Joi, 28 Martie 2024

PS Vasile la Dragomirești: „Rugăciunea făcută cu stăruință este cea care se împlinește și dă rod bogat”

„Sărbătoarea de astăzi (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul) ne confirmă faptul că rugăciunea intensă, rugăciunea făcută cu stăruință este rugăciunea care se împlinește și care dă rod bogat. Domnul vine să-l confirme pe Zaharia și-i spune: Nu te teme, rugăciunea ta a fost ascultată și femeia ta va naște un fiu, care se va numi Ioan... Am ascultat în evanghelie (Lc. 1, 1-25) cum Zaharia s-a îndoit de aceste vorbe și semnul că ce s-a spus e adevărat s-a manifestat în trupul lui: a rămas mut până când copilul s-a născut... iar când trebuia să-i dea numele, el scrie pe o tăbliță: Ioan va fi numele lui și vocea îi revine”, a afirmat Preasfințitul Vasile în omilia rostită în Dragomirești, localitatea natală, unde s-a aflat pentru a sărbători hramul bisericii împreună cu comunitatea parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” de aici.

Împreună cu Ierarhul, au celebrat Sfânta Liturghie: părinții protopopi Codrea Vasile și Iusco Vasile, părintele paroh Hotico Vasile și un sobor de preoți din eparhie, majoritatea din protopopiatele Iza-Vișeu și Sighet.

Preasfințitul Vasile a explicat faptul că numele Zaharia înseamnă Dumnezeu își amintește. „Preotul Zaharia îi reprezintă pe toți din neamul lui, poporul lui Israel, chemați să-și amintească de promisiunea lui Dumnezeu, o promisiune făcută lui Avram cu secole în urmă, transmisă de la o generație la alta din tată în fiu: faptul că Dumnezeu vorbește, că El promite, că este aproape și protejează... Fiecare generație este chemată să-și amintească de această promisiune. Și noi la fel. Amintirea actualizează promisiunea lui Dumnezeu. Numele Ioan înseamnă Dumnezeu dă har, își arată bunăvoința… Prin tatăl lui, Dumnezeu intervine și aduce noutatea în istorie: Nu se va numi așa cum vreți voi, așa cum sunteți voi obișnuiți, ci se va numi Ioan. Dumnezeu ii stabilește numele.  Și ne spune nouă tuturor că intervine în noutatea lui, timpul s-a împlinit. Dumnezeu intervine într-un mod nou în lume, în aceeași lungă tradiție… Când timpul s-a împlinit, copilul care se naște are o misiune clară, aceea de a pregăti calea Domnului, de a fi înaintemergător, de a pregăti un popor credincios care să poată să-L primească pe Isus, să poată să primească noutatea absolută a venirii lui Dumnezeu în omenire”, a afirmat Ierarhul.   

Conform spuselor Episcopului, pe de o parte învățăm din sărbătoarea de azi importanța memoriei, a tradiției, a generațiilor care ne precedă, iar pe de altă parte învățăm că trebuie să fim întotdeauna deschiși să recunoaștem noutatea pe care Dumnezeu ne-o dă și ne-o pune în față… Dumnezeu se manifestă cu darurile și cu iubirea Sa și chemarea Sa pentru fiecare om în parte. Fiecare dintre noi avem acea chemare interioară spre a da curs misiunii noastre de fiecare zi, de a face binele, de a vedea bucurie, pace și comuniune în familie și între oameni. Iar toate acestea sunt noutăți pentru că, de fiecare dată, noi trebuie să contribuim la ele, să le vedem și să le promovăm.

Omilia Preasfințitului Vasile Bizău este nou apel la comuniune, la a recunoaște și promova bucuria trăirii evangheliei, trăirii în Cuvântul lui Dumnezeu.

Părintele paroh Hotico Vasile a mulțumit Ierarhului pentru aceste cuvinte și pentru vizita pastorală pe care o face an de an, de sărbătoarea hramului, în parohie. A mulțumit părinților protopopi și colegilor preoți prezenți, persoanelor consacrate, credincioșilor parohiei și celor din alte parohii, care au răspuns pozitiv la invitația de a participa la hramul bisericii. 

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.