Vineri, 29 Martie 2024

Preasfinţia Sa Vasile în mijlocul seminariștilor orădeni

Preasfinţia Sa Vasile Bizău s-a aflat în perioada 14-17 aprilie 2016 la Zalău, unde a ținut exercițiile spirituale de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului seminariștilor greco catolici orădeni. Astfel, începând de joi 14 aprilie, studenții Seminarului teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea s-au recules timp de 4 zile la Zalău, „într-o atmosferă de linişte interioară însoţită de silentium”, citim pe comunicatul apărut pe site-ul eparhiei de Oradea, semnat de Lucian Alexe, seminarist.

Temele principale abordate în aceste zile au fost: „Vocaţia, convertirea şi pastoraţia”. Preasfinţia Sa a abordat tematici importante şi de interes imediat, cu răsfrângeri în viaţa spirituală şi în cea de zi cu zi a teologului şi preotului greco-catolic, teme precum vocaţia, planul lui Dumnezeu cu fiecare om în parte, convertirea inimii, luând exemple din Vechiul şi Noul Testament.

În zilele de reculegere, programul liturgic urmat a fost cel specific perioadei Paresimilor. Astfel, fiecare zi a început cu Utrenia, s-au celebrat Orele Canonice, Liturghia Darurilor Înaintesfinţite, Dupăcinarul Mare, Vecernia, Acatistul Maicii Domnului, precum şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură-de-Aur. Aceste oficii s-au celebrat în Capela „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din complexul Pensiunii „Colţ de Rai” situată în zona munţilor Meseşului, lângă municipiul Zalău – unde s-a desfăşurat retragerea spirituală.

Duminică, 14 aprilie, întreg grupul a fost prezent la biserica „Sfânta Familie” din Zalău, unde Preasfinţia Sa Vasile, împreună cu cu părintele protopop Valer Părău, pr. Anton Cioba, rector al seminarului și alți preoţi prezenţi au celebrat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare pentru comunitatea greco-catolicilor zălăuani și pentru seminariștii orădeni prezenți.

„Pe tot parcursul reculegerii am fost însoţiţi de rugăciunea Preasfinţitului Virgil Bercea, care a reuşit şi de această dată să ne facă o vizită, pentru a ne încuraja în drumul nostru către preoţie. Atât meditaţiile, cât şi încadrarea acestora în atmosfera Postului şi a programului de rugăciune intensă au determinat o introspecţie aplecată mai mult spre relaţia şi dialogul personal cu Dumnezeu”, citim în comunicatul semnat de Lucian Alexe.

În încheierea exercițiilor spirituale, părintele rector Anton Cioba i-a mulţumit Preasfinţiei Sale Vasile pentru disponibilitatea de a fi prezent în mijlocul lor timp de 4 zile și pentru hrana sufletească pe care le-a dăruit-o pe parcursul acestor zile.

Biroul eparhial de presă

 Mai multe fotografii aici

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.