Joi, 28 Martie 2024

SUCEAVA: Interviu cu părintele protopop Marius Mihai Chiriloaei

Suceava este, de mai mult de o lună, cel mai mare focar de COVID- 19 din România. Am vorbit cu părintele protopop al Protopopiatului Bucovinean, Marius Mihai Chiriloaei, care ne-a expus puțin situația cu care se confruntă parohiile, preoții și credincioșii din Bucovina în această perioadă de mare încercare pentru toată lumea.  

 

Re: Hristos a înviat!

Pr. M. Chiriloaei: Adevărat a Înviat!

  1. Re: Cum trăiți aceste timpuri de încercare? Orașul dumneavoastră este în carantină din 30 martie.

Pr. M. Chiriloaei: Da, este adevărat că prin Ordonanța Militară nr. 6 din 30 martie, autoritățile au decis ca orașul Suceava și alte 8 comune limitrofe să intre în carantină din cauza infectărilor masive cu Covid-19 și a situației grave înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Din aceste motive, forma de carantină severă afectează viața noastră, a celor ce ne ducem traiul aici, sub diferite forme și nuanțe.

La fel ca toți ceilalți locuitori ai Municipiului Suceava, dar și a întregii zone carantinate am experimentat din plin modificări ale vieții sociale datorate îngrădirilor și limitărilor acțiunilor care, în mod normal, erau obișnuite. Preot fiind, nu pot să nu amintesc faptul că cel mai dificil aspect este separarea forțată de credincioșii pe care îi păstoresc aici la Suceava și în mod cu totul special, lipsa celebrărilor împreună cu aceștia în Biserică.  

  1. Re: Cum ați desfășurat programul de Sărbători și în ce fel ați ținut legătura cu preoții din protopopiat și credincioșii din parohia Suceava?

Pr. M. Chiriloaei: În ceea ce privește desfășurarea activităților liturgice și pastorale, la fel ca și frații noștri de alte confesiuni, noi, preoții greco-catolici din Bucovina, am respectat indicațiile Ierarhului nostru dar și ale autorităților Statului Român, trăind cu credința și convingerea că îndemnând credincioșii să stea acasă am contribuit la integritatea sănătății lor trupești.

O mare bucurie a fost faptul că pe postul de televiziune național TVR3, credincioșii noștri au putut urmări Sfânta Liturghie Greco-Catolică în perioada Pascală, Duminici și Sărbători. Lucrul acesta contribuind la sănătatea lor spirituală, de care noi, ca și buni păstori, trebuie să ne îngrijim.  

Câteva parohii din Protopopiatul Bucovinean au transmis Sfintele Liturghii pe rețelele sociale, avantajându-i în mod special pe cei tineri atât de prezenți în mediul online, cu mențiunea că trebuie să urmăm îndemnul Papei Francisc, care ne avertizează că Biserica nu poate și nu trebuie să fie virtuală.

În ceea ce privește legătura cu preoții, respectând ordonanțele militare, comunicarea s-a realizat doar telefonic și prin mijloacele de comunicare online, cu mențiunea că Parohia Suceava este singura situată în zona carantinată, celelalte parohii fiind situate în afara spațiului carantinat, prin urmare întâlnirile de lucru fiind imposibil de realizat.       

  1. Re: Ce sentimente îi încearcă pe preoți și pe credincioșii din această zonă atât de expusă infectării cu coronavirusul Covid 19?

Pr. M. Chiriloaei: Nedorind să repet cele menționate mai sus, pot afirma în plus faptul că toți, preoți sau credincioși, indiferent de confesiunea de care aparținem, am experimentat și trăim în continuare o dimensiune specială a vieții și cu siguranță virtuțile sunt cele care ne-au ajutat și ne ajută să trecem prin această încercare. Nădăjduim că în aceste momente speciale, credința fiecăruia dintre noi este izvorul din care trebuie să ne hrănim pentru a putea rămâne uniți în rugăciune și fapte și împreună să depășim acestă tristă perioadă.

  1. Re: Cum vă desfășurați activitatea pastorală și cum administrați Sacramentele, acolo unde este strictă necesitate?

Pr. M. Chiriloaei: Activitatea pastorală atât în Parohia pe care o păstoresc dar și în celelalte parohii din Protopopiat este una relativ redusă, ca urmare a obligației de a menține distanțarea socială, lucrul acesta împiedicându-i pe credincioși să vină în Sfintele Biserici dar și pe noi preoții să îi vizităm în familiile lor, care în această perioadă de carantină au devenit cu adevărat celule de bază ale Bisericii lui Hristos.

Activitatea liturgică din Biserici nu a fost afectată în mod deosebit, preoții continuând să celebreze Sfintele Liturghii și celelalte Sfinte Taine, toate acestea fără prezența fizică a credincioșilor.

  1. Re: Cum ați văzut gestul de apropiere a Papei Francisc, acela de a dona echipamentele medicale atât de necesare Spitalului de Urgență din Suceava?

Pr. M. Chiriloaei: În sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, am primit cu bucurie anunțul Vaticanului privind faptul că Papa Francisc va dona României echipamente medicale. Bucuria a fost cu atât mai mare când am aflat că Sfântul Părinte a dorit ca aceste echipamente medicale atât de necesare să ajungă la Spitalul de Urgență din Suceava. Aceste donații ale Papei Francisc au ajuns Luni, 27 aprilie, la Spitalul din Suceava, fiind predate conducerii acestuia de către Mons. Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic al Diecezei de Iași, care a activat ca și paroh și decan romano-catolic de Bucovina, pentru o perioadă de 9 ani aici la Suceava, până în momentul numirii sale ca Episcop de Iași. Amintesc cu bucurie faptul că 6 din cei 9 ani am fost împreună slujitori la Sfântul Altar, Mons. Iosif Păuleț fiind cel care cu bucurie și multă grijă a permis și a ajutat reînființarea comunității noastre greco-catolice din Suceava, acceptând celebrarea Sfintelor Liturghii și a celorlalte Sfinte Taine și Ierurgii în Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava.

  1. Re: Un gând pentru credincioșii care citesc acest articol.

Pr. M. Chiriloaei: Chiar dacă zona în care mă regăsesc este de departe cea mai afectată de acest virus, fiind numită în mijloacele media ”cel mai mare focar de infecție cu Covid-19” nu trebuie să uităm faptul că toți locuitorii țării noastre sunt afectați și trăiesc aceste consecințe ale pandemiei, mulți dintre ei fiind în lipsuri esențiale. Nu putem să-i uităm pe cei bolnavi cu acest virus, pe cei săraci care cu greu găsesc resurse pentru a traversa această perioadă, pe cei bătrâni și singuri, pe cei care au rămas fără locul de muncă, dar în mod cu totul special pe acele familii care au pierdut pe cineva drag răpus de acest temut virus. Pe toți îi asigurăm de rugăciunile noastre.

Cu umiliță îi îndemn pe toți cei care vor citi acest articol să respecte în continuare recomandările autorităților statului, menținând distanțarea socială, stând în casele lor, iar în rugăciunile noastre să cerem Bunului Dumnezeu să-i vindece pe cei bolnavi și să grăbească ziua în care ne vom uni, preoți și credincioși, în Bisericile noastre dar și în activitățile cotidiene care ne lipsesc atât de mult.

  1. Re: Vă mulțumesc și vă doresc mult spor în activitate, să treceți cu bine și sănătoși prin această pandemie! 

Pr. M. Chiriloaei: Și eu vă mulțumesc pentru intenția de a realiza acest articol cu situația de la Suceava, lucrul acesta arătând credincioșilor greco-catolici din Bucovina grija Preasfințitului Vasile Bizău, Ierarhul Eparhiei noastre, față de noi toți. În încheiere, salut pe fiecare dintre dumneavoastră cu salutul creștinesc: Hristos a Înviat!

Re: Adevărat a Înviat! 

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.