Vineri, 29 Martie 2024

12 noiembrie 2017: Hram și hirotonire de preot la Satu Mare

Duminică, 12 noiembrie a.c., a fost triplă sărbătoare în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, prilejuită de sărbătorirea hramului bisericii, dar și de hirotonirea întru preoție a diaconului Piț Daniel, precum și de inaugurarea bustului părintelui protopop Petru Bran, așezat în fața bisericii. „Toate aceste motive ne insuflă bucuria profundă că, pe de o parte, istoria devine actualitate prin cei care o redescoperă și o pun în evidență, iar pe de altă parte, cei chemați la preoție preiau din istoria Bisericii, dar mai ales, se pun în slujba Celui care i-a chemat, în slujba Mântuitorului Hristos, ca să ducă mai departe și să vestească Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în deschiderea omiliei rostite în cadrul Sfintei Liturghii.

Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 10:30 și a fost celebrată de către Preasfințitul Vasile, împreună cu părintele paroh și protopop Roman Dumitru. pr. Laurențiu Costin (vicar parohial) și un alți opt preoți invitați la sărbătoare.

Vorbind despre evanghelia duminicii (a Samariteanului Milostiv), Ierarhul a afirmat: „Cuvântul Domnului de astăzi ne trimite în mod direct înspre ceea ce este esențial în viața de credință și anume atitudinea concretă, gestul, fapta care izvorăște dintr-o inimă milostivă… Omul care are o inimă milostivă și iubitoare, întotdeauna va găsi generozitatea suficientă și zâmbetul pe buze ca să se adreseze celui de lângă el cu această atitudine pozitivă…”.

Un moment intens în cadrul celebrării a fost cel al ridicării la treapta preoției a diaconului Piț Daniel, prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău.  

Părintele Daniel este originar din localitatea Odoreu (Satu Mare). Între anii 2010-2014, a studiat la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Departamentul Oradea. Între anii 2014-2016 a urmat cursurile de Masterat din cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Departamentul Oradea. Între 1 noiembrie 2014 și 20 august 2015, a fost secretar al Protopopiatului Greco-Catolic din Satu-Mare. De asemenea, în anul școlar 2014-2015, a predat Religie la Școala Generală Nr. 1 „Grigore Moisil” din Satu-Mare.

Între anii 2015-2017, a urmat cursurile masterale, specializarea „Căsătorie și Familie”, la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” din cadrul Universității Laterane din Roma.

La sfârșitul celebrării liturgice, a fost inaugurat și sfințit bustul părintelui protopop Petru Bran, așezat în fața bisericii. Un omagiu adus așadar părintelui Petru Bran (1821-1877) de către protopopiatul Satu Mare, la 140 de ani la trecerea sa la Domnul. Părintele Bran a fost protopop de Satu Mare și primul profesor de Limba și Literatura Română din Satu Mare, luptător pentru înființarea, în anul 1859, a catedrei de Limba şi Literatura Română în cadrul Gimnaziului Regal Catolic Ungar din Satu Mare.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.