Vineri, 29 Martie 2024

Concert al corului „Cappella Giulia” din Vatican la Baia Mare și la Satu Mare

Corul Cappella Giulia din Bazilica Sfântul Petru din Vatican a fost prezent duminică, 26 martie, în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș pentru a susține concertul pascal cu tema Polifonia Romană, piatră prețioasă a muzicii liturgice, la Satu Mare (biserica „Sfinții Arhangheli”) și respectiv Baia Mare (biserica „Sfânta Cruce”).

Au fost clipe încărcate de emoție și spiritualitate, întrucât momentul muzical a reușit într-adevăr, să „aducă un ecou al muzicii sacre ce răsună de secole în Bazilica Sfântul Petru”, așa cum a afirmat Monseniorul Tarcisio Cola, prefect al Capelei muzicale Giulia în discursul adresat publicului la sfârșitul concertului. „În seara aceasta ne-am înălțat mintea și sufletul către Dumnezeu prin armonia cântului care vine din trăirea de-a lungul secolelor a credinței proclamată de Biserică” a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău.

Mons. Tarcisio a oferit în dar Preasfințitului Vasile două volume privind istoria originii Capelei Giulia, precum și un mesaj de salut și un cadou din partea Cardinalului Angelo Comastri (Decanul Bazilici Papale Sfântul Petru): o cărămidă din seria celor care au fost folosite de Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru a închide Poarta Sfântă la sfârșitul marelui Jubileu din anul 2000. Papa Francisc a dispus ca aceste cărămizi să fie extrase la începutul Jubileului Milostivirii (decembrie 2015) și să fie trimise în marile catedrale ale lumii. „Mulțumesc din suflet Eminenței Sale Cardinalul Angelo Comastri pentru cuvântul de salut și pentru cadoul simbolic pe care mi l-a trimis. Cărămida care vine de la Sfântul Petru, îmi spunea Monseniorul că se trimite marilor catedrale. Catedrala noastră din Baia Mare sunt sufletele dumneavoastră [a celor prezenți în biserică], pentru că cea de zid încă nu o avem. Poate că suntem singura Eparhie din lume care nu are catedrală [catedrala „Adormirea Maicii Domnului” nu a fost încă retrocedată Eparhiei noastre de către Biserica Ortodoxă]. Și de aceea, această cărămidă, în mod simbolic, ne amintește și mai mult să construim catedrala sufletului uman, catedrala credincioșilor vii, a celor care poartă memoria a ceea ce a fost și în acelaș timp, trăiesc cu dorința de îndreptare a istoriei, de corectare a ei și de construire a păcii”, a spus Ierarhul Eparhiei de Maramureș.

A fost un moment muzical care a înălțat sufletul; pe fundalul cânturilor gregoriene pe care le auzim de obicei la celebrările din Vatican, mintea și sufletul participanților a zburat spre inima Bisericii și spre oficiile religioase pe care, în timpurile negre ale comunismului, credincioșii catolici români visau să le audă si să le vadă. „În perioada regimului comunist, credincioșii catolici ascultau, pe ascuns, Radio Vatican și era un moment de comuniune cu Biserica Romei… Iar astăzi, corul Cappella Giulia cântă în biserica noastră și ne dă atâtea motive să sperăm în darurile pe care Dumnezeu dorește să ni le facă pe viitor”, a spus Preasfințitul Vasile Bizău. Acesta a oferit, la sfârșit, Monseniorului Tarcisio o cruce și un album cu Maramureșul, pentru ca acesta „să fie prezent și la Roma”, iar membrilor corului, câte o diplomă de recunoștință pentru susținerea acestui concert pascal.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș - responsabil pr. dr. George Nicoară.   

 

Corul Cappella Giulia - Scurt istoric 

Corul Cappella Giulia acompaniază celebrările liturgice în Bazilica Papală Sfântul Petru, oficiate de Capitlul din Vatican, prin cântări gregoriene și polifonice, oferind serviciilor religioase splendoare și solemnitate deosebită.

Corul a fost reorganizat de Papa Iuliu al II-lea (de unde provine și numele Capelei) în anul 1513. De-a lungul istoriei, în timpul procesiunilor solemne sau la serviciile religioase cu ocazia Paștelui și a Crăciunului pontificate de Sfântul Părinte, Corul Cappella Giulia și Corul Cappella Sistina asistau împreună și interveneau în momente diferite. Componența corului de atunci era de 4 bași, 4 tenori, 4 contratenori (12) și 6 soprane pueri cantores.

În zilele noastre, menirea Corului rămâne aceea de a acompania celebrările solemne din Bazilica Papală Sfântul Petru ale Capitlului din Vatican (corpul canonicilor din Bazilică).  

  • Dirijor: Jafet Ramon Ortega Trillo.
  • Pianist titular al Bazilicii Sfântul Petru: Goettsche James Edward.
  • Prefect al Canonicilor Capitlului din Vatican și Responsabil al Corului: Rev. Mons. Tarcisio Cola.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.