului văduvei din Náin) „se întâlnesc două procesiuni: o procesiune care duce înspre moarte și una condusă de Isus, Stăpânul vieții. Se întâlnește așadar Izvorul vieții, procesiunea celor care sunt în slujba vieții și, împreună cu Isus, în slujba vieții veșnice cu procesiunea oamenilor, care conștientizează că au ca finalitate și destin moartea”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile în cuvântul de învățătură rostit duminică, 8 octombrie 2023, în parohia „Sfântul Francisc” din Satu Mare, care și-a sărbătorit hramul.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Vasile Bizău împreună cu pr. protopop Roman Dumitru, părinții slujitori ai parohiei, pr. Bârle Ovidiu și pr. Dinga Gheorghe și preoți invitați din eparhie.  

În evanghelia de azi, lui Isus i se face milă de mama care-și conduce fiul pe ultimul drum, explică Ierarhul, și astfel se apropie de ea și-i spune: Nu plânge!”. „În atitudinea lui Isus vedem atitudinea Tatălui Ceresc în fața destinului uman, în fața tragediilor omului. Acolo unde este suferință într-o familie, într-o comunitate, acolo Dumnezeu este prezent cu mila Lui”.

„Dumnezeu este Dumnezeul vieții și lui Isus i se face milă în Náin, se apropie de sicriu și spune: Tinere, ție îți spun, ridică-te!”… Isus își asumă impuritatea omului, pentru că se face aproapele celor care suferă”. „Vedem în Isus milostivirea, cuvântul și fapta. Trei atitudini concrete care redau viața și speranța. Apoi îl dă mamei sale, ceea ce înseamnă a-i reda mamei speranța, a-i reda bucuria, a i se face aproape, a o însoți”, a punctat PS Vasile, explicând cum omul atins de Dumnezeu manifestă o schimbare de atitudine în fața obstacolelor vieții.

Atunci când Dumnezeu ne cercetează și ne spune și nouă, în Sfânta taină a spovezii „Iertate îți sunt păcatele tale”, și „noi ne ridicăm reînnoiți sufletește și viața este posibil a fi trăită frumos în Dumnezeu și pusă în slujba altora”. Atunci când oferim altora ceea ce avem, când facem acte de caritate sau oferim timpul nostru altora, Dumnezeu înmulțește totul, la fel cu a făcut la înmulțirea pâinilor și a peștilor, a explicat la final Ierarhul de Maramureș, îndemnând credincioșii prezenți la a practica milostenia și a face acte de caritate, semn vizibil al trăirii în Dumnezeu, avându-l ca exemplu pe Sfântul Francisc, ocrotitorul comunității.  

La finalul evenimentului, părintele paroh Bârle Ovidiu a mulțumit frumos Preasfinției Sale Vasile pentru înălțătorul cuvânt de învățătură, părintelui protopop și colegilor preoți pentru disponibilitatea de a se uni în rugăciune cu ocazia sărbătorii parohiei, dar și tuturor credincioșilor parohiei și celor invitați, pentru participarea la hram.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.