Vineri, 29 Martie 2024

Vizite pastorale în parohiile „Sfinții apostoli Petru și Pavel” din Bârsana și Satu Mare

Cu ocazia sărbătorii „Sfinții apostoli Petru și Pavel”, mai multe parohii de pe teritoriul Eparhiei noaste și-au sărbătorit hramul.

Preasfințitul Vasile a fost prezent la hramurile din Bârsana și din Satu Mare. Aici s-a unit în rugăciune cu părinții protopopi, preoții parohi: Sebastian Bersan (Bârsana) și Florin Fodoruț (Satu Mare) și cu comunitățile parohiale care s-au aflat în sărbătoare.

În cuvintele de învățătură, după ce a făcut profilul celor 2 apostoli: Petru, un pescar simplu cu un caracter puternic, dar totuși, ascultător, iar Pavel un om învățat, fin, zelos, religios, PS Vasile a invitat comunitățile parohiale să privească cu atenție la exemplul celor doi și să le urmeze în credință. A invitat pe fiecare credincios să fie conștient că această chemare la apostolat este valabilă și pentru noi: „Suntem, iubiți credincioși, în acest punct în care și noi putem să vedem lucrarea lui Dumnezeu în lume, prin Biserică. Toate neamurile sunt chemate să-L cunoască pe Isus, să țină legea evangheliei și în felul acesta, să se lase transformate de viața harului care înnobilează omul, îl sfințește și îl face să fie fiu al lui Dumnezeu. Vedem astăzi cum Biserica este prezentă pe întreg pământul și cum lumea se transformă prin cuvântul lui Dumnezeu”, a afirmat Ierarhul la Bârsana. A explicat cât de mult au suferit apostolii, nefiind înțeleși de către cei din neamul lor, dar ei au fost aleși să urmeze un plan mai mare, planul lui Dumnezeu. Suferința apostolilor s-a extins pe toată perioada istoriei Bisericii, au suferit recent Episcopii noștri Martiri „Dar puterea credinței lor rămâne și astăzi o profeție și o chemare pentru toți. Învățăm de la ei că evanghelia lui Hristos înseamnă trăirea în iubirea lui Dumnezeu, că legea evangheliei și legea harului îi apropie pe oameni și nu-i îndepărtează, că trăirea evangheliei dă omului curaj, sfințenie și lumină, o lumină interioară care-l face pe om să vadă mai bine drumul pe care-l are de parcurs și ce are de împlinit”.

Aducând în lumină atitudinea comunităților creștine din vremea apostolilor, comunități care în fața încercărilor și obstacolelor se adunau în rugăciune și nu își aruncau vina unii altora, Preasfințitul Vasile a îndemnat comunitatea din Bârsana să privească înainte și niciodată înapoi, pentru că aceasta este atitudinea creștinilor adevărați, iar viața să fie privită cu optimism, cu încredere în Dumnezeu, nu cu pesimism ori nostalgie pentru ceea ce a fost.

Seara, de la ora 18:00, Preasfințitul Vasile a celebrat Sfânta Liturghie în parohia „Sfinții apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare, unde s-a unit în rugăciune cu părintele protopop Roman Dumitru, părintele paroh Florin Fodoruț, și alți preoți din protopopiat, precum și foarte mulți credincioși.

Preasfințitul Vasile, în cuvântul de învățătură, a îndemnat comunitatea de aici să se privească ca parte a unei Biserici care se întinde pe tot globul pământesc și care azi își onorează capul, piatra pe care ea s-a zidit: „Este o zi de sărbătoare și o zi de bucurie pentru toți creștinii care se simt în comuniune cu urmașul Sfântului Petru, cu Sfântul Părinte Papa Francisc. Pentru că Biserica lui Hristos, prin mărturia și mărturisirea apostolilor crește și astăzi și ajunge la toate neamurile. Astăzi Biserica se dezvoltă în Asia și Africa și cei care aderă la mesajul lui Hristos își găsesc lumina interioară, sensul profund al vieții și mai ales mulțumirea că l-au găsit pe Dumnezeu, o mulțumire care îl eliberează pe om”.

Întreaga Biserică a fost ieri în sărbătoare, iar Preasfințitul Vasile s-a făcut aproape credincioșilor din două mari zone ale Eparhiei, Maramureș și Satu Mare, în semn de comuniune și apropiere spirituală cu întreaga Eparhie și cu întreaga Biserică, pentru a-i sărbători pe cei doi sfinți apostoli, piloni ai Bisericii Universale.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.