Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

PS Vasile la Prilog: „Sfântul Iosafat, un martir al unității Bisericii lui Hristos!”

Numeroși credincioși, persoane consacrate și preoți s-au reunit în rugăciune la mănăstirea baziliană din Prilog joi, 29 iunie 2023, cu ocazia hramului acesteia. Programul hramului a început miercuri, 28 iunie, cu o seară de rugăciune, iar în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, acesta a cuprins Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel și Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, împreună cu ierom. Ermil - Alexandru Jurja, Protoegumen OSBM la Mănăstirea Sf. Cruce-Mintiu Gherlii, pr. Laurian Daboc, Superior Provincial OSBM, părintele protopop Iacob Feier și un sobor de preoți din eparhie, precum și din alte eparhii. 

Făcând profilul celor doi sfinți, PS Vasile a explicat, în omilia rostită la Prilog cum, apostoli Petru și Pavel trăiesc amândoi experiența eliberării din partea lui Isus, care îi face să își schimbe viața, atitudinea. Petru, din pescarul fricos care declară că nu-l cunoaște pe Isus atunci când El este dus spre răstignire, devine liber după Coborârea Spiritului Sfânt și devine pescar de oameni, merge și predică fără frică Învățătura Evangheliei. Pavel, din persecutor al Bisericii și al creștinilor, devine apostolul neamurilor. „Din Saul, după chipul regelui Saul, măreț și puternic, care persecută pe ceilalți, devine unul care are inima plină de milostivire și poartă Cuvântul Domnului neamurilor care nu-L cunosc pe Isus”, suportând deseori umilințe și persecuții.

Despre sărbătoarea jubiliară a Ordinului Bazilian, Ierarhul a afirmat: „Anul acesta este un an jubiliar pentru Ordinul Călugărilor Bazilieni, se împlinesc 400 de ani de la moartea Sfântului Iozafat, un martir al unității Bisericii lui Hristos, călugăr Bazilian, devine episcop greco-catolic imediat după unirea Bisericii bizantine cu Roma, care predica cu curaj nevoia de unitate a Bisericii lui Hristos în rândul creștinilor și astfel își atrage aversiunea atunci și astăzi. A murit la 43 de ani, ucis și aruncat într-un râu și astăzi mormântul său se găsește în Bazilica Sfântul Petru din Roma”. Preasfințitul a explicat credincioșilor faptul că a fi creștin presupune purtarea crucii, a umilinței și a persecuției, chiar și în zile noastre, acestea nu s-au petrecut doar în trecut.

„Cu ocazia anului jubiliar a Ordinului Bazilian, 400 de ani de la moartea ca martir a Sfântului Iosafat, Biserica acordă indulgență plenară celor care întrunesc condițiile pentru a o primi”, a anunțat la final Pr. Ierom. Alexandru Jurja, invitând la rostirea împreună a rugăciunilor specifice. 

Prezent la eveniment a fost fratele bazilian Iacob, reprezentant al părintelui Protoarhimadrit OSBM de la Roma, care a transmis mesajul acestuia prin care a felicitat sărbătoarea din Prilog și modul în care călugării bazilieni își desfășoară activitatea în România.   

„Unchiul Mihai se roagă aici cu noi și așteptăm momentul în care vom asista la ceremonia de beatificare a sa”, a afirmat părintele Jurja, mulțumind Preasfinției Sale Vasile pentru prezența la Prilog, părintelui protopop, confraților călugări și preoți, călugărițelor și tuturor credincioșilor veniți, ca în fiecare an, din mai multe județe.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.