Vineri, 19 Aprilie 2024

S-a încheiat prima serie de exerciții spirituale pentru preoți

Într-o atmosferă de liniște și pace, la Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii, s-au recules timp de trei zile (16-19 mai) doisprezece preoți ai Eparhiei noastre. Călăuziți de părintele Mihai Orban (călugăr iezuit), preoții au urmat prima săptămână a Exercițiilor Spirituale Ignațiene, Principiul și Fundamentul. În prima săptămână a exercițiilor spirituale scrise de însuși Sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556), acesta a propus ca cei ce caută să se reculeagă, să urmeze principii precum: „Omul a fost creat pentru a-L lăuda, preamări și sluji pe Dumnezeu, prin aceasta, mântuindu-și sufletul. Pentru a ajunge la aceasta, în timpul exercițiilor spirituale, ne dispunem sufletul pentru a putea îndepărta de la sine toate înclinațiile dezordonate, care ne pot împiedica în a atinge acest scop, iar odată îndepărtate, se va căuta și găsi voința divină”.  

Zilele de exerciții spirituale cuprind: rugăciune și meditație în comun, rugăciune, meditație, și îndrumare personale, plimbări prin natură, masa luată împreună. „În timpul zilei s-a propus și încercat să se țină silențium, pentru a ne putea atinge scopul (cel de a căuta și găsi voința divină)”, a spus pr. Orban.

Astfel, în prima meditație, părintele a folosit ca suport Rugăciunea Sufletul lui Cristos, care „este o rugăciune ce ne poate ajuta să ne dăm seama de înclinațiile noastre dezordonate” (a mai afirmat părintele). În următoarele meditații au fost tratate fragmente din Evanghelia după Luca și Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Filipeni. Întrucât ne aflăm în anul Sfânt al Milostivirii, parabolele alese au fost: cea care vorbește despre Fiul Risipitor, cea care tratează experiența Femeii Păcătoase, parabola care ne povestește situația și convertirea lui Zaheu, etc.

În ultima zi de meditații, participanții au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Vasile Bizău pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie.

Exercițiile spirituale anuale pentru preoții din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș sunt împărțite în patru serii de câte trei zile fiecare. Astfel, fiecare preot poate alege în care serie să participe. Este o modalitate de a se reîncărca spiritual și a gândi noi perspective de păstorie, în linie cu voința divină care se manifestă prin vocea interioară pe care fiecare o simte.

La Baia Mare (Mănăstirea Sfânta Maria), următoarele zile de reculegere vor avea loc în zilele de 13 – 16 iunie (pr. Olivo Bossa).  

În acest an, două serii de exerciții spirituale vor avea loc la Sighetu Marmației, mănăstirea Maica Îndurerată, după următorul program: 30 mai – 2 iunie 2016 (pr. Olivo Bossa); 26 – 29 septembrie 2016 (pr. Mihai Orban).   

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.