Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

PS Vasile la Dragomirești: Biserica aceasta a primit haină nouă și lucrarea Spiritului Sfânt, cu ocazia sfințirii Altarului

Aflându-se în localitatea natală, Dragomirești, sâmbătă, 24 iunie 2023, Preasfinția Sa Vasile Bizău, a oficiat aici sfințirea Sfintei Mese și a picturii din Altarul bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au concelebrat: părintele protopop Vasile Codrea, părintele paroh Vasile Hotico și un sobor de preoți din Eparhie, invitați la sărbătoarea hramului parohiei. Răspunsurile la celebrare au fost date de Corul Buna Vestire Francisc Hubic din Oradea – dirijor Radu Mureșan. 

 În Masa Sfântului Altar au fost așezate Sfintele Moaşte ale Fericitului Episcop Martir Greco-Catolic Vasile Aftenie şi ale Sfintei Rita.

„Biserica aceasta din Dragomirești a primit haină nouă și lucrarea Spiritului Sfânt, cu ocazia sfințirii Altarului. Este o reînnoire în har a noastră, a comunității, ori de câte ori sfințim un altar, ne înnoim noi, pentru că suntem pietre vii și avem o legătură cu altarul. Altarul aduce aminte de mormântul lui Hristos, unde a fost pus și unde a biruit moartea! Ne aduce aminte de Învierea Lui, de prezența Lui, de prezența lui Dumnezeu...”, a afirmat Episcopul de Maramureș în omilia sa, explicând cum, în Sfânta Scriptură, altarele erau ridicate după câte o etapă importantă a vieții oamenilor lui Dumnezeu, precum Avram.

„Altarul este și pentru noi un semn al actualizării memoriei, al credinței noastre. Memoria este cea care ne ține mereu vii”, a afirmat PS Vasile. Și a explicat însemnătatea alegerii moaștelor așezate în altarul bisericii: „Am pus în Masa Sfântului Altar moaștele Fericitului Episcop Martir Vasile Aftenie, semnul jertfei vieții sale pentru comuniune și ale Sfintei Rita, o sfântă atât de iubită, care protejează familiile creștine... Biserica lui Hristos este comuniune și iubire în Dumnezeu... Biserica noastră greco-catolică rămâne o voce profetică, care ne cheamă mereu la comuniunea vieții și la trăirea vieții creștine în armonie și la căutarea comuniunii dintre oameni”.

Vorbind despre Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul bisericii din Dragomirești, Ierarhul a explicat că acesta a fost cel care a pregătit calea Domnului, iar numele fiecăruia dintre noi spune ceva despre vocația noastră.

La final, Preasfințitul l-a felicitat pe domnul primar al orașului, Țiplea Vasile, pentru evenimentele dedicate sărbătoririi a 650 de ani de atestare documentară a localității, dăruindu-i Biblia de la Blaj, o biblie de colecție „care cuprinde esența credinței noastre”.

Părintele paroh Hotico Vasile a mulțumit Preasfințitului Vasile Bizău pentru frumosul cuvânt de învățătură, pentru sfințirea oficiată și i-a deschis invitația și pentru anul următor. A mulțumit de asemenea părintelui protopop și colegilor preoți, autorităților locale prezente și tuturor celor care s-au unit în rugăciune cu credincioșii parohiei și cu cei veniți din alte parohii.

Date despre biserica din Dragomirești – preluate din Însemnarea introdusă în Masa Sfântului Altar

Temelia acestui sfânt locaș de închinare s-a pus la data de 21 Aprilie 1996, de Duminica Tomii, de către Preafericitul Lucian Mureșan, Episcop de Maramureș la acea vreme, alături de Preasfințitul Ioan Şişeştean, Episcop de Maramureș între anii 1994-2011, în timpul păstoririi preotului prof. Grigore Balea, paroh al parohiei Dragomirești între anii 1993-1996, și, în aceeași perioadă, Protopop de Iza.

Lucrările de construcție la fundație și la demisolul bisericii, au început la data de 1 Iunie 1996, sub conducerea părintelui Vasile Hotico, și au fost realizate de către meșterii locali din Dragomirești. După șase luni, s-a  reușit finalizarea demisolului bisericii, unde s-a amenajat o capelă, în care, începând  cu toamna aceluiași an, s-au început oficierea serviciilor religioase.

Zidirea bisericii a început în primăvara anului 1997 și sfințirea bisericii a avut loc în data de 4 Iunie 2000, fiind oficiată de către Preasfințitul Ioan Şişeştean,  Episcop de Maramureș la acea vreme şi de către Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș.

În anul 2012, prin grija Preasfințitului Vasile Bizău, fiu al localității Dragomirești și  Episcop de Maramureș începând cu anul 2011, cu ocazia hramului bisericii din data de 24 iunie, s-a sfințit noul iconostas din biserica parohială. Lucrările de înfrumusețare a bisericii au continuat, iar între anii 2021-2023, prin efortul  credincioșilor din parohie, s-a reușit realizarea mai multor obiective din jurul bisericii parohiale.

În primăvara anului 2023 a fost executată lucrarea de pictură de pe pereții altarului și s-a construit noua masă de altar.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu ca toți cei care vor intra în această sfântă biserică să-și găsească liniștea sufletească și rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu Cel întreit în Persoană: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Amin.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.