Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Bucuria credinței - copiii și tinerii misionari ai lui Cristos

S-a desfășurat, în zilele de 5-7 august, la Ticău, tabăra de vară dedicată copiilor și tinerilor din parohiile Sălsig, Băsești și Oarța de Jos, Săliște. 

A trăi bucuroși și veseli, a experimenta și căuta, este dorința naturală a copiilor și tinerilor. Păstorii parohiilor Sălsig, Băsești și Oarța de Jos, Săliște, în colaborare cu animatorii și conducerea Asociației Tineretului Catolic Maramureș, și cu lideri cercetași care au îmbogățit activitatea cu expertiza tehnică și logistică, au avut inspirația să dea ocazia copiilor și tinerilor din parohiile pe care le păstoresc să învețe jucându-se, să înțeleagă că lucrurile materiale constituie baza necesară pentru viață și că prietenia cu ceilalți și cu Dumnezeu este forma cea mai înaltă a vieții.

Au învățat că natura trebuie respectată, protejată și îngrijită, fiind creație a lui Dumnezeu. Această parte s-a concretizat prin confecționarea diverselor articole de vestimentație, folosind elemente din natură.

În prima seară avut loc și o vizionare de film, iar din mesajul filmului copiii și tinerii au sesizat rolul emoțiilor și legătura emoțiilor cu fericirea.

Copiii și tinerii au devenit curioși și au pus multe întrebări, dialogând cu preoții prezenți, care au transmis învățătura catehetică despre bucurie, fericire, despre fericiri, lumea materială-lumea spirituală, despre darurile primite, care trebuie înmulțite și transmise mai departe, devenind misionari, căci bucuria trăirii credinței nu poate fi pusă sub obroc ci devine lumină pentru alții, sursă de speranță și încredere. 

Tinerii din tabără, au contribuit la sarcinile voluntarilor și animatorilor, descoperind bogăția coparticipării la realizarea sarcinilor curente din campus. Tinerii și voluntarii au gătit împreună și au pregătit împreună diversele activități-astfel, dacă la început copiii și tinerii din parohii erau beneficiari ai activităților, spre finalul campusului, au devenit și ei furnizori și colaboratori.

Campusul a durat 3 zile, în care  organizarea, conceptul, activitățile și sarcinile au fost în sarcina voluntarilor, animatorilor, tinerilor și copiilor, fapt care este îmbucurător-căci tinerii sunt actorii, regizorii și scenariștii lumii de mâine, mai ales dacă caută susținerea lui Isus Cristos-prietenul copiilor și Mântuitorul Lumii.

Pregătirea pentru Sfânta Liturghie a inclus atât partea spirituală cât și partea tehnică, fiind construit un altar din lemn, de către tinerii grupului, prin metode tradiționale, astfel ei contribuind, prin rodul muncii lor, la ofranda adusă Domnului.

Centrul și vârful campusului estival a fost construit de celebrarea în natură a Sfintei Liturghii, aniversând și comemorând Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos. Textele Apostolului și a Evangheliei  sunt interpretate de tineri ca fiind o  invitație de a depăși nostalgiile, de a nu rămâne ancorați în trecut, de a ne schimba mereu în bine, întâi contemplând, adorând și căutând, hrănindu-ne cu Euharistia, sursa și resursa necesară vieții noastre interioare, de sfințenie, apoi acționând, devenind surse de pace și bucurie acolo unde ne pune Dumnezeu.

În ultima seară, momentele de expresie artistică în jurul unui foc de tabără s-au încheiat cu un moment de liniște și de Adorație Euharistică, în care fiecare persoană prezentă a stat de vorbă cu Isus.

Despărțirea la finalul campusului a avut loc cu emoții și promisiunea de a repeta această experiență, și aici și în alte parohii, cu aceștia și cu mulți alții.

Mulțumiri aducem celor ce au coordonat activitățile: voluntarilor ATCM și ACM, și celor două voluntare din Franța, experte în activități cu copiii, venite pe o perioadă de o lună pentru activități socio-educative, la invitația Fundației pentru educație Sfântul Vasile cel Mare; celor ce au făcut posibilă cazarea și utilizarea spațiilor și facilităților: proprietarilor Pensiunii Festival din Țicău.

Un loc aparte în campus au avut părinții preoți: Boloș Alexandru, paroh al parohiei Sălsig, Pop Daniel, paroh al parohiilor Băsești și Oarța de Jos și Angel Zareczki, responsabil eparhial cu tinerii, care au avut misiune de însuflețire și ghidare spre Cel care e Calea, Adevărul și Viața, Isus Cristos.

Pe curând…. la ieșirile și taberele la munte, care urmează în această vacanță…

Organizatorii taberei

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.